Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Explicațiile Primăriei, despre deszăpezirea din Sibiu: de la priorități, la bani și cantități. Și cum sibienii, tot cu mașina personală vor

Explicațiile Primăriei, despre deszăpezirea din Sibiu: de la priorități, la bani și cantități. Și cum sibienii, tot cu mașina personală vor

Un text cu 105 cuvinte, în care erau enumerate orele de intervenție, numărul de utilaje,  categoria de artere vizate și cantitatea de sare este tot ceea ce conducerea Primăriei Sibiu a comunicat despre recenta acțiune de deszăpezire care a generat și continuă să genereze opinii prin tot orașul. Așa că am cerut detalii conducerii administrației despre lucrările efectuate.

Regionala de administrare a infrastructurii rutiere, cu 8.000 de tone de sare împrăștiate într-un final de săptămână, a sfârșit prin a închide circulația pe autostrăzile din jurul Sibiului cu ocazia ninsorii de acum o săptămână. Tot atunci când, mai bine de jumătate de zi, și Consiliul Județean Sibiu a ținut închis drumul către Păltiniș, fără prea multe explicații.

În acest timp, în Sibiu, Primăria anunța că în decurs de vreo 12 ore pe bulevardele principale din oraș și câteva artere de rang doi au fost împrăștiate 290 de tone de sare, o cantitate apreciabilă dacă o comparăm cu cea anunțată ca fiind aruncată pe străzile orașului la ninsorile din anii trecuți: 140 de tone, când ningea peste Sibiu în 6 ianuarie 2017, 120 de tone în 17 decembrie 2018 sau 300 de tone sare și 30 de tone de antiderapant lichid în 7 ianuarie 2019.

Strada Ștefan cel Mare, în zona intersecției cu strada Vasile Aaron, 5 februarie 2023

Pentru atribuirea actualului contract de curățenie și deszăpezire, semnat pe patru ani pentru peste 53 de milioane de lei, au fost nevoie de nu mai puțin de 800 de zile. Și acesta a fost unul din motivele pentru care am cerut reprezentanților Primăriei Sibiu explicații despre cum s-a derulat prima acțiune mai importantă de deszăpezire din cadrul acestui acord contractual.

Câți funcționari ai administrației au fost implicați în activitatea de monitorizare a acțiunilor de deszăpezire și cât de corect au constatat aceștia că a fost realizată aceasta în ultimele zile, raportat la cerințele din contractul cu o valoare de peste 53 de milioane de lei? Fac referire în special la rezultatele deszăpezirii pe străzile în rampă și la deszăpezirea zonelor dedicate pietonilor (stații de autobuz, zonele cu trepte etc).

Serviciul Public de Management Salubrizare dispune în medie de opt inspectori care, printre alte atribuții, au și obligația de a monitoriza activitățile de salubrizare stradală și deszăpezire. Verificarea execuției acestor servicii se face inclusiv prin deplasarea în teren, iar pentru acceptarea situației de lucrări facturate operatorul trebuie să prezinte dovada datelor înregistrate de GPS-uri.

Monitorizarea acestor activități de către inspectorii serviciului amintit se face în baza unui grafic aprobat lunar, astfel încât să se asigure menținerea unei legături permanente cu operatorul de deszăpezire. Fiecare neconformitate constatată de către inspectorii serviciului sau de către cetățeni este transmisă operatorului și se monitorizează remedierea situației.

Având în vedere condițiile meteo dificile înregistrate începând cu data de 4 februarie, cu ninsoare deosebit de abundentă și cu viscol, operatorul Soma a primit dispoziție să mențină în stare de circulație străzile cuprinse în prioritatea I. După ce viscolul s-a oprit, s-a început intervenția pe toate străzile, precum și pe trotuare și zone pietonale, în ordinea priorităților.

Strada Oașa, intersecție cu str. Șteflești, 5 februarie 2023

Precizăm că, din valoarea totală a contractului pe care ați menționat-o, pentru deszăpezire este prevăzută suma de 22.804.101 lei fără TVA pe patru ani, adică 5.701.025 lei/an. Aceasta este suma maximală, plata efectivă făcându-se în funcție de lucrările efectiv prestate, după prezentarea documentelor doveditoare.

Conform comunicatului Primăriei Sibiu din 5 februarie 2023, în cadrul acțiunilor specifice au fost utilizate în doar câteva ore 290 de tone de sare. Care este explicația pe care o poate oferi Primăria Sibiu pentru faptul că – deși a fost utilizată cantitatea amintită de sare – circulația pe străzile în rampă a fost - în anumite cazuri și pe perioade diferite de timp - imposibilă (exemplu: strada Islazului) sau anevoioasă (exemplu: strada Cristianului)?

Tocmai datorită ninsorii abundente și intervențiilor continue cu 14 utilaje (precedentul operator intervenea de regulă cu maxim opt - nouă mașini și de aceea și cantitățile de materiale utilizate erau mai mici), cantitatea de sare împrăștiată a fost semnificativă. În ceea ce privește problemele punctuale înregistrate chiar și în contextul intervențiilor continue, acestea au fost cauzate de ninsoarea abundentă și de faptul că viscolul aducea zăpada înapoi pe drum. La aceasta se adaugă și temperaturile scăzute care au făcut ca sarea să acționeze mai lent. Precizăm că neconfirmitățile semnalate au fost remediate imediat după ce s-au constatat.

Este al șaselea an în care administrația municipiului Sibiu a alocat bugete mărite substanțial (de aproximativ trei ori) pentru acțiunile de deszăpezire. Care sunt, din punctul de vedere al conducerii Primăriei Sibiu, beneficiile aduse sibienilor de aceste creșteri ale cheltuielilor?

Ca și activitatea de salubrizare, activitatea de deszăpezire a orașului este necesară, asigurându-se mobilitatea locuitorilor, a mijloacelor de transport public și a mașinilor de intervenție de urgență (Ambulanță, ISU, Poliție, etc).

Contractul pentru activitățile de salubrizare stradală și deszăpezire a fost adjudecat, conform legii, în urma unei proceduri de achiziție publică la care au participat patru ofertanți. La data încheierii contractului curent, acesta avea aproximativ aceeași valoare cu cel încheiat în anul anterior (3,46 milioane lei/an pe actualul contract față de 3,36 milioane lei/an în cazul contractului anterior). Ulterior, din cauza creșterii mari a prețurilor din România, tarifele de deszăpezire au fost și acestea majorate, Primăria Sibiu având o obligație legală (Ordinul ANRSC 109/2007) de a aproba cererea motivată a operatorului care avea dreptul, conform reglementărilor legale, de a-și recupera costurile prin tarif. Astfel, în prezent serviciile de salubrizare și deszăpezire au alocată o valoare de maxim 5,7 milioane lei/an.

Ca urmare a prestării serviciilor de deszăpezire, pe nicio stradă Sibiu nu a fost întreruptă circulația, toate fiind utilizabile în condiții de iarnă, dacă autovehiculele au fost dotate corespunzător anotimpului.

Strada Rahovei, 5 februarie 2023

Cum apreciază Primăria Sibiu echitatea alocării de resurse pentru acțiunile de deszăpezire în vederea facilitării deplasării cu mașinile personale versus acțiunile de deszăpezire în vederea deplasării pietonale sau cu mijloacele de deplasare în comun?

În ceea ce privește deszăpezirea trotuarelor, operatorul are în sarcină deszăpezirea trotuarelor care nu se află în fața proprietăților private. De asemenea, acesta trebuie să curețe stațiile de autobuz și scările publice din oraș. Inspectorii serviciului public abilitat au monitorizat realizarea acestor activități, îngreunate și acestea de cantitatea mare de zăpadă căzută, de viscol și de faptul că intervențiile s-au realizat manual, dat fiind spațiul. Deszăpezirea și îndepărtarea gheții de pe trotuarele din fața proprietăților private revine ca sarcină proprietarilor.

Sediul Primăriei Sibiu de pe bulevardul Victoriei, 5 februarie 2023

Chiar dacă Primăria Sibiu a depus eforturi consistente de a asigura infrastructura pentru mobilitatea alternativă prin proiecte concrete (ex: modernizarea transportului public, crearea de piste pentru biciclete și a unor centre de închirieri biciclete, îmbunătățirea infrastructurii și creșterea siguranței pentru deplasarea pietonală), trebuie remarcat că, în continuare sibienii utilizează în mare măsură autoturismul personal. Prin urmare, menținerea circulației auto pe străzi,  precum și a mijloacelor de transport și a mașinilor de urgență, este în continuare o necesitate pentru sibieni.

Citește și Epilog după ce zăpada a închis Păltinișul: De la ”cum mama naibii să nu reușești să deszăpezești un drum cu asfalt?” la ”chiar dacă erau mai multe utilaje, tot nu se putea realiza mai mult”

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

21 comentarii

Carcotel

Acum 1 an

Nici nu am stat sa-mi pierd timpul sa citesc **** emise de administratie. Cine are putin cap si ochii macar intredeschisi a inteles cum sta treaba cu salubrizarea, deszapezirea, Cora, SOMA si celelalte doua **** care au ajuns sa conduca judetul respectiv orasul. Tare curios cum va fi urmatorul tur de alegeri, insa categoric, in ultimii 2-3-4 ani, bunicuta a trantit-o de gard rau...inca o data...pentru cine are ochi sa vada :)

Raspunde

Marian

Acum 1 an

dezapezirea se face la lopata, aproximativ 5-6 munictori au dezapezit troturele spre padurea dumbrava, cand era simplu o freza operata de un om, iar restul repartizati spre alte locuri. primarita nu are treaba cu contractele de dezapezire, daca te uiti bine toate sunt facute de consiliu PNL, gunoi si dezapezire, daca schimbam primarul se va fura si mai mult. ghinionul zapezi de acum o saptamana a fost ca a nins in weekend, stiti doar ca in weekend nu se lucreaza, daca se intervenea incontinu nu era asa multa zapada pe carosabil. sunt curios cum stam cu statistica cand nu a nins ? ca toata iarna aceasta am avut foarte putina zapada.
Raspunde

Mircea

Acum 1 an

“ Consiliul Județean Sibiu a ținut închis drumul către Păltiniș”. D-le Deleanu, Politia a inchis drumul, nu CJ. Dar trebuie sa multumesti si pe cine-ti da solda de mercenar…
Raspunde

Jean de Esseintes

Acum 1 an

Politia nu inchidea drumul daca ar fi fos deszapezit si nu punea vietile oamenilor in pericol. Deszapezirea trebuia facuta de CJ...deci ...Consiliul Judetean a inchis drumul.
Raspunde

Haurel Haur

Acum 1 an

Staaati ... nu ati inteles !!! ...oamenii ie dă vină, ca de ce umbla cu masina personala.... de ce vor carne de porc si nu lacuste. De ce nu accepta politicile bolnave globaliste..... Incearca sa o dea asa cotita, ca nu fac ei curat pe strazi, ca sa nu mai umble oamenii cu masina personala :)))) de parca trotuarele ar fi curatate. ........Toti incompetentii distrofici care au sifonat banii publici, pe "deszapezire", probabil s-au bucurac ca n-o nins si si-au facut case pe la St Tropez....acum ca a venit zapada, ...nu s-au mai gasit bani de sare, utilaje, fraieri platiti cu utilaje, etc etc. .....asteptam primavara si voi sunteti de vina, ca de ce umblati cu masinile. Classic...
Raspunde

Lemurian Leurdă

Acum 1 an

Sa ne explice si noua domnii din primarie... care sunt prioritatile. Ca spital, nu, zona petropolitana din parti, centura de sud nu.... marirea aerpoprtului, NU.... pasaje subterane in intersectiile mari....ati ghicit, NUUUU! .... Vacantele domnilor din primarie ? Daaa... Plantatu de panselute ?!... ca sa stim si noi ce prioritati are aceasta primarie si suita de incompetenti !..... Sifonatu de bani in buzunarele neamurilor, poate ?....stadionu ala ?...aia era prioritate ?
Raspunde

Mnere

Acum 1 an

Sub orice critică dezapezirea ( la singular că a nins doar odată) și aruncați cu sare în ochi nouă contribuabililor cu lucrările făcute ...Să văzut și fără binoclu că firmele desemnate nu au respectat contractele asumate. Reziliați imediat acele contracte și recuperați banii. Aștept să mai ningă în Sibiu.
Raspunde

Bubi Seven

Acum 1 an

Sezonul urmator dezapezirea se va face VIRTUAL ,la fel ca si spitalul ! Astea sint prioritatile sa fie totul SMART ,la fel ca bancile tropicale instalate in oras unde exista iarna ! Si bineinteles inverzirea orasului prin vopsirea trotuarelor in verde !
Raspunde

Chirica

Acum 1 an

Stati putin adica ni se araunca si acum in fata, IARNA, ca primaria a asigurat infrastructura alternativa: "...crearea de piste pentru biciclete și a unor centre de închirieri biciclete...". Cine? Tante Cora care vine cu masina cu sofer???? Nu le-ar fi RUSINE!! Rusine de cate minciuni pe minut pot sa debiteze sibienilor....
Raspunde

D.m.

Acum 1 an

dupa ce Soma si primaria si-au batut joc de banii sibienilor (23 milioane lei) prin aceste explicatii isi mai bat o data joc de ei, crezandu-i retardati. Cata vreme serviciile de deszapezire nu au existat, nici plata lor nu trebuia sa existe. Ce au raportat cei 8 inspectori asta daca au iesit din birou? Totul e luna ? Cand nici macar trotuarul din jurul primariei nu e curatat cum sa vii cu texte de genul: "După ce viscolul s-a oprit, s-a început intervenția pe toate străzile, precum și pe trotuare și zone pietonale" Nici o trecere de pietoni din oras nu a fost deszapezita, ce sa mai vorbim de trotuare.
Raspunde

Omul simplu..

Acum 1 an

Citat din articolul de presă: "...adică 5.701.025 lei/an. Aceasta este suma maximală, plata efectivă făcându-se în funcție de lucrările efectiv prestate, după prezentarea documentelor doveditoare" ... "intervențiilor continue cu 14 utilaje " ... " Primăria anunța că în decurs de vreo 12 ore pe bulevardele principale din oraș și câteva artere de rang doi au fost împrăștiate 290 de tone de sare" Pai pentru 1 (una) ninsoare de 2 zile (două!! ) A Cu indulgență calculati 48 de ore X 14 utilaje X 14 șoferi X carburantul consumat și 290 de tone de sare... Hai sa zicem 310 tone si chiar mai mult ca tona de sare e relativ ieftină.. !! Oare cati bani va deconta primaria ?!?!?!?????????? De aici, jurnaliștii ar trebui sa intrebe tehnic pe problemă.. Cate rapoarte au facut cei 8 inspectori in data de 4 februarie.. cate rapoarte au facut in 5 februarie... Cate rapoarte in 6 februarie.. Pe ce strazi au fost facute rapoartele.. ??? Calea Turnisorului, si multe alte strazi mari, în 5 februarie erau partie ca la Păltiniș.. iar alea de "categoria I" erau deszapezite partial.. exemplu-pe Alba Iulia desi are 2 benzi era deszăpezită doar pe mijlocul celor 2 benzi.. semn ca probabil au incercat sa acopere ambele benzi cu doar un dus, fara sa deszăpezească pe fiecare bandă.. au scutit teoretic un tur/retur. Sa vedem rapoartele gps ale masinilor de dezapezire pe fiecare zi... Total drumuri efectuate.. indiferent de oră.. . ... ... Dragi jurnaliști, urmăriți subiectul.. si la 1 martie sa vedem cat s-a plătit pentru fiecare ninsoare si fiecare zi/lună. Deși sunt sigur că altă zapadă nu prea vom mai vedea pana la anu' !!! ...... ... . totusi, au spatiu de manevra pana la suma de 5.700.000 lei !! (Până la Un milion si 150.000 de euro!!) Oameni buni.. va dati seama ca astia sunt banii nostri, ai tuturor, din taxe si impozite.. ???!!!?? ... ar trebui sa fim cu ochii f vigilenți pe cei care gestionează acesti bani la fel cum ne supraveghem copilașii.. Să se publice rapoartele inspectorilor din Primărie si documentele justificative ce vor fi depuse de firma de deszăpezire... Sa concluzionam noi daca e cazul unei trebi de mantuiala sau nu ... nu ei ! Iar daca excelențele lor din Primărie vor sa lasam mașinile acasă, sa vina si ei cu Tursibul la muncă la -20°C și să desființeze parcarea dedicată primăriei! Pe jos, în fiecare zi, băieți și fete din Primărie.. . .. .. de la voi pleaca exemplul !!! Noi me vom conforma apoi.. ... Pana atunci încetați sa ne mai dati lecții !!! Și mai terminați cu panseluțele și băncuțe extrascumpe..
Raspunde

Herr

Acum 1 an

Jenant !penibil
Raspunde

Klaus von Golfental

Acum 1 an

In cartierul Resita cea mai curata strada era cea unde locuieste madam Fodor. P**imea proletara sa circule pe pista de biciclete, inclusiv cand e inzapezita. Cu bicicleta, of course...
Raspunde

Locuitor Cartier Resita

Acum 1 an

Care strada ca toate din cartier sunt acoperite de gheata?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Pop

Acum 1 an

Mutați-vă în Africa! Acolo nu aveți zăpadă, dar găsiți voi la ce să băgați vină.
Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

"multumim" firmei SOMA si celor care sunt in spatele SOMA!!! asta e rezultatul cand politicul participa si influenteaza contractele de curatenie, dezapezire, etc. Curatenia lasa si aia PUTERNIC de dorit..au 2-3 mini-masinute care le plimba pe strazi...nimic altceva!!!
Raspunde

Teascu

Acum 1 an

Dezapezire “pe unde vede Popa”. Sambata 11.Feb.2023 a fost trimisa o masina de dimensiuni mici in zona parcarilor de pe Aleea Streiu. A trecut doar sa se inregistreze pe GPS ca si-a facut deumul pe unde a umblat. Lama era ridicata iar dispozitivul din spate nu imprastia niciun fel de material antiderapant. Toate contractele Soma, cel putin din Sibiu, sunt doar o fatada.
Raspunde

Andrei

Acum 1 an

Adevărat spui... Asta e și impresia mea... Pe foarte multe străzi din Sibiu unde utilajele de măturat stradal cu perii, trec de 1-2 ori pe săptămână în teorie sau/și practică, este o mizerie cruntă de-a lungul rigolei. Oare de ce, mă întreb? Răspunsul, cel puțin parțial, se află în superficialitatea cu care se face curățenia, respectiv viteza prea mare de deplasare a utilajului, zona/trasa de curățare nepotrivită, sau lipsa de trecere/pasaj a utilajului (asta se poate vedea pe istoricul GPS, și poate fi confruntat cu mizeria/curățenia din teren). Exemplu practic la ceea ce spun, este fix nesimțirea cu care banii sibienilor sunt furați de Soma, prin măturarea străzii Moara de Scoarță în ultima jumătate de an. Zic măturarea, că de fapt este o plimbare în viteză a periei rotative pe axul drumului, unde praful nu stagnează, în timp ce rigolele pline cu praf, sunt neatinse, de luni de zile, pe o stradă cu trafic intens. La fel și parcările libere, unde utilajul ar trebui să vireze brusc când îi permite spațiul, dar șoferul nu se sinchisește. Am fugit să prind utilajul respectiv pentru a-i cere o explicație soferului; foarte necooperant, miserupist. Că așa e utilajul, că nu are perii pe partea cu rigola, iar pe contrasens nu are voie, la rugămintea mea să intre. I-am cerut să ceară un alt utilaj, că nu e normal ce se întâmplă... Pauză.... Lucrurile merg la fel. Peria se învârte în gol, banii intră în visteria Soma, iar rigola străzii Moara de Scoarță este necurățată cred, din vară, în pofida faptului că Sibienii plătesc Soma pentru două treceri pe săptămână pe această stradă. Iar noi respirăm praf, iar tot ce înseamnă suprafață, e prăfuită. Iar Fodor locuiește la 3 pași. Cât de penibil. Incompetenți până la cer. Toți, Soma și cei cu salubrizarea ai primăriei. La fel și fantomele de inspectori ai primăriei, niște nulități. Cineva va plăti nesimțirea asta, vă asigur! Sunt bani mulți în joc, iar interes pentru străzi curate, nu!
Raspunde

Antiprostie

Acum 1 an

Aloooo D N A - ul ???!!!???? Dormi ???!!!???

Raspunde

VICTOR

Acum 1 an

Sibiul este un oras slab administrat de catre primarie.
Raspunde

Jan Sibian

Acum 1 an

Ba, da' noi chiar avem fete de prosti, sau chiar fac astia de la primarie misto de noi ? 290 de tone de sare + nisip in 12 ore cu 14 utilaje ??!!??? Haida de ! Le-a vazut cineva ? Si, bomboana de pe coliva, legal sarea nu se mai accepta fiindca strica asfaltul, ci trebuie clorura de calciu ! NESIMTITI, NESIMTITI, NESIMTITI !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus