Duminică,
05.02.2023
Ceata
Acum
-5°C

Reculegere la locul accidentului aviatic în care a murit Aura Ion. Sora studentei cere finalizarea dosarului

Reculegere la locul accidentului aviatic în care a murit Aura Ion. Sora studentei cere finalizarea dosarului

Rude şi voluntari ai Asociaţiei Aura Ion, studenta decedată în accidentul aviatic petrecut la data de 20 ianuarie 2014 în Munţii Apuseni, s-au recules duminică la locul tragediei, pe Vârful Petreasa, la peste 1.400 de metri altitudine, scrie Agerpres. 

Aceştia au urcat pe jos, prin zăpadă, prin pădure, pe ultima parte a drumului, până în Dâmbul Bumbului, locul unde a căzut aeronava în urmă cu 9 ani, şi au aprins o lumânare şi au depus o floare albă lângă un brad în care se presupune că a stat tânăra în ultimele ore de viaţă.

De asemenea, ei au aprins mai multe candele şi au pus buchete de flori şi în foişorul de lemn, un "altar" construit de localnici în 2014 la locul în care s-a prăbuşit aeronava.

Potrivit imaginilor postate duminică pe reţele sociale de către sora mai mare a Aurei Ion, Mariana Ciucă, aceasta şi-a exprimat revolta că la 9 ani de la producerea tragediei procurorii nu au finalizat încă dosarul.

"Sunt 9 ani în care ai fi sperat că justiţia din România îi va face dreptate, dar nu. În România, sistemul te tratează ca pe un neom. (...). Le cerem procurorilor de caz să facă ceva odată. (...). Trebuie să-i dăm pace, să se odihnească. A trecut prea mult timp", a spus Mariana Ciucă, convinsă de faptul că sora sa ar fi putut fi salvată.

În august 2018, procurorii militari au dispus clasarea unei părţi din dosarul accidentului aviatic din Apuseni, respectiv cea cu privire la activitatea autorităţilor de la ISU, STS, Jandarmerie, MApN, MAI, Poliţie, prefecţi, aleşi locali, "întrucât acţiunile/ inacţiunile acestora nu s-au interpus în lanţul cauzal care a determinat decesul, nefiind întrunite elementele de tipicitate ale acestor infracţiuni", iar "în activitatea acestora nu au existat încălcări ale îndatoririlor de serviciu".

Pe de altă parte, procurorii au declinat către Parchetul General o altă parte a dosarului, în legătură cu acţiunile sau inacţiunile desfăşurate de cei doi piloţi ai avionului, medici, dar şi controlori şi lucrători de la ROMATSA.

Două persoane au decedat şi cinci au fost rănite după ce aeronava în care se aflau, de tip BN 2, a căzut, în 20 ianuarie 2014, într-o zonă împădurită din Apuseni. Cele şapte persoane aflate la bordul aeronavei, doi membri ai echipajului şi cinci persoane din echipa medicală, se deplasau la Oradea pentru o operaţie de prelevare de organe pentru transplant.

Potrivit specialiştilor de la Medicină Legală Alba, Aura Ion, în vârstă de 23 de ani, a decedat ca urmare a mecanismului combinat de expunere la temperaturi scăzute şi tulburări de dinamică respiratorie, consecinţa unui traumatism cervico-toracic. Cauza morţii pilotului Adrian Iovan a fost şoc traumatic şi şoc hipotermic, consecinţă a unui politraumatism şi expunerea la temperaturi scăzute.

Salvatorii au ajuns la locul accidentului după cinci ore.

Sursa foto: Facebook Asociația Aura Ion

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

Emil

Acum 1 săptămână

Reculegerile sunt tardive...Criminalul Ponta se reculege in continuare la best shows in televiziunile penalilor asigurand prostimea ca interventia decurge foarte bine.
Raspunde

CA

Acum 1 săptămână

Da, tragedie ce s-a intamplat atunci... totusi, nimeni nu a explicat de ce o studenta participa la acea ''misiune'' si pe ce criterii a fost aleasa....sunt medici rezidenti care ar da orice sa poata asista la recoltare de organe si la transplat... totusi, a fost aleasa ea... zvonul era ca avea o relatie cu medicul... ceea ce e 99% probabil ... bineinteles, nimeni nu va fi gasit vinovat cu nimic, ca in Romania.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus