Sâmbătă,
13.04.2024
Cer Senin
Acum
16°C

Conducerea Filarmonicii de Stat Sibiu a cerut în instanță anularea unei ”greve japoneze”. Și a pierdut 3.200 de lei

Conducerea Filarmonicii de Stat Sibiu a cerut în instanță anularea unei ”greve japoneze”. Și a pierdut 3.200 de lei

Conducerea Filarmonicii de Stat a cerut Tribunalului și, mai apoi, Curții de Apel Alba să oblige la încetarea unei greve japoneze a angajaților, eveniment care a avut loc într-o zi din luna noiembrie a anului trecut. Ambele instanțe au respins cererea și au pus instituția la plată.

Printre numeroasele conflicte care au loc în ultimul timp între conducerea Filarmonicii de Stat Sibiu și o parte din artiștii acesteia s-a produs, în 17 noiembrie 2011, și o grevă japoneză. În acea zi de joi era programat Concertul de Stagiune din cadrul Festivalului Brave New Music, în timpul căruia Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din cadrul Filarmonicii a anunțat că va avea loc ”o grevă de avertisment”. O greșeală în exprimare, au arătat artiștii mai apoi, deoarece nu era vorba de o grevă de avertisment propriu-zisă. 

Mai precis, conform notificării depusă cu două zile înainte în atenția conducerii instituției, ”sindicatul își rezervă dreptul de a declanșa greva de avertisment care se va manifesta în mod «japonez» prin purtarea de panglici albe în timpul desfășurării concertului din data de 17.11.2022”.  Prin aceeași notificare, conducerea Filarmonicii era asigurată că ”acest gest minimal nu va influenţa  sub nici o formă prestanța profesională și artistică". Gestul artiștilor din cadrul sindicatului era motivat de lipsa răspunsurilor la cererile formulate în ultimul timp și lipsa transparenței în gestionarea Filarmonicii.

Proces

Cu toate că era anunțată grevă japoneză, în ziua concertului, conducerea Filarmonicii a deschis proces la Tribunalul Sibiu solicitând să se constate că acțiunea a este nelegală, iar judecătorii să oblige sindicaliștii să înceteze la această măsură de protest.

Procesul avea să se judece, însă, la patru zile de la concertul în care artiștii au purtat banderole albe pe mâni, ducând la bun sfârșit concertul. ”Acţiunea pârâtului Sindicatul Artiştilor Instrumentişti din Filarmonica de Stat Sibiu nu poate fi calificata ca o grevă în  sensul Legii nr. 62/2011, astfel că acțiunea de constatare ca nelegală şi încetare a grevei este neîntemeiată şi, pe cale de consecinţă, va fi respinsă”, se arată în motivarea hotărârii dată de Tribunalul Sibiu pe 21 noiembrie 2022. Judecătorul a mai stabilit, totodată, că Filarmonica de Stat Sibiu este în ”culpă procesuală”, prin urmare a obligat instituția să plătească și 2.000 de lei, cheltuieli de judecată.

Și tot proces

Conducerea Filarmonicii de Stat Sibiu a promovat, însă, apel, la câteva zile după hotărârea de la Sibiu. Trei magistrați ai Curții de Apel Alba Iulia au citit motivele prin care, din nou, conducerea Filarmonicii de Stat Sibiu a cerut ca greva japoneză din noiembrie anul trecut să fie declarată nelegală și să fie oprită de către instanță. La primul termen, programat în cursul zilei de azi, cei trei judecători au respins apelul conducerii Filarmonicii. Și au mai adăugat niște bani la cheltuielile de judecată.

”Respinge apelul declarat de reclamanta Filamornica de Stat Sibiu împotriva sentinţei civile pronunţată de Tribunalul Sibiu. Obligă reclamanta apelantă să achite pârâtei intimate Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din Filamornica de Stat Sibiu suma de 1.200 lei reprezentând cheltuieli de judecată”, se arată în minuta dată publicității de Curtea de Apel Alba Iulia.

Citește și Petiție online prin care se condamnă o serie de abuzuri din partea conducerii Filarmonicii Sibiu. Directorul: „este demonstrația unei frustrări personale”

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Sibian

Acum 1 an

Cel mai slaba conducere din toate timpurile. Spectacolele aduc mai nou a creșă. Plin de copii abia întărcați care deranjează spectacolele. Intra lumea în sala după începerea spectacolului. Scaune nereparate.......
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus