Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Valentin Barteș montează la Sibiu baletul clasic „Noaptea Valpurgiei”

Valentin Barteș montează la Sibiu baletul clasic „Noaptea Valpurgiei”

Teatrul de Balet Sibiu prezintă pe 24 februarie 2023 și 10 martie 2023, un spectacol coupé cu „În numele bucuriei” (dans spaniol), coregrafia Angel Martinez Sanchez și „Noaptea Valpurgiei”, premieră de balet clasic, în coregrafia lui Valentin Barteș. „Noaptea Valpurgiei” este un spectacol de divertisment coregrafic din Opera Faust de Charles Gounod, care la Sibiu îi va avea în rolurile principale pe Ayaka Nagai (Japonia), Miguel Teixeira (Portugalia) și Johan Mancebo (Republica Dominicană). Biletele pentru spectacolul coupé „Noaptea Valpurgiei și În numele bucuriei” au fost puse în vânzare și pot fi cumpărate online sau de la sediul administrativ al Teatrului de Balet Sibiu.

Valentin Barteș este absolvent al Școlii Naționale de Balet din Cluj-Napoca (1993).  Tatăl său, Emilian Barteș, prim-solist al Operei Române din Cluj-Napoca, i-a fost și principalul profesor. Pe când era încă elev, Valentin Barteș a obținut patru medalii de aur la Concursul Național de Balet al României. După absolvire, în 1993, s-a alăturat Operei Naționale Române din Cluj-Napoca ca solist. Din 1994 până în 1996, a dansat ca solist la Teatrul Național de Balet din Zagreb și la Teatrul Național de Balet din Split. În 1995 a primit Premiul Anului pentru rolul Nurali în producția „Fântâna din Bakhchisaray” la Teatrul Național de Balet din Split. În perioada 1992-1998 a dansat ca artist invitat la Westchester Ballet Company din New York, SUA, în producțiile anuale ale acesteia cu „Spărgătorul de nuci”. În 1996 Valentin Barteș s-a mutat în Japonia și a început o carieră de artist și coregraf independent. Repertoriul său include roluri principale în balete precum „Lacul Lebedelor”, „Giselle”, „Don Quijote”, „Corsarul”, „Frumoasa din pădurea adormită”, „Baiadera”, „La Fille mal gardée”, „Coppelia”, „Raimonda”, „Cenușăreasa”, „Paquita”, „Noaptea Valpurgiei”, „Carmen”, „Spărgătorul de nuci”, „Fântâna din Bakhchisaray”, „Requiem”, „Sylvia”, „La Sylphide”, „Esmeralda”, „Les Patineurs” și multe altele. În 1999, a primit medalia de argint la categoria Pas de deux la concursul Tokyo Shimbun Ballet Competition. În 2005 a fondat Valentino Dance Center în Tokyo, Japonia, o asociație de dansatori profesioniști care oferă cursuri, ateliere și spectacole de dans de calitate atât în Japonia, cât și în străinătate. Printre producțiile, pe care le-a coregrafiat și produs se numără „Fântâna din Bakhchisaray”, „Spărgătorul de nuci”, „Lacul lebedelor”, „La Fille mal gardée”, „Noaptea Valpurgiei”, „Suita țigănească”, „Carmen”, „Baiadera”, „Don Quijote”, „Requiem”, „Frumoasa din pădurea adormită”, „Raimonda”, „Coppelia”, „Rapsodia română”, „Giselle”, „Dansul Polovetsian”. În 2009 a activat ca maestru de balet și coregraf rezident al Teatrului de Balet Sibiu din Sibiu, România, unde a coregrafiat, și a produs numeroase producții.

Printre proiectele inițiate și în care a fost implicat în ultimul deceniu se numără: co-fondator și coregraf la Interdanza-Giappone Ballet Project din Livorno, Italia, Festivalul Internațional de Balet pentru Tineret din Sicilia, Grand Caribbean Ballet Festival, Mexic, International Ballet & Contemporary Dance Festival, New-Delhi, India, membru permanent al juriului și maestru profesor la Concursul Passion du Ballet a Kyoto din Kyoto, Japonia, fondator și director artistic al Concursului Internațional de Balet și Dans Contemporan Domenico Modugno și al Seminarului Internațional de Balet din Bari, Italia. Printre cele mai recente coregrafii realizate de Valentin Barteș se numără producția „Frumoasa din pădurea adormită” (Vakhtang Chabukiani Tbilisi Ballet Art State School), „Coppelia” și spectacolul de gală care include punerea în scenă a „Dansurilor Polovetsiane” și „Samson și Dalila” pentru stagiunea 2015-2016 (Cairo Opera House, Egipt), spectacolul „Coppelia” în anul 2017 (Teatrul Academic de Stat de Operă și Balet din Buryat, Rusia), „Baiadera” în anul 2018 (Cairo Opera House, Egipt). În calitate de maestru de balet și coregraf invitat, Valentin Barteș a colaborat de asemenea cu: State Ballet of Georgia din Tbilisi în 2016, Ballet de Jalisco, Guadalajara, Mexic, în sezonul 2016-2017 și Opera Națională și Baletul din Vietnam, Hanoi.

Pe lângă faptul că este coregraf și predă în întreaga lume, Valentin Barteș este în prezent președintele Asociației Culturale Bell Art.

Caseta artistică a spectacolului „Noaptea Valpurgiei”
Premieră de balet clasic - divertisment coregrafic din Opera „Faust”

COREGRAFIA: Valentin Barteș
ASISTENT COREGRAFIE: Sabrina Rinaldi
MUZICA: Charles Gounod
DISTRIBUȚIE:

Bacchante: Ayaka Nagai
Bacchus: Miguel Teixeira
Oineo: Johan Mancebo
Fauni: Henrique Fereira, Manuel Sanchez, Guido Sarnataro, Kenichi Murata
Nimfe: Camille Texier, Machi Goto, Hana Saito

Grecii: Mattia Longhitano, Fulvio Zamagna, Răzvan Iacob
Ansamblu Bacchantes: - Sara Zanzon, Candela Nieto Cortes, Gabriela Checo,

Michaela Gobas, Marta Parise
Data premierei: 24 februarie 2023
Durata aproximativă: 25 min

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus