Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

FOTO Dacian Cioloș, în vizită în județul Sibiu: ”Dacă nu avem grijă de monumente, istoria noastră riscă să rămână o ruină vopsită la ceremonii”

FOTO Dacian Cioloș, în vizită în județul Sibiu: ”Dacă nu avem grijă de monumente, istoria noastră riscă să rămână o ruină vopsită la ceremonii”

Europarlamentarul Dacian Cioloș, lider REPER și fost președinte al USR, s-a aflat astăzi în Micăsasa, unde alături de primarul Timotei Păcurar (USR) a vizitat Conacul Brukenthal din localitate.

”Într-o zi în care sărbătorim Unirea Principatelor, trebuie să înțelegem că a ne prețui istoria nu înseamnă doar să participăm la mari festivități anuale, ci să ne îngrijim zilnic de simboluri concrete, care, uneori, riscă să ajungă în ruină. Dacă nu avem grijă de monumente, de semnele trecutului, istoria noastră riscă să rămână o ruină vopsită la ceremonii.

De asta, apreciez foarte mult ceea ce am văzut azi la Micăsasa, în județul Sibiu, pe Via Transilvanica, unde comunitatea, primăria și Ambulanța pentru Monumente încearcă să salveze de la degradare și colaps Conacul Brukenthal Micăsasa, un monument istoric din secolul al XVIII-lea de importanță națională, abandonat și vandalizat încă de la începutul anilor 2000”, a scris Cioloș pe pagina sa de Facebook.

A lăudat activitatea administrației locale de aici care a reușit să redea comunității imobilul ce a aparținut baronului Brukenthal.

”Echipa tânără de conducere a primăriei își dorește să redea comunității clădirea. Pentru asta, nu așteaptă pasiv o finanțare care ar acoperi restaurarea și renovarea completă a conacului, ci susține deja, cu resursele limitate pe care le are, intervenții rapide și punctuale pentru a stopa degradarea și a proteja monumentul, în vreme ce este în căutarea unui parteneriat privat care să înceapă investițiile necesare. În plus, și asta cred că este chiar mai important, primarul și viceprimarul au făcut din conacul Brukenthal un obiectiv comun și au dat un sens comunitar întregului demers în așa fel încât să implice și să mobilizeze zeci de voluntari, administrația publică și organizații politice sau civice. Primăria a dezvoltat activități culturale de popularizare a obiectivului și de promovare a produselor locale punând și bazele unui festival care are în centru Conacul Brukenthal și producătorii locali, reușind să dubleze pentru o zi numărul locuitorilor din localitate.

Îl văd ca un exemplu la scară mică de însuflețire a comunității în jurul unui obiectiv și o ușă deschisă spre ce ar însemna să ne propunem, la scară mai mare, obiective care să reconstruiască atât clădiri, cât mai ales legăturile dintre oameni”, a mai scris Cioloș.

Politicianul a anunțat că în aceste zile se află în zona Brașov, Sibiu, Covasna ”să cunosc oameni, proiecte și inițiative”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Canaris

Acum 1 an

Ce să mai cunoști, Daciane? Ăia din poză sunteți toți.... Alți votanți nu mai aveți..... In această viață România o să fie condusa de coaliție..... O să mulgă sistematic tot ce este de muls... Vai de noi...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 an

Calamitatea Ciolos a ruinat si USR-ul.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un cititor

Acum 1 an

Cioloș, fugi tare! Du-te la stăpânii tăi globaliști cu certificatul între dinți!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus