Miercuri,
24.07.2024
Cer Senin
Acum
21°C

Reînvie traseul Mocăniței Valea Sadului: Pistă nouă de biciclete, printr-un peisaj superb de munte

Reînvie traseul Mocăniței Valea Sadului: Pistă nouă de biciclete, printr-un peisaj superb de munte

Primăria comunei Sadu vrea să construiască anul acesta o pistă nouă de biciclete, care va lega localitatea de principalul obiectiv turistic din zonă, străbătând o superbă zonă de munte pe Valea Sadului.

Proiectul se numește ”Mocănița Valea Sadului” și are tot ce-i trebuie pentru a atrage turiștii: Povestea mocăniței care venea din munți încărcată cu lemne, în urmă cu aproape 70 de ani, la care se adaugă natura, aerul curat, relaxare activă, inovație, peisaje și utilitate practică.

”Este un proiect cu finanțare prin PNRR, fondurile dedicate circuitelelor cicloturistice. Este vorba despre amenajarea unei piste de biciclete, cu zone de agrement complementare pe fostul traseu al mocăniței de pe Valea Sadului. Din păcate, nu mai sunt șinele fostei mocănițe pentru că dacă mai aveam șinele refăceam direct mocănița, vă dați seama, dar a rămas traseul, este cunoscut în localitate și trece prin locuri foarte frumoase, așa ne-a și venit ideea de a-l reînvia și a aduce turiști aici. Ideea o aveam de mai mult timp, dar fiecare prioritate vine la momentul ei, odată cu oportunitățile de finanțare existente. Acum a apărut această șansă prin PNRR și era păcat să nu o valorificăm”, a declarat pentru Turnul Sfatului primarul Valentin Ivan.

Pentru construirea pistei, care va avea aproximativ cinci kilometri, primăria a bugetat anul acesta 100.000 de lei contribuția proprie, întreaga valoare a proiectului ridicându-se la 2,5 milioane de lei. Primarul speră să semneze actele cât mai repede pentru a demara licitațiile necesare, întrucât finanțarea obligă la finalizarea pistei până la finalul anului.

”Investiția este de 2,5 milioane de lei. Important este ca în perioada imediat următoare să semnăm contractul prin PNRR, după care putem da drumul licitației pentru proiectare și execuție. Noi suntem convinși că până la finalul acestui an o vom și inaugura, PNRR-ul ne obligă să facem asta, altfel pierdem finanțarea. Termenul pentru închiderea proiectelor prin PNRR este 31 decembrie 2023”, precizează Valentin Ivan.

Nouă pistă va porni din Sadu și va urca pe Valea Sadului până la complexul turistic Păstrăvăria Tatu. De acolo turiștii pot continua plimbarea pe un drum forestier care a fost deja amenajat. Planurile primăriei sunt ca în colaborare cu ocolul silvic să continue amenajările cicloturistice, astfel încât iubitorii mersului pe bicicletă să poată ajunge până în Râul Sadului.

”În trecut, mocănița era folosită la exploatările de lemn, transporta bușteni la fabrica de cherestea de la Tălmaciu. Pista pleacă din localitate și are descărcare directă la zona păstrăvăriei, pe Valea Sadului, de unde turiștii pot continua plimbarea pe drumul forestier amenajat deja pe o distanță de 6,9 kilometri. Avem discuții cu Ocolul Silvic pentru realizarea unui inel între două drumuri forestiere, astfel încă, în viitor, turiștii să poată merge pe încă 3,2 kilometri. Urmează o prelungire de încă 12 kilometri care duce la coborârea spre Râul Sadului. Acesta este planul nostru mare, prima etapă fiind pista prin PNRR”, a concluzionat primarul Valentin Ivan.

Reamintim că la jumătatea secolului trecut zona montană de pe Valea Sadului era legată de orașul Tălmaciu printr-o linie de cale ferată îngustă folosită la transportul buștenilor spre fabrica de lemn. Linia de cale ferată funcționat în anii 1950, după 1960 ea fiind demontată.

exploatare lemn sadu

Agenția Națională de Presă - Agerpres deține în arhive câteva fotografii de la jumătatea anilor 1950 în care se poate vedea șina, precum și exploatarea intensă a lemnului în această zonă.

Sursa foto principală: Facebook Vâlcea / Sursa foto secundară: Agerpres

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

8 comentarii

Max rasinareanul

Acum 1 an

Sunt sigur ca va fi gata inaintea celor spre Rasinari si Cisnadioara. Bravo Primaria Sadu !
Raspunde

Sadeanul

Acum 1 an

Primaria Sadu poate garanta securitatea biciclistilor fata de haitele de caini de pe traseu, atat maidanezi cat si ai turmelor de oi?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bambolero

Acum 1 an

Nici nu-i treaba ei, nici n-are cum
Raspunde

Dan

Acum 1 an

E treaba primariei si are cum: trimite hingherii sa adune cainii si exista o lege care limiteaza nmarul de caini are pot fi tinuti la o stana. Trebuie doar sa se aplice legea.
Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

Un exemplu pozitiv! În schimb de traseul pe calea ferată EXISTENTĂ (în întregime până anul trecut): Sibiu - Șelimbăr - Cisnădie, promis in campania electorala de PNL ca parte din transportul metropolitan NU SE MAI AUDE NIMIC. Mai GRAV, au scos în octombrie 2022 o parte din șinele de pe traseu, odată cu reconfigurarea interseției cu sens giratoriu ce leagă Cisnădia și DN (E68) cu A1. Totul într-o TĂCERE/DISCREȚIE mai mult decât suspectă, care reflectă DEZINTERES sau ALTE INTERESE străine de interesul public. Lucrurile NU pot rămâne așa! E și o SUGESTIE de investigație pentru Turnul Sfatului.
Raspunde

Elzoraba

Acum 1 an

Nu s-a promis niciodată asta, fake news. N-ai cum traversa DN cu cale ferată lângă joncțiunea cu autostrada, decât dacă ești postac de la ferma roșu-haurie.
Raspunde

Sparrow

Acum 1 an

Peste alti 70 de ani vor exista fotografii ( digitale) cu locurile pustii in urma exploatārii intensive a lemnului.....ha! Lāsām si noi ceva posteritātii, piste de biciclete serpuind printre amintiri despre naturā!
Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

Un mesaj nu atât pentru ELZORABA (de mai sus), ci pentru cititori. Mesajul lui ELZORABA e un exemplu adevărat și ușor verificabil, de DEZINFORMARE: 1. Nu s-a promis niciodată un tren local? FALS! Iată PROBA. Citez din Platforma Program a candidatui PNL Adrian Bibu la Primăria Sibiului din 2020, ÎNCĂ disponibilă pe internet, unde se promite un TREN PERIURBAN (pagina 4.): „ ... Trenul periurban – legătura între Zona Industrială Vest/Aeroport și Cisnădie, cu stații în Gara Mică, Gara Mare, Halta Vasile Aaron, Șelimbăr și Cisnădie și cu posibilitate de extindere .” (https://www.facebook.com/profile/100063829070959/search/?q=Fii%20primarul%20Sibiului). 2. N-ai cum traversa DN?, Păi calea ferată chiar l-a traversat până în octombrie 2022! Acuzația de postac e de necomentat. CONCLUZIILE: 1. Un exemplu de Fake News care poate fi demontat foarte ușor; 2. De multe ori ”hoții strigă hoții”. Un cititor RESPONSABIL al replicii lui ELZORABA nu poate trage concluzii pripite, mai multe variante fiind posibile ( de exemplu, poate fi un membru sau simpatizant PNL, un adept înpătimit al mașiniilor de curse, etc). Din păcate internetul e plin de astfel de dezinformări, dar cu impact negativ major în societate, nu ca cel comentat în cazul de față!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus