Vineri,
24.03.2023
Cer Senin
Acum
18°C

Concluziile dezbaterii publice privind noua parcare supraetajată din Vasile Aaron. Cetățean: ”Traficul nu se rezolvă oferind și mai multe comodităţi autovehiculelor personale”

Concluziile dezbaterii publice privind noua parcare supraetajată din Vasile Aaron. Cetățean: ”Traficul nu se rezolvă oferind și mai multe comodităţi autovehiculelor personale”

La jumătatea lunii noiembrie a anului trecut Primăria Sibiu anunța intenția de elaborare a planului urbanistic - faza P.U.Z. privind amenajarea unei parcări supraterane în cartierul Vasile Aaron. Vreme de aproape trei săptămâni, cetățenii au fost invitați să-și spună punctul de vedere pe această temă, proiectul aflându-se în dezbatere publică. Proiectantul desemnat de municipalitate a înregistrat șase sesizări.

Printre primii care au transmis un punct de vedere se numără reprezentanții Ordinului Arhitecţilor din România Filiala Sibiu-Vâlcea. Conducerea OAR a solicitat organizatorilor dezbaterii informații concrete pe trei direcții:

”Care este impactul investiţiei - zona de deservire, avantajele şi dezavantajele acesteia din punct de vedere al traficului (auto, ciclist şi pietonal), al locurilor de parcare dezafectate şi nou propuse, al spaţiului verde etc.? Ce se va întâmpla cu piaţa agroalimentară – creşte, scade suprafaţa destinată acestei funcţiuni, se propun funcţiuni suplimentare? Numărul locurilor de parcare destinate rezidenţilor şi numărul locurilor de parcare destinate vizitatorilor pieţei centrului de cartier?”.

parcare vasile aaron

Organizatorul dezbaterii răspunde că parcarea va avea regim de înălțime P+2E, va oferi 200 de locuri de parcare și va acoperi o actuală platformă de beton descoperită.

”Având la bază scenariile de intervenţie detaliate în cadrul Studiului de Trafic realizat

în cadrul proiectului, se estimează că obiectivul de investiţie va avea efecte minime/limitate

asupra condiţiilor de trafic în aria de studiu. Totodată, obiectivul va reprezenta o îmbunătăţire

din punct de vedere urbanistic şi al organizării circulaţiei în zona Pieţei V. Aaron, constituind

o soluţie modernă şi elegantă de amenajare a zonei studiate, iar pentru îmbunătăţirea generală

a condiţiilor de circulaţie în aria de studiu se recomandă:

- semaforizarea trecerii de pietoni pe str. Semaforului, din faţa Pieţei V.Aaron,

- mărirea suprafeţei trotuarului până după zona trecerii pentru pietoni semaforizate,

- amenajarea sub formă de alveolă a staţiei de autobuz, după trecerea pentru pietoni

semaforizată, conform reglementărilor propuse ce se regăsesc şi în partea desenată a

proiectului”, răspunde organizatorul consultării publice.

Un alt cetățean care a trimis sesizare se arată mirat de locul ales pentru parcare, zona fiind deja foarte aglomerată și înghesuită.

”Mă mir că nu aţi ales un loc mai în exterior care să nu aglomereze aceea zonă, deja aglomerată de clădiri (daca nu se ia viitorul în seamă, după construcţie nu se mai poate da înapoi exact cum se întâmplă deja cu multe cartiere nou apărute în Municipiul Sibiu lipsite de străzi largi, piste de biciclete, spaţii verzi generoase între clădiri, parcuri)”, scrie persoana respectivă.

Ideea este întărită de un alt cetățean, care subliniază faptul că pe măsură ce se oferă mai multe facilități mașinilor, orașul va avea și mai multe mașini, cu efectele cunoscute de toți locuitorii.

”Traficul nu se rezolvă oferind și mai multe comodităţi autovehiculelor personale, cu cât este mai uşor să deţii o maşină, cu atât te vei folosi de acest lucru şi cu atât mai multă lume se va sui la volan, revenind după un timp la problema iniţială, lipsa spaţiului de parcare şi traficul congestionat. Oraşul nostru duce lipsă de un transport în comun frecvent ce poate conecta zonele limitrofe cu zonele de interes. Ca exemplu, la Sibiu Shopping ar trebui să existe linii separate ce duc în fiecare zonă de interes, nu o singură maşină, ce trece pe la Mall”, scris autorul sesizării.

Proiectantul răspunde că au fost identificate o serie de beneficii pe care le va aduce această parcare.

”Măsurile propuse în cadrul documentaţiilor scrise şi desenate ale proiectului, pot

conduce, printre altele la:

- diminuarea costurilor directe şi indirecte asociate deplasărilor,

- reducerea timpilor de deplasare,

- creșterea viteze lor de deplasare,

- îmbunătăţirea accesibilităţii ,

- creşterea confortului deplasării,

- îmbunătăţirea siguranţei populaţiei ,

- reducerea emisiilor poluante şi a consumului de combustibil”.

Nu în ultimul rând, un sibian sugerează un alt spațiu pentru ridicarea parcării, într-o zonă mai aerisită.

”Să fie amplasată în spatele grădiniţei nr. 29 de pe str. Negoveanu. Actualmente aici este o parcare care deja este o parcare insuficientă. Spaţiul este mult mai mare, iar accesul ar fii mult mai bun şi nici nu ar încurca circulaţia dacă ar fi amplasată pe str. Semaforului cu intersecţia str. Iezer”, scrie autorul sesizării.

Lui i se răspunde că apropierea de grădiniță ar încălca normativele în vigoare.

”Distanţa dintre locul de parcare, menţionat de dumneavoastră și grădiniţa nr. 29 este de aproximativ 32m, drept urmare locul indicat de dumneavoastră nu se încadrează în distanţele minime prevăzute în normativul menţionat mai sus”.

Odată încheiată această etapă procedurală, urmează aprobarea documentaţiei de urbanism.

Parcarea supraetajată din Vasile Aaron va fi construită lângă piața agroalimentară. Primăria așteaptă opinia sibienilor

Sursa foto principală: Google Earth

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

7 comentarii

Sibian Neimbecil

Acum 1 lună

Sibienii: ”Sa se faca parcari etajate si aubterane!!!!!!! Huooooooo primaria!” Aceiasi sibieni cand se pune in practica: ”Oricum nu rezolva nimic si noi vrem sa nu incurajam masinile. Huoooooo primaria!”
Raspunde

Gheorghe ion

Acum 1 lună

:)) exact. Ma amuza ideea asta noua, progresista: sa descurajam si sa INCOMODAM uzul masinilor personale. As vrea s.o vad pe dna fodor cum pedaleaza pana la primarie, sa fie un EXEMPLU. Toti astia care urla cu incomodarea și tortura soferilor, sunt primii care urca in masina ptr orice. Doamne ferește, ce lume sucita. Eu, personal, ma deplasez cat pot cu bicicleta, dar sincer, nu as da masina pe autobuz nici sa ma bati. Si nu ca ar fi rele autobuzele [imi aduc aminte prin '99 cand așteptai si 2h dupa autobuzul 12], dar nu.mi vine sa iau autobuzul ca sunt COMOD desi peste 50% din drumurile prin oras le fac CU BICICLETA. Ideea de baza e sa se gaseasca solutii pentru trafic, nu tot aceleasi capete seci care au aprobat haosul asta imobiliar sa vina tot ei sa ne spună ca vor sa ne chinuie atat de tare incat sa ne faca sa luam autobuzul. Incredibil
Raspunde

Eu

Acum 1 lună

De ce nu se fac parcările subterane, iar deasupra lor sa se amenajeze parcuri cu locuri de joaca pentru copii??? Cu o construcție supraterana nu rezolvați decat o problema, cu una subterana oferiti o viziune privind dezvoltarea durabila
Raspunde

Gheorghe ion

Acum 1 lună

Ce parcare subterana langa piata din v aaron? Iti dai seama ca de la lucrari crapa toate blocurile din jungla aia urbana. Ii topeste pe locatari 2-3 ani cat tin lucrarile. Sa vezi ce tencuieste dupa primaria la ziduri :))
Raspunde

Kokos

Acum 1 lună

Piata din V. Aaron e o constructie oribila , cu conditii de toata jena , nedemne de sec. 21. Daca tot vrei a faci o parcare acolo , atunci demoleaza si piata si fa o parcare mare etajata , care la parter sa aiba o piata moderna. Insa cine sa gandeasca in primaria Sibiu???
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gheorghe

Acum 1 lună

Locuiesc în zonă. Se zvonea de o parcare pe mai multe nivele vis a vis de Sala vânătorilor cu intrare din str. Semaforului. In acea zona sunt f. multe blocuri cu 10 etaje ingramadite de Ceausescu pe str. Iezer iar locuri de parcare pentru locuitorii acelei zone sunt extrem de puține .Am ajuns sa parchez masina pe la Liceul Energetic pe V. Aron.
Raspunde

Gheorghe ion

Acum 1 lună

Zona iezer cred ca e in top 3 aglomerari de masini din sibiu. Lejer
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus