Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
7°C

Dascălii vor protesta mâine în fața Guvernului. Din cauza salariilor mici scade numărul profesorilor calificați și crește cel al necalificaților

Dascălii vor protesta mâine în fața Guvernului. Din cauza salariilor mici scade numărul profesorilor calificați și crește cel al necalificaților

Sindicaliștii din educație vor picheta mâine, 1 februarie, sediul Guvernului, pentru a atrage atenția asupra salariilor mici ale cadrelor didactice și ale personalului nedidactic. Vor fi prezenți aproximativ 1.000 de membri de sindicat. De la Sibiu nu va participa nimeni, dar reprezentanții dascălilor sibieni spun că susțin demersurile colegilor care se deplasează la București.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER“, în numele celor peste 350.000 de salariați din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, vor organiza miercuri, 1 februarie 2023, începând cu ora 12.00, pichetarea sediului Guvernului. La protest participă aproximativ 1000 de membri de sindicat, anunță sindicaliștii printr-un comunicat de presă.

Sindicaliștii sibieni nu vor fi prezenți la București din cauza vremii, dar spun că își susțin colegii în demersurile pe care le fac.

„De la Sibiu nu merge nimeni. Am discutat cu conducerea federației și din cauza vremii și a altor implicații vor merge doar cei din zonele limitrofe, care ajung la București relativ ușor comparativ cu noi. Dar chiar dacă nu vom putea fi prezenți acolo susținem nemărginit protestul de mâine și le mulțumim colegilor pentru că ne reprezintă”, a spus pentru Turnul Sfatului, prof. Leonard Stancu, vicepreședintele Sindicatului Învățământului Preuniversitar Sibiu.

Acțiunea de mâine urmărește să atragă atenția asupra problemelor cu care se confruntă, în primul rând, personalul nedidactic, dar și personalul didactic, probleme generate de salarizarea nemotivantă.

„Nu trebuie uitat că personalul nedidactic este singura categorie de bugetari care, nici în anul 2023, nu a atins nivelul salariilor de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022. Salariile de bază ale personalului nedidactic se situează între 1.800 și 2.300 de lei, iar creșterea inflației (16.4% în luna decembrie 2022), concomitent cu creșterea prețurilor la produsele de bază și la utilități au condus la creșterea gradului de sărăcire. În ceea ce privește salarizarea personalului didactic, nivelul salariilor stabilite de Legea-cadru nr.153/2017 pentru personalul didactic din învățământul preuniversitar și superior nu reflectă importanța socială a muncii depuse de cadrele didactice”, se arată în comunicat.

Totodată se atrage atenția asupra faptului că, din cauza salariilor foarte mici din sistemul educațional România se confruntă cu o lipsă acută de cadre didactice calificate.

Pe de altă parte, în ultimii ani s-a ajuns la o creștere alarmantă a numărului de cadre didactice necalificate în unităţile de învăţământ.

„Nici la ora actuală, personalul didactic și nedidactic nu beneficiază de sporurile pentru condițiile de muncă. Mai mult, deși sunt numeroase situații când se prestează muncă suplimentară, din cauza lipsei de personal, salariații nu sunt remunerați pentru munca suplimentară depusă, deși acordarea timpului liber corespunzător este imposibilă”, se mai precizează în comunicat.

Foto ilustrativă: Arhiva TS

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Dan

Acum 1 an

Ati publicat salariul personalului nedidactic (probabil salariile cele mai mici, nu o medie) , dar care este salariul personalului didactic? Sa stim si noi pt ce protesteaza cei cu norma de lucru de 20 de ore pe saptamana?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus