Marţi,
16.04.2024
Partial Noros
Acum
21°C

Protest împotriva unui om de afaceri german: acuzat de rele tratamente și neplata unor comisioane după un tun imobiliar. Acuzațiile sunt respinse

Protest împotriva unui om de afaceri german: acuzat de rele tratamente și neplata unor comisioane după un tun imobiliar. Acuzațiile sunt respinse

Sub o ploaie măruntă, o mână de bărbați s-au întâlnit în fața unui local din Sibiu, unde au aflat că urma să sosească Paul König, om de afaceri german. ”Escrocherii cu trafic de persoane” și ”mafia imobiliară” scria pe un banner adus de cei câțiva protestatari. Ei reclamă rele tratamente pentru muncitorii sibieni duși în Germania, că sunt înșelați în ceea ce privește plata orelor suplimentare și faptul că au ajutat cu ”informații din interior” să se câștige licitația de vânzare a terenului fostei fabrici Amylon, fără să mai primească și comisioanele promise, de aproximativ 300.000 de euro. Omul de afaceri neagă orice acuzație.

”RKE – König! Menschenhandel – Betruger (escrocherii cu trafic de persoane – n.r.)” și ”Perianu – König Mafia Imobiliară Amylon Sibiu” scria pe bannerul adus de cei câțiva bărbați care s-au întâlnit pentru a protesta împotriva lui Paul König. Protestul a avut loc în seara zilei de vineri, 20 ianuarie, când au aflat că era omul de afaceri german avea programată o cină cu o parte din colaboratorii de la Sibiu.

”Pe mine și pe soția mea ne-au păcălit cu 7.500 de euro după un an de muncă, în 2018: acești bani erau pentru orele suplimentare pe care le-am făcut. «Ciuciu» am mai primit. Toți românii pe care îi duce acolo la lucru sunt fraieriți, prin faptul că nu li se mai plătesc orele suplimentare. De ce nu s-a plâns nimeni autorităților de acolo? Păi, pentru că nu știu oamenii nu știu limba, nu știu cui să se adreseze, cui să te plângi”, povestește Gheorghe Chergi, unul dintre sibienii care spune că a fost angajat la una din firmele omului de afaceri german, care activează în special în zona construcțiilor.

Alături de el, alți protestatari se plângeau de faptul că spațiile de cazare erau insuficient încălzite și prost dotate, printre altele. ”La început măcar nu ne percepea chirii. După care s-a schimbat, a început să urmărească tot mai mult profitul și ne cerea și chirie pe niște camere reci și fără minime dotări. Știți cum eram denumiți noi, muncitorii români? Șobolani!”. Cei care au participat la protest au arătat că, astfel, speră să îl convingă pe omul de afaceri german să le plătească orele suplimentare prestate.

Gheorghe Chergi și Ioan Frățilă, doi dintre cei care au protestat vinerea trecută

Cât timp au stat reporterii Turnul Sfatului la protestul organizat în ploaie, omul de afaceri nu a venit la cina la care era așteptat. Turnul Sfatului a solicitat în scris un punct de vedere din partea lui Paul König, care – prin reprezentanții săi – a respins orice acuzație formulată de protestatari. ”Este adevărat că angajații români lucrează cu mult succes și pe scară largă în grupul de firme al domnului König. Acești lucrători sunt angajați direct în aceleași condiții și cu același statut social ca și lucrătorii germani”, a fost transmis pentru cititorii Turnul Sfatului.

Chestiunea terenului fostei fabrici Amylon

O parte cei care au participat la protest aveau, însă, alte revendicări. Unele care pornesc de la istoria achiziției a patru hectare de teren din patrimoniul fostei fabrici Amylon, teren amplasat în imediata apropiere a centrului istoric al Sibiului (zona Târgu Fânului - strada Viitorului - strada Abatorului). ”De terenul acela mulți se temeau că ar fi contaminat. Noi am aflat că nu este și am aflat și de faptul că este scos la licitație de bancă. Volksbank-ul îl scotea la licitație. Am dat de fata care se ocupa de licitație, căreia i-a fost promis un penthouse. Așa am obținut de la ea ofertele celorlalți interesați de terenul acesta și l-am sunat pe König: cumpără-l acum cu atât! Și așa a fost cumpărat terenul acela cu mai puțin de un milion de euro, deși valora mult mai mult în realitate. Noi, cu intervențiile noastre am obținut toate acestea”, povestește Ioan Frățilă, care se prezintă a fi un fost colaborator al omului de afaceri german. 

Spune că 300.000 de euro ar fi fost comisionul care i-a fost promis lui și celor alături de care a obținut informațiile despre celelalte oferte. Comision care să fie plătit după ce pentru respectivul teren va fi elaborat și adoptat un plan urbanistic zonal. Acest lucru s-a întâmplat la începutul anului 2021. ”Noi am tot așteptat, am tot așteptat, dar degeaba. Acum nu vrea să ne mai plătească nimic”, a mai spus Frățilă. El a amintit și de numele lui Karl Heinz Perianu (nume trecut și pe banner-ul protestatarilor) ca intermediar din partea omului de afaceri german în această tranzacție. Contactat de Turnul Sfatului, Perianu nu a vrut să dea declarații.

Paul König și Karl Heinz Perianu. Sursa: captură Hermannstädter Zeitung 

În răspunsul transmis de reprezentanții lui Paul König se arată că de plătit a fost plătit un comision. ”Este corect că o singură persoană din România a fost implicată în achiziționarea terenului Amylon. Această persoană este cunoscută personal de către demonstranți. Acestei

persoane i-a fost plătit în mod demonstrabil un comision care este considerabil mai mare decât suma menționată de demonstranți”.

Citește și Schimbarea la față a Sibiului. Libertatea-Amylon: blocuri mici, blocuri medii, spații verzi și ”mobilitate blândă”

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Nemo

Acum 1 an

Oare cat de prost sa fii sa te lauzi ca ai constituit un grup infractional, ca ai avut acces la date confidentiale, restrictionate publicitatii, sa promiti mita "fetei de la Volksbank"...si acum sa te plangi in public ca un sas smecher a developat prostia a doi romani fraieri. Era destul sa semnalizati ca sunteti prosti, nu era cazul sa puneti si avariile si triunghiurile reflectorizante...
Raspunde

@@@

Acum 1 an

O fi prieten cu stim noi cine... Vi se va face dreptate la sfantul asteapta!
Raspunde

Alzara 1918

Acum 1 an

Noroc cu privatizarea , altfel industria diniană se ducea în bot !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus