Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Arhitectul Eugen Vaida, după ce a vrut să salveze clădiri din județul Sibiu: „Englezul s-a bucurat, românii s-au supărat”

Arhitectul Eugen Vaida, după ce a vrut să salveze clădiri din județul Sibiu: „Englezul s-a bucurat, românii s-au supărat”

Arhitectul sibian Eugen Vaida, fondatorul Ambulanței pentru Monumente, organizație implicată în salvarea de la prăbușire a peste 100 de clădiri istorice din toată țara, a vorbit într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi 24, despre mentalitatea multor cetățeni care nu înțeleg valoarea de patrimoniu al imobilelor aflate în proprietatea lor.

„Ne este foarte greu pentru că nu avem un sprijin financiar din partea statului. Noi am făcut campanii de conștientizare, am adus peste 1.000 de proprietari de case tradiționale la Viscri să vadă concret cum a fost restaurată casa Prințului, dar și alte clădiri, tocmai ca să înțeleagă aceste valori, să înțeleagă cum funcționează materialele tradiționale și cum funcționează cele noi”, spune Eugen Vaida, conform Republica.ro, care a preluat parte din declarațiile lui Vaida de la Digi24.

Pe de altă parte, în alte țări, precum Marea Britanie sau Belgia, sprijinul statului este extrem de redus, tocmai pentru că oamenii înțeleg valoarea patrimoniului. „În Anglia există o fundație pe patrimoniu și natură care are 6 milioane de membri - National Trust. 10% din populația Angliei e membră într-o fundație de patrimoniu și natură”, remarcă arhitectul, care subliniază că englezii se simt mândri să locuiască într-o clădire istorică. În România, dimpotrivă. Cei care dețin o clădire de patrimoniu ori așteaptă să se dărâme, ca să poată ridica în locul ei un bloc, cum se întâmplă în cazul Bucureștiului, ori sunt îngroziți de ceea ce presupune gestionarea unei astfel de construcții.

„Chiar am avut un caz lângă Sibiu, 7 clădiri proiectate de un anumit arhitect am încercat să le clasăm, un singur proprietar era englez, Evident că s-a bucurat foarte tare că acea casă a lui are valoare memorială și de monument istoric. Pentru români este o corvoadă, pentru că nu își dau seama de valoarea acestor documentații. Aoleu, mă costă mult! Evident că românii nu s-au bucurat. Englezul s-a bucurat, românii s-au supărat”, spune Vaida.

”Ambulanța pentru Monumente” s-a născut în 2016, din disperarea că statul face prea puțin pentru prezervarea patrimoniului construit și s-a pliat pe o pasiune din adolescență a arhitectului Eugen Vaida, aceea de a salva obiecte care spun povestea identității unor locuri.

De la nucleu inițial, Ambulanța pentru Monumente s-a extins acum în toată țara, iar astăzi multe comunități îi cheamă pe voluntari pentru a salva o casă, o moară, o biserică sau un pod cu istorie. Le oferă cazare și masă, primăriile asigură materialele de construcție, iar ei întocmesc documentația și fac lucrările de punere în siguranță a respectivelor clădiri. După cum explică Vaida, cel mai adesea se ocupă de fundații și acoperișuri pentru a împiedica prăbușirea și pentru a le da șansa construcțiilor să fie restaurate mai târziu, când vor fi bani.

Sursa foto: Facebook / Eugen Vaida

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Mirabelle

Acum 1 an

Ii mulțumim dlui arhitect Vaida pentru toate eforturile dedicate salvarii mai multa cladiri de patrimoniu din Transilvania. Initiativele sale sunt laudabile si bine venite. Il credem ca nu are niciun sprijin din partea statului. Autoritatile romane nu au nicio strategie pentru a educa populația din mediul rural, nu au loc intruniri, nu se discuta cu oamenii, nu exista consiliere in primarii. Este firesc ca oamenii sa fie ingroziti de gestionarea unei cladiri monument istoric sau din zona de protectie a monumentelor. Obtinerea actelor poate dura cativa ani. Actele costa foarte mult. Spre exemplu, in cazul nostru, am inceput demersurile in 2018 si am terminat in decembrie 2022. Toate cheltuielile legate de acte s-au ridicat la circa 5.000 de euro. Toate acestea s-ar putea reduce prin simplificarea legislatiei, prin acordarea de consiliere, prin obtinerea unor acte prin intermediul primariei. Patrimoniul arhitectural are o importanță covarsitoare pentru modul cum arata o localitate, pentru spatiul cultural si pentru turism. Trebuie sa ne unim si sa gasim solutii mai bune pentru cladirile de patrimoniu, mai ales in mediul rural.
Raspunde

Red

Acum 1 an

Probabil englezul nu cunoştea realitatea românească. Interacțiunea cu comisiile zonale de monumente este execrabilă. Pentru un proiect de renovare a unei case care se afla in zona de protectie a unei cladiri monument am pierdut aproape un an doar pentru avizul de la cultura, in condițiile în care dosarul a fost complet de la depunere. Am fost făcut sa depun documente care erau deja la dosar, arhitectului i s-a refuzat participarea in comisie, s-au dat refuzuri nejustificate iar cand am semnalat ca refuzul e bazat pe o eroare a lor mi-au spus ca le pare rau dar nu se mai poate face nimic, trebuie sa astept urmatoarea comisie. Romanii nu sunt impotriva monumentelor ci impotriva birocratiei exagerate. Mi-e teama ca daca nu se schimba ceva, peste cativa ani englezul va regreta statutul de monument al cladirii.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus