Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Cutremur în Turcia: Bilanţul a crescut la 912 morţi şi peste 5.000 de răniţi în această ţară. Aproape 3.000 de clădiri s-au prăbușit

Cutremur în Turcia: Bilanţul a crescut la 912 morţi şi peste 5.000 de răniţi în această ţară. Aproape 3.000 de clădiri s-au prăbușit

Actualizare ora 12.56  Cel puţin 912 persoane au murit, iar alte peste 5.000 au fost rănite în urma unui seism cu magnitudinea 7,8 produs în centrul Turciei la primele ore ale zilei de luni, conform cifrelor anunţate de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, transmite Reuters.

Erdogan a declarat că acesta este cel mai mare dezastru înregistrat în Turcia după anul 1939, adăugând că 2.818 de clădiri s-au prăbuşit în urma cutremurului. 

Știre inițială. Cel puţin 500 de persoane au murit şi alte câteva mii au fost rănite, luni, în urma unui cutremur violent, cu magnitudinea 7,8, care a lovit centrul Turciei şi nord-vestul Siriei, provocând prăbuşirea a numeroase clădiri şi declanşând operaţiuni de căutare pentru salvarea supravieţuitorilor blocaţi sub dărâmături, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Seismul, care s-a produs la primele ore ale zilei de luni şi a durat aproximativ un minut, a fost resimţit, de asemenea, în Cipru şi Liban.

"Am fost scuturaţi ca într-un leagăn. Eram nouă acasă. Doi fii ai mei sunt încă sub dărâmături, îi aştept", a declarat o femeie cu braţul rupt şi răni pe faţă, aflată într-o ambulanţă lângă ruinele unui bloc cu şapte etaje în care locuia, în Diyarbakir, în sud-estul Turciei.

"Nu am mai simţit aşa ceva în cei 40 de ani pe care i-am trăit", a spus Erdem, un locuitor din oraşul turc Gaziantep, situat în apropiere de epicentrul cutremurului, care a refuzat să îşi dezvăluie numele de familie. "Am fost zguduiţi de cel puţin trei ori, foarte puternic", a adăugat el.

Atenție, imagini ce vă pot afecta emoțional

Vicepreşedintele turc Fuat Oktay a declarat că 284 de persoane au fost ucise, iar 2.323 au fost rănite, în timp ce autorităţile au desfăşurat echipe de salvatori şi aeronave cu provizii în zonele afectate, declarând în acelaşi timp o "alarmă de nivel 4" prin care se solicită asistenţă internaţională.

În Siria, ţară deja devastată de peste 11 ani de război civil, un oficial guvernamental din domeniul sanitar a declarat că cel puţin 237 de persoane au murit şi alte aproximativ 600 au fost rănite, majoritatea în provinciile Hama, Alep şi Latakia, unde numeroase clădiri s-au prăbuşit.

În nord-vestul controlat de rebeli sirieni, un serviciu pentru intervenţii de urgenţă a indicat că au murit zeci de persoane.

Postul turc de televiziune TRT a difuzat imagini cu salvatori din provincia Osmaniye care foloseau o pătură pentru a scoate un bărbat rănit dintr-o clădire cu patru etaje prăbuşită şi a-l transporta la o ambulanţă. El era a cincea persoană scoasă de sub acele dărâmături, potrivit TRT.

Potrivit imaginilor difuzate de postul de televiziune CNN Turk, castelul istoric Gaziantep a fost grav avariat.

Preşedintele Tayyip Erdogan a discutat telefonic cu guvernatorii a opt provincii afectate pentru a aduna informaţii referitoare la situaţie şi la operaţiunile de salvare, a indicat biroul său într-un comunicat.

"A fost un zgomot imens, iar clădirea de lângă a noastră s-a prăbuşit când a avut loc cutremurul", a declarat un tânăr de 30 de ani din Diyarbakir. "M-am repezit afară. Peste tot se auzeau ţipete. Am început să trag de pietre cu mâinile. Am scos răniţii cu prietenii, dar ţipetele nu s-au oprit. Apoi echipele (de salvare) a venit", a spus el.

În oraşul sirian Alep, puternic avariat în timpul războiului, un responsabil din domeniul sanitar, Ziad Hage Taha, a declarat pentru Reuters că răniţii "soseau în valuri".

Televiziunea de stat siriană a difuzat imagini cu echipe de salvatori care căutau supravieţuitori în ploaie şi lapoviţă.

Salvatorii din zonele controlate de rebeli din Siria au raportat pagube extinse.

În oraşul Azaz de la frontieră - o zonă aflată sub controlul forţelor de opoziţie - un salvator a scos un copil mic dintr-o clădire avariată. Un alt grup căra un cadavru înfăşurat într-un cearşaf alb în timp ce o macara trăgea plăcile de beton, a povestit un martor pentru Reuters.

"Zeci de clădiri s-au prăbuşit în oraşul Salqin", a declarat într-o înregistrare video postată pe Twitter un membru al organizaţiei Căştilor Albe, referitor la un alt oraş aflat la aproximativ 5 kilometri distanţă de graniţa cu Turcia.

Preşedintele Bashar al-Assad a avut o întrevedere de urgenţă pentru analizarea daunelor şi stabilirea următoarelor demersuri, a indicat biroul său.

Locuitori din Damasc şi din oraşele libaneze Beirut şi Tripoli au fugit în stradă şi s-au urcat în maşini pentru a se îndepărta de clădiri, au spus martorii.

Cutremurul cu magnitudinea 7,8, conform Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), a lovit centrul Turciei şi nord-vestul Siriei la ora locală 4:17 (1:17 GMT). Seismul a avut epicentrul în apropierea oraşului turc Gaziantep, nu departe de graniţa cu Siria.

În urma cutremurului au fost înregistraţi sute de morţi şi răniţi în cele două ţări, potrivit bilanţurilor provizorii.

Un alt seism, cu magnitudinea 6,7, a avut loc în aceeaşi regiune, aproximativ zece minute mai târziu, la ora 4:28 (1:28 GMT), la o adâncime de circa 9 kilometri, a indicat USGS.

Situată în zona unor plăci tectonice importante, Turcia este afectată deseori de cutremure.

Unul dintre cele mai grave cutremure din ultimii ani s-a produs în octombrie 2020 în oraşul Izmir de la Marea Egee, când peste 100 de persoane au murit.

În noiembrie 1999, un cutremur cu magnitudinea 6,3 a ucis aproximativ 900 de persoane în regiunea Düzce. În luna septembrie a aceluiaşi an, un cutremur deosebit de puternic, cu magnitudinea 7,4, a ucis peste 17.100 de persoane în regiunea din jurul oraşului industrial Izmit, la o distanţă de aproximativ 130 de kilometri de acesta. 

captura video Twitter/Anton Gerashchenko

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus