Sindicaliștii din educație vor picheta mâine, 1 februarie, sediul Guvernului, pentru a atrage atenția asupra salariilor mici ale cadrelor didactice și ale personalului nedidactic. Vor fi prezenți aproximativ 1.000 de membri de sindicat. De la Sibiu nu va participa nimeni, dar reprezentanții dascălilor sibieni spun că susțin demersurile colegilor care se deplasează la București.
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER“, în numele celor peste 350.000 de salariați din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, vor organiza miercuri, 1 februarie 2023, începând cu ora 12.00, pichetarea sediului Guvernului. La protest participă aproximativ 1000 de membri de sindicat, anunță sindicaliștii printr-un comunicat de presă.
Sindicaliștii sibieni nu vor fi prezenți la București din cauza vremii, dar spun că își susțin colegii în demersurile pe care le fac.
„De la Sibiu nu merge nimeni. Am discutat cu conducerea federației și din cauza vremii și a altor implicații vor merge doar cei din zonele limitrofe, care ajung la București relativ ușor comparativ cu noi. Dar chiar dacă nu vom putea fi prezenți acolo susținem nemărginit protestul de mâine și le mulțumim colegilor pentru că ne reprezintă”, a spus pentru Turnul Sfatului, prof. Leonard Stancu, vicepreședintele Sindicatului Învățământului Preuniversitar Sibiu.
Acțiunea de mâine urmărește să atragă atenția asupra problemelor cu care se confruntă, în primul rând, personalul nedidactic, dar și personalul didactic, probleme generate de salarizarea nemotivantă.
„Nu trebuie uitat că personalul nedidactic este singura categorie de bugetari care, nici în anul 2023, nu a atins nivelul salariilor de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022. Salariile de bază ale personalului nedidactic se situează între 1.800 și 2.300 de lei, iar creșterea inflației (16.4% în luna decembrie 2022), concomitent cu creșterea prețurilor la produsele de bază și la utilități au condus la creșterea gradului de sărăcire. În ceea ce privește salarizarea personalului didactic, nivelul salariilor stabilite de Legea-cadru nr.153/2017 pentru personalul didactic din învățământul preuniversitar și superior nu reflectă importanța socială a muncii depuse de cadrele didactice”, se arată în comunicat.
Totodată se atrage atenția asupra faptului că, din cauza salariilor foarte mici din sistemul educațional România se confruntă cu o lipsă acută de cadre didactice calificate.
Pe de altă parte, în ultimii ani s-a ajuns la o creștere alarmantă a numărului de cadre didactice necalificate în unităţile de învăţământ.
„Nici la ora actuală, personalul didactic și nedidactic nu beneficiază de sporurile pentru condițiile de muncă. Mai mult, deși sunt numeroase situații când se prestează muncă suplimentară, din cauza lipsei de personal, salariații nu sunt remunerați pentru munca suplimentară depusă, deși acordarea timpului liber corespunzător este imposibilă”, se mai precizează în comunicat.
Foto ilustrativă: Arhiva TS
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: salarii mici educatie , protest la bucuresti , protest guvern , dascalii protestreaza , dascali sibiu , educație sibiu ,
Vizualizari: 825
Ultimele comentarii
Acum 22 minute
Aaa
Acum 46 minute
Râu Sadului
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
Sibian
Acum 1 oră
Asa ceva...