Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Sibian condamnat la închisoare pe viață în Marea Britanie, va ajunge în țară pentru a-și continua pedeapsa. Și-a omorât copilul de 6 luni

Sibian condamnat la închisoare pe viață în Marea Britanie, va ajunge în țară pentru a-și continua pedeapsa. Și-a omorât copilul de 6 luni

Mihai Cătălin Gulie, un sibian condamnat la închisoare pe viață de judecătorii din Liverpool, va fi transferat într-o închisoare din România, în urma unei sentințe a Curții de Apel Alba Iulia.

Bărbatul a fost găsit vinovat pentru omor, după ce fiul său de 6 luni, diagnosticat cu Sindrom Down, a murit în urma multiplelor răni la coaste, coloană, ochi și craniu.

Mama copilului știa de tratamentul aplicat acestuia de către tată și l-a protejat în fața autorităților, iar pentru această faptă a fost și ea condamnată la trei ani de închisoare.

”Dispune recunoaşterea sentinței penale de condamnare nr. T 20217109 pronunţată de Curtea Coroanei Liverpool la 26.11.2021, rămasă definitivă la aceeași dată, prin care persoana transferabilă Gulie Mihai Cătălin a fost condamnată la pedeapsa deten?țunii pe viață (cu un termen minim de executare de 20 de ani închisoare) pentru comiterea infracțiunii de omor, prevăzută de Secţiunea a 5-a a Legii Violenţei Domestice, Infracţiunilor şi Victimelor 2004, din legislația Regatului Unit, având corespondent în legislaţia română la art.189 alin.1 lit.h raportat la art.199 alin.1 Cod penal-omor calificat”, se precizează în decizia dată de judecătorii de la Curtea de Apel Alba Iulia, la începutul lunii februarie, prin care se acceptă relocarea condamnatului.

Judecătorul a luat act că sibianul şi-a exprimat acordul de a executa pedeapsa aplicată de autorităţile judiciare din Marea Britanie, într-un penitenciar din România și a dispus transferarea lui în țară, în vederea continuării executării pedepsei închisorii pe viață.

Mama a vrut să mascheze urmele bătăilor cu pastă de dinți

Presa britanică a scris în momentul condamnării despre faptele sibianului. Mihai-Catalin Gulie, în vârstă de 28 de ani, a fost condamnat pentru că l-a ucis pe Robert Ion, fiul său, provocându-i leziuni cerebrale ireparabile, în timpul unui acces de furie acasă, în Widnes, Cheshire, scrie Daily Mail.

Copilul, care era diagnosticat cu sindromul Down la naștere și care suferea de o serie de complicații medicale, a fost transportat de urgență la spital, dar a fost declarat mort trei zile mai târziu.

Mama copilului, Gabriela Ion, în vârstă de 35 de ani la data crimei, ieșise pentru scurt timp din casă cu fiica ei de doi ani, pentru a cumpăra dulciuri, scriu jurnaliștii britanici.

Ea a recunoscut că a încercat să acopere cu pastă de dinți vânătăile și rănile copilului, inclusiv urmele coastelor rupte, dar a insistat că nu a prevăzut atacul fatal, în ciuda faptului că a fost martoră la violențe grave anterioare.

Gulie a fost condamnat la închisoare pe viață după ce a fost găsit vinovat de crimă în urma unui proces de trei săptămâni la Liverpool Crown Court. El trebuie să ispășească cel puțin 20 de ani în spatele gratiilor, înainte de a fi eligibil pentru a solicita eliberarea condiționată.

Femeia a fost găsită vinovată pentru că a provocat sau a permis moartea copilului și a fost încarcerată pentru trei ani. Niciunul dintre inculpați nu a arătat vreo emoție în timpul audierii, precizează jurnaliștii britanici. 

”Nu știu ce s-a întâmplat cu el. Mă uitam la televizor și când m-am ridicat, era galben la față și fără suflare”

La pronunțarea sentinței, judecătoarea a declarat că Gulie "avea în mod clar un temperament iute" și, cu o ocazie anterioară, a recunoscut că l-a aruncat pe Robert pentru că "și-a pierdut controlul în fața diavolului".

Cuplul se certa des, iar un vecin a dezvăluit că cei doi copii ”trăiau într-un climat de agresivitate”. Copiii puteau fi auziți frecvent plângând "în timp ce se auzeau voci ridicate ale adulților", a declarat instanța.

Femeia fusese martoră la agresarea lui Gulie asupra lui Robert cu 11 zile mai devreme, prinzându-l de piept și scuturându-l cu putere înainte de a-l trânti în pătuț. Acest lucru i-a provocat leziuni, inclusiv coaste rupte și o hemoragie la nivelul creierului, dar în loc să caute tratament pentru el, ea a încercat să acopere vânătăile cu pastă de dinți, după ce a căutat pe internet remedii pentru a scăpa rapid de vânătăi.

Judecătoarea i-a spus femeii că trebuie să-și fi dat seama că rănile erau semnificative și totuși nu a căutat ajutor.

”Dacă ați fi făcut acest lucru, coastele sale fracturate ar fi fost descoperite și Robert ar fi fost în viață astăzi”, a spus judecătoarea.  ”Acesta este un lucru cu care trebuie să trăiești pentru tot restul vieții tale„, a completat ea.

Cuplul se mutase din România natală la Widnes, lângă Liverpool, în 2019.

Judecătorul a subliniat că Ion ar fi putut să apeleze la ajutorul familiei sale, dar nu a făcut acest lucru. Ea a mai spus că amândoi și-au agresat fiica în anumite ocazii, iar femeia a recunoscut că a lovit-o pe fiica lor cu o lingură de lemn ”când era obraznică”.

Gulie a negat că l-a ucis pe Robert și a declarat juriului: ”Nu știu ce s-a întâmplat cu el. Mă uitam la televizor și când m-am ridicat, era galben la față și fără suflare. Nici măcar nu l-am atins și nici nu am pus mâna pe el”.

Sibianul a avut condamnări și în Cehia care iau implicat violență domestică față de o parteneră anterioară.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Un sibian

Acum 1 an

mai bine-l tineau in UK, tampiti avem destui aici!!!
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Se intoarce tot unde îi sunt rădăcinile.

Raspunde

Nume

Acum 1 an

"Roman", da .. acu e roman. Daca era de bine, era rrom. Ciordiles kirikli ? Ciordiles, tata. I-auzi ma ce zice, ca nici nu l-a vazut ...
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Cine-a furat ieri un ciricliu, azi fura o casa si maine o tara. https://www.youtube.com/watch?v=X6C4uev39Lc
Raspunde

R

Acum 1 an

Englezii au decis că a fost de ajuns cat ajutor social și cât a durat de la ei așa că îl trimit să-i de-a de mâncare și cazare contribuabilul român. Noroc că,in bunătatea lor nemărginită,românii îl vor elibera repede declarandul model de buna purtare.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus