Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Am încercat cei mai noi langoși din Sibiu și am făcut un „vox populi” în redacție

Am încercat cei mai noi langoși din Sibiu și am făcut un „vox populi” în redacție

Celebrul langoș unguresc este atât de apreciat de români, încât a fost adoptat și a devenit vedeta meniului unei noi locații cu preparate To Go. Langosh & Coffee To Go s-a deschis în Piața Unirii nr. 4 (lângă magazinul Dumbrava) și ne pregătește zilnic langoși naturali, fără amelioratori sau aditivi (tradiționali, pizza langoș sau variante dulci), dar și preparate pe bază de cafea”. Acesta era anunțul de acum o săptămână, publicat pe aplicația oficială a Primăriei, Sibiu City App. Am mers să încercăm și noi vedeta gastronomiei ungurești.

Ideea era clară – am convenit cu colegii din redacție că în una din zile mâncăm langoși. Zilele trecute, la amiază mi-am făcut drum până în zona magazinului Dumbrava, de unde m-am întors cu cinci feluri de langoși, iar în rândurile de mai jos nu voi publica o cronică obișnuită, dar voi reda opiniile colegilor mei după ce fiecare am gustat câte o felie din fiecare.

Langosh & Coffee To Go este, așa cum îi spune denumirea, un local pentru cei aflați în tranzit sau pentru cei care coboară din birourile din preajmă să-și alunge foamea. Este un spațiu mic, dar cochet, frumos amenajat, cu 5-7 locuri pentru cei care nu se grăbesc și vor să bea o cafea în interior. În exterior încă mai atârnau câteva baloane, de la ziua inaugurării, așa că, fiind recent deschis, la capitolul curățenie, aranjare sau mirosuri nu sunt lucruri de criticat.

Meniul este afișat în interior pe un ecran mare pe perete, dar și printat. Conținutul e următorul: langoși cu diferite umpluturi, langoși dulci, pizza-langosh, câteva feluri de „alte specialități” în care pot fi comandați cartofi prăjiți, hot dog sau aripioare, plus partea cu băuturi. De fapt, după cum v-ați dat seama, aproape totul e prăjit în mult ulei. Deoarece m-am pornit după langoși, am decis langoși să iau, așa că am comandat câte un fel din fiecare umplutură: unul obișnuit (cu smântână, usturoi și cașcaval) – 15 lei, unul cu șuncă (17 lei), unul cu ceapă (16 lei) și unul cu ton (20 lei). Al cincilea langoș l-am luat dulce, alegând varianta cu afine și zmeură, turta fiind unsă cu ciocolată (19 lei).

Din păcate, deoarece am luat totul la pachet, aceștia sunt „împăturiți” în două și puși în pungi. De aceea, în redacție, când am scos totul din pachet imaginea nu era tocmai apetisantă - dar oamenii flămânzi nu sunt pretențioși la acest aspect. Am purces la mâncat și eu spun că părerea generală este bună, pentru că langoșii au dispărut rapid din farfurii, cu excepția celui dulce, care a fost probat după câteva ore.

Pentru mine, cel mai gustos a fost langoșul cu șuncă, pentru că șunca era un ingredient la locul lui, care se combina excelent cu gustul de usturoi și smântână. Pe locul doi aș plasa langoșul cu ceapă, urmat de cel simplu, apoi cel cu ton. Nu sunt un mare fan al tonului în astfel de combinații – langoș sau pizza, respectiv asta ține de gusturile fiecăruia. Sunt sigur că dacă mâncam langoșul proaspăt făcut, direct în local, cel simplu avea să fie pe primul loc.

Iată și câteva reacții ale celorlalți „meseni”:

„Problema cu langoșii, în general, este că sunt prăjiți în ulei și de cele mai multe ori devin grețoși. Pe vremuri, când au fost ei inventați, oamenii mergeau la muncile câmpului, aveau nevoie de energie să facă față efortului. În zilele noastre, un langoș care muștește a ulei e considerat bombă calorică. Prin urmare, din toate cele luate cel mai bun este cel cu usturoi, smântână și telemea, pentru că este sărat și are arome intense, care acoperă grăsimea. Cel cu ton este bun, în vreme ce varianta cu șuncă și cașcaval abia se simte din cauza prăjelii”.

„Cel cu șuncă e formidabil”.

„Cele două pe care le-am mâncat - ăla simplu și cel cu ton - au fost foarte gustoase. Cel dulce nu m-a impresionat, dar nu știu să-ți spun ce exact cu mi-a plăcut. Poate mi s-a părut puțin pre uleios”...

Mai târziu, l-am încercat și eu pe cel dulce și i-aș da dreptate colegei. Deși sunt un mare amator de dulciuri, am avut și eu impresia că e un pic uleios, dar altfel nu are cum, ținând cont de modul de preparare a langoșilor. Important este ca proprietarii noului local din Sibiu să aibă dreptate și langoșii să fie „naturali, fără amelioratori sau aditivi” și să aibă clienți mulțumiți în continuare.

Jiroș

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

4 comentarii

Gheorghe ion

Acum 1 an

La 18 lei langosul sa fie sanatosi. Plus ca cel "pizza langos" costa 30 de lei, cat o pizza serioasa dar cu gramajul la jumate [300gr vs 550gr]. Cam foarte exagerat dpdv al pretului oricate toppinguri ar avea. In final, langosul e facut exclusiv din apa, faina si drojdie

Raspunde

Sparrow

Acum 1 an

Vedeta gastronomiei unguresti? Pāi unde e gulasul frate? Epopeicul gulas!!! Sau, acum gulasul e de fapt emblema bucātāriei ucrainiene..... cā " dā bine" ?!

Raspunde

Sparrow

Acum 1 an

Bā, voi āia care puneti destele-n jos, sunteti unguri sau ucrainieni? Ca sā stiu ce mānânc data viitoare. Sau pe cine!
Raspunde

Turistul

Acum 1 an

Eu mâncam asa ceva în Ungaria acum 30 de ani ,bine ca a ajuns și la noi .Dacă alea sunt preturile ,într-adevăr cam exagerate cum e orice la noi .o pizza la noi costa mai mult ca în SUA ,de aia noi o comandam doar când sărbătorim ceva .Ceva ce la alții e mâncare obișnuită, aici e considerat lux ,vezi și mâncarea chinezeasca .Cam lacomi unii nu învață nimic de la evrei ,,decât mult și rar ,mai bine puțin dar des ,,
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus