Joi,
01.06.2023
Ploi Moderate
Acum
23°C

Nicu Ștefănuță, după demisia din USR: „Eu, cel puțin, am pornit din stradă”. Și discuții despre o eventuală candidatură la Primărie

Nicu Ștefănuță, după demisia din USR: „Eu, cel puțin, am pornit din stradă”. Și discuții despre o eventuală candidatură la Primărie

Europarlamentarul sibian Nicu Ștefănuță a demisionat, la începutul acestei săptămâni, din USR. Despre detaliile acestei decizii, dar și despre candidatura la Primăria Sibiu – pe care și-a anunțat-o în intenție de anul trecut – vorbește într-un interviu acordat Turnul Sfatului.

Reporter: Ați demisionat din USR pentru că nu era susținută candidatura dumneavoastră la Primăria Sibiu? Acesta a fost principalul motiv?

Nici Ștefănuță: Motivele țin mai degrabă de o istorie care a ajuns la un punct terminus. Am văzut acum că, declarativ, se spune că, da de la centru că mă susțin. Eu știu că nu a fost cazul și atunci poate a jucat și asta un rol.

Vorbeați și de o viziune diferită a partidului, pe care dumneavoastră nu o mai agreați. Care e acea direcție pe care a apucat-o USR și nu o agreați?

Noi am pornit din stradă. Eu, cel puțin, am pornit din stradă. Am fost la toate protestele, din 2013, 2015, 2017 și acolo se zicea că se vrea un partid altfel, cu față europeană, cu libertăți, cu competență. Între timp, toate aceste lucruri s-au destructurat una după alta. Am început cu reducerea importanței filialelor. Totul se decide de la București: dacă nu faci cum spun eu, pun un raportor și îți schimb toată dinamica și mersul filialei. S-au oprit toate grupurile de comunicare internă. USR este – așa cum a spus un coleg demisionar – în comă: totul este sub control, dar nu se mișcă nimic. Deci practic, acum s-a ajuns la un control absolut al partidului, dar nu se întâmplă nimic și societatea semnalează asta. Sunt mii de oameni ok în partid, dar din punctul de vedere al leadership-ului nu văd cum ar putea să se reformeze această situație.

Îl controlează cine? Drulă, Barna?

Da, un grup de prieteni care formează, de fapt, conducerea acestui partid.

De ce nu a știut niciun coleg de partid că vreți să demisionați? Așa au declarat.

Știți cum e: dacă împingi un om într-un colț suficient de închis, în care toate lucrurile îi sunt luate, precum posibilitatea de a acționa și continui să faci așa o perioadă foarte lungă, trebuie să te aștepți că acel om nu va sta la nesfârșit. Eu am niște planuri în politică și vreau să le pun în aplicare, nu vreau să merg mereu cu frâna de mâna trasă, această frână fiind aceste piedici de care vorbeam.

Independent?

Vă veți orienta către un alt partid? Al lui Cioloș?

Sigur nu mă voi arunca înspre un alt partid. Mi se pare că ar fi o greșeală, trebuie să îmi las timp și, mai ales, la cum îmi duc ideile mai departe. Și am câteva idei în minte, mai ales pe partea aceasta care este în continuare nereprezentată în România: sunt foarte mulți tineri care zic că nu au cu cine vota, nu mai vorbește nimeni pe limba noastră. Partea asta mă doare, mai mult mă mai doare partea de unde a pornit USR-ul mai demult. Oameni din societatea civilă mi-au spus că «nu mai sunteți ca noi, v-ați obișnuit cu mașinile de serviciu» atunci când era USR la guvernare. Societatea civilă, tinerii care acum se simt dezangajați și sunt mulți, trebuie reprezentați.

Atunci, care este următorul proiect important pentru Nicu Ștefănuță: politici pentru tineri, candidatura la Primăria Sibiu? 

Eu sunt un politician sibian, cred că mereu am fost: sunt născut aici – chiar am verificat, familia mea este de peste 500 de ani aici în zona aceasta, a Rășinariului și Sibiului. Deci eu nu voi fi altceva decât un politician sibian. Veți afla în curând care sunt pașii mei mai departe, nu mă dezic deloc de Sibiu, voi face lucruri în continuare pentru Sibiu și sibieni.

Din ce postură?

Acum, din cea de europarlamentar. Mai departe, vom vedea. În curând.

Mai rămâne în picioare candidatura la Primăria Sibiu?

Rămâne, este un plan care mi-e tare drag, la care am lucrat deja foarte mult. Rămâne de văzut și cum poate fi realizabil.

Independent?

Nu am toate amănuntele să vă dau acest răspuns.

Când veți avea?

Toate se vor aranja în următoarele luni.

Principalele trei probleme ale Sibiului

Care sunt principalele trei probleme ale Sibiului?

Am făcut un sondaj, am întrebat sibienii - deci nu spun eu, Nicu Ștefănuță. Și cetățenii au spus că principalele trei probleme sunt traficul din oraș, sănătatea publică – deci lipsa unui nou spital afectează pe foarte mulți – și corupția din administrație, în mod surprinzător. Să nu se înțeleagă corupția în sensul de șpăgi și peșcheș, întrebarea cuprindea mai multe subcapitole, referitoare la lentoare, obținerea de autorizații, aparat administrativ și așa mai departe. Mie mi s-a părut un semnal interesant.

Cum poate fi rezolvată problema traficului într-un timp relativ decent?

Există tot felul de idei de optimizare. Uite, de exemplu că vorbeam de școli și de tineri: foarte mulți se bulucesc dimineața să-și ducă la școală copilul, cu mașina. Foarte mulți din cei cu care am discutat și care se pricep la mobilitate urbană spuneau că se pot crea culoare de timp, cu «drop-zone» - zone în care să poată fi lăsați copiii, doar nu trebuie să îi duci până în clasă, se pot lega cartierele prin autobuze școlare, deci nu e – de fapt – o mare filosofie. Traficul este ridicat la orele de vârf.

S-a făcut un astfel de ”drop-zone”, la Școala nr. 15, de exemplu. Există și acel proiect-pilot cu autobuzele școlare. Dar lucrurile tot nu par să funcționeze mulțumitor.

Eu cred că sunt lucruri bune, dacă se fac, trebuie continuat în direcția aceasta. Și rămâne chestiunea traversării orașului către Zona industrială, ceea ce aduce în oraș zeci de mii de oameni și mașini.

Lipsa de eficiență a administrației, criticată în sondaj, cum poate fi rezolvată? Aduci oameni noi, îi ”biciui” pe cei existenți?

Cred că e o greșeală să spui că toată lumea din Primărie e ineficientă și așa mai departe. Am avut colegi care au avut abordarea aceasta și nu ajungi departe. Eu am fost funcționar public înainte de a ajunge politician și știu cum funcționează statutul funcționarului și cum să-i abordezi. Mie mi se pare că trebuie să fii mai deștept, de exemplu prin descentralizare. Îl copiez foarte mult pe Allen Coliban (primarul Brașovului – n.r.) în ceea ce face. De exemplu, pe partea de proiecte europene nu se așteaptă ca cei șapte oameni din Primărie să scrie 10.000 de proiecte. Dar descentralizează mult, la agenții legate de Primărie și, mai mult, pregătește, de exemplu, un director care vrea să-și renoveze școala să știe să facă ei proiectul, nu să aștepte de la Primărie. Cu ce a ajutat asta? Raportat la populație, Brașovul a luat mult mai mulți bani prin PNRR decât noi. De ce? Pentru că aveau deja studiile de fezabilitate făcute și au acces acum la mai multe milioane de euro, pe cap de locuitor.

”Sunt foarte mândru de ceea ce am făcut în perioada pandemiei”

Cum ar putea spune Nicu Ștefănuță că, până acum, și-a pus amprenta asupra Sibiului?

Eu sunt foarte mândru de ceea ce am făcut în perioada pandemiei: m-am bătut pentru accesul la medicamente, echipamente, măști... Cea mai fericită zi din viața politică a fost când m-am dus la Spitalul Județean și primiseră anticorpi monoclonali printr-o acțiune pe care am făcut-o noi, de la Bruxelles: o schemă prin care se dădeau, din alte țări, medicamente care lipseau. Știu că lumea a uitat deja pandemia, își amintește doar lucrurile rele, dar atunci când lipseau medicamente aveam și eu un rol și mă simțeam foarte util. Acum, mi se pare că rolul pe care îl pot juca pentru Sibiu este să mă asigur că spitalul județean se va construi într-o bună zi. Am auzit chiar azi promisiunile legate de Programul Operațional Sănătate și Banca Europeană de Investiții făcute de un alt politician. Să vedem dacă așa și e: chiar azi am primit răspuns de la ministrul Boloș, sper să se realizeze.

Dar ce poate face Nicu Ștefănuță sau alții pentru proiectul Spitalului județean? Din ce văd până acum, decizia stă în pixul și gândirea a doi oameni, Ciucă și Ciolacu, și cum vor decide ei împărțirea banilor.

Fiind un proiect așa de mare, evident că răspunsul nu poate veni de la un singur actor, un singur politician. Dar mi se pare important ca și pe partea cu Banca Europeană de Investiții să fim pregătiți, să avem un dosar foarte bun. Iar pe partea guvernamentală, Boloș trebuie să spună că e o prioritate. Să vedem la rotativă dacă va rămâne. Ce poate face Nicu Ștefănuță este să pună presiune. Dacă proiectul nu iese din cauza blocajului politic, deoarece înțeleg că banii pentru spitale se negociază în coaliție și nu pe valorile proiectului, atunci va trebui să vorbim de alternative. Dar sper că va merge așa cum e acum.

Ați descris lipsa de finanțare prin PNRR a proiectului spitalului drept un eșec. De ce nu și l-a asumat nimeni?

Eu l-am anunțat înainte să vină răspunsul oficial și nu am înțeles de ce ”au vândut”, în continuare, că am aștepta o veste bună. Țin minte că, în noiembrie, când au fost adoptate acele criterii era clar, scria pe românește, că proiectul nu era eligibil. Dar, în comunicatul de la Sibiu, în care se spunea că e un succes. Păi, cum să fie succes criteriul care ne scoate din joc. În seara aceea chiar eram cu Boloș la Bruxelles, era într-o vizită, și mi-a confirmat că acel criteriu rămâne. Atunci, nu se face. Deci nu știu de ce nu-și asumă nimeni. În Sibiu se tot anunță vești bune peste vești bune, dar, de fapt, nu sunt bune.

Tineri și politică

Cum vreți să vă apropiați de tinerii care oricum nu sunt interesați de clasa politică?

Au fost, la un moment dat. Eu sunt beneficiarul acestui interes al tinerilor, pentru că au ieșit zeci de mii de oameni care n-au mai fost niciodată la vot. Sectorul 25 – 35 de ani a fost, în istoria României, cel mai bine reprezentat la vot în anul 2019. Aceia trebuie să iasă din nou. Sunt foarte multe teme despre care nu vorbește mai nimeni. Spre exemplu, sănătatea mintală, un subiect important pentru tineri. Am făcut deja evenimente în orașele unde am birouri și voi continua. Criminalizarea drogurilor este un subiect despre care multor tineri le pasă, deoarece posesia este criminalizată și, de fapt, Poliția Română se bate cu amărâți de 15 ani în loc să se bată cu marii traficanți și cei care creează marile probleme. Oportunitățile precum bursele: un student nu se mai poate descurca să meargă în străinătate cu o bursă de 300 – 400 de euro, cu toată inflația de azi. Este o bătălie pe care vreau să o duc neapărat. 

Și astfel de bătălii aduc puncte de electorale?

Da. Și mai este ceva: preocuparea pentru mediu. Am organizat un eveniment de sustenabilitate și transport public, cu bicicletele. Am făcut un sondaj prin toate școlile și liceele din Sibiu. Cu peste 9.000 de răspunsuri, l-am prezentat acum câteva săptămâni. Am discutat, cred, cu peste 200 de tineri de la liceele din Sibiu: pentru ei este foarte important să aibă un oraș sănătos, verde, să aibă pe cineva care să le vorbească despre politici de mediu și schimbări de mediu. Lucruri despre care nu se vorbește foarte mult în România.

Se fac piste de biciclete, sunt reabilitate energetic clădiri...

Am văzut și acestea cum se fac. Fără o mare gândire de viitor.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Tabita Jercalau

Acum 3 luni

Om minunat! Acuma.sorry ca electoratul tău am fumat mult și ținem cu omo!

Raspunde

Adrian

Acum 3 luni

Urmatorul primar al Sibiului!

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 3 luni

Copil necajit.

Raspunde

Claudiu

Acum 3 luni

Bunele intenții la fel ca participatul niste ani la rând la protestele străzii nu sunt suficiente in politică. Întregul interviu e doar in joc de gleznă prin care se încearcă mascarea ideii principale; "am părăsit un partid ajuns irelevant și sub 10% ca intenție de vot". Un partid care și-a săpat singur groapa prin personaje ezitante ca foștii miniștri ai sănătății și justiției sau un ilustru necunoscut ,Ștefanută, la parlamentul Europei. Vorbind functionărește despre verde, mobilitate sau "drop zone" nu însemnă că te califici la a avea competențe de primar.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus