Câteva zeci de persoane au participat la protestul de duminică din centrul Sibiului. S-au adunat aproximativ aceeași oameni care vin de obicei la protestele organizate de activistul Doru Apostol. „Există frică”, spune el despre numărul mic de participanți.
La ora anunțată, 16:00, în fața Primăriei din Piața Mare erau aproximativ 20 de persoane. Acestora s-au mai adăugat pe parcurs alți aproximativ 20-30 de persoane, dar aerul rece i-a determinat să plece pe rând.
Pe parcursul aflării lor în piață aceștia au scandat „Turul 2 – înapoi!”.
Aceasta a și fost una dintre cele două revendicări principale ale protestului. Doru Apostol a anunțat acțiunea pentru a protesta împotriva anulării alegerilor prezidențiale, dar și împotriva ministrului Educației, Daniel David, căruia i s-a solicitat demisia.
Acesta a citit la o boxă mesajele pe care a dorit să le transmită celor prezenți: „Lovitura de stat orchestrată de fostul preşedinte Iohannis trebuie încheiată şi reluat Turul 2 al alegerilor prezidenţiale, iar complicii acestui uzurpator trebuie arestaţi, anchetaţi şi condamnaţi”, a spus Apostol, enunțând o serie de întrebări, cum ar fi: „Influenţele ruseşti” în alegerile prezidenţiale din România din 2024 au fost pe linia Biden-Soros-Ursula-Zelensky? Unde sunt dovezile pentru anularea alegerilor prezidenţiale?” sau „Domnul Iohannis are de gând să stea la Cotroceni până la expirarea mandatului preşedintelui Trump?”.
A avut câteva întrebări și cu referire la ministrul Educației: „Ministrul David știe că prin România trec apele Dunării, nu ale Amazonului, Iordanului sau Tamisei?”; „Care este justificarea transformării Fizicii și a Chimiei în materii opționale în contextul extrem de ridicat tehnologic al dezvoltării societății viitorului?” sau „Ținând cont de lipsa de reglementare în domeniul nanotehnologiei și a aplicatiilor acesteia cum poate combate diversele “teorii ale conspirației” cu privire la conținutul serurilor experimentale “sigure și eficiente” în lipsa Fizicii și a Chimiei?”.
Întrebat care sunt așteptările participanților la protestele organizate în ultimul timp, Doru Apostol recunoaște că acestea reprezintă mai mult un strigăt de nemulțumire decât o speranță că cei care vor veni vor fi mai buni.
„Dacă s-ar fi anulat alegerile înainte de parlamentare, clar UDMR, USR poate și PNL nu mai făceau pragul electoral. De cealaltă parte, care ar fi trebuit să ne dea speranță, așa-zisa opoziție, problema este că sunt persoane no-name (anonime – n.n.) care au fost puse pe listele electorale, mulți dintre ei. S-a văzut acum că după jurământ au plecat la alte partide sau cică au rămas independenți.
Într-o situația de asta în care să plece aceștia și să vină ceilalți, nu știi cine-s „ceilalți”. Nu se cheamă că am câștigat cine știe ce (...)”, ne-a spus Doru Apostol.
Printre participanții la protest au fost și doi profesori de istorie din Sibiu,care au vorbit despre schimbările în învățământul gimnazial și liceal, cu referire la propunerile de modificare a planurilor cadru.
Bogdan Baicu, de la Colegiul „George Barițiu” din Sibiu, s-a întrebat care este problema: „Am ajuns noi, profesorii, obiect al experimentelor?”. Acesta a vorbit despre necesitatea unei „discuții reale” pentru a nu transforma istoria într-o „formă de spălare a creierilor”: „Să venim și noi cu puncte de vedere, să facem într-adevăr un conținut adecvat; să nu facem din istorie cum a fost pe vremuri – o știință politică, o formă de spălare a creierilor”.
Adrian Neamțu, de la Colegiul „O.Goga” din Sibiu, care l-a urmat la microfon, crede că „așa cum s-au arătat acum, planurile cadru răspund unui context ideologic”. „Au fost introduse discipline despre istoria Holocaustului, istoria comunismului, dictate strict de considerente ideologice, conjuncturale. E total inadmisibil într-o democrație să iei decizii care sunt argumentate sub această formă (...)”, a explicat profesorul.
Acesta spune că e mult mai util ca la liceu elevii să aibă cursuri legate de Istoria României: „între noi fie vorba, disciplina aceasta a dispărut, nu mai există”. „România, prin Constituție, este definit ca stat național, suveran, chiar dacă poate părea subversiv în alte medii acest cuvânt, este articolul 1 din Constituție care definește statul român”, a precizat profesorul.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: protest sibiu , Doru Apostol
Vizualizari: 3926
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
A
Acum 2 ore
Sparrow
Acum 2 ore
@@atentie
Acum 3 ore
A
Acum 3 ore
Avrigean