Vineri,
22.09.2023
Partial Noros
Acum
15°C

Critică aspră adusă Sibiului de către un ziar german: „La doar 30 de kilometri de granițele orașului, cu centrul său scump și minuțios renovat, se găsesc mahalale și locuințele strâmbe ale romilor”

Critică aspră adusă Sibiului de către un ziar german: „La doar 30 de kilometri de granițele orașului, cu centrul său scump și minuțios renovat, se găsesc mahalale și locuințele strâmbe ale romilor”

Die Tagepost”, un săptămânal catolic care apare în Würzburg, Germania, a făcut o scurtă incursiune la marginea Sibiului, în localitățile Hosman și Marpod, în comunitățile de romi, iar concluzia a fost desprinsă din cartea lui Orwell, „Ferma animalelor”: „Toți sunt la fel, doar unii sunt mai egali”.

Publicația care apare din 1948 face o comparație între centrul orașului și evenimentele culturale și politice pe care le-a găzduit, cu sărăcia din jurul său.

”Sibiul se află la puțin mai mult de o oră de zbor de Viena. Metropola românească cu cei 150.000 de locuitori este încă un centru al sașilor transilvăneni și a fost una dintre Capitalele Culturale Europene în 2007 și a găzduit în 2019 douăzeci și șapte de șefi de stat și de guvern ai Uniunii Europene.

Așa cum scria scriitorul englez George Orwell în fabula sa distopică ”Ferma animalelor”: „Toți sunt la fel, doar unii sunt mai egali”.

La doar 30 de kilometri dincolo de granița orașului Sibiu, cu centrul său scump și minuțios renovat și zonele de afaceri vibrante, unde s-au stabilit și mari companii germane și austriece, se găsesc mahalale și locuințele strâmbe ale romilor.

Am fost invitat aici de o organizație creștină de asistență socială pentru a-mi face o impresie despre ce înseamnă analfabetismul, alcoolismul, violența fizică și sexuală, foamea și șomajul nu numai în cifrele statisticilor sobre, ci care sunt consecințele directe ale acestor nedreptății sociale”, scrie jurnalistul  Martin Kolozs.

Marpod, prima oprire. ”Aproape că nu se văd oameni afară, iar cei puțini pe care îi întâlnesc poartă cu sticle cu lichior și se încruntă la tine

După aterizarea la Aeroportul Internațional Sibiu, jurnalistul german însoțit de trei asistenți sociali merge la Marpod.

”Localitatea are în prezent o populație de aproximativ opt sute de persoane și la prima vedere pare că ar fi pe moarte: strada principală este în mare parte plină de gropi, majoritatea blocurilor sunt abandonate sau dărăpănate, clădirea bisericii a fost de mult închisă, iar la locul de joacă din spate este ciudat de liniște. Aproape că nu se văd oameni afară, iar cei puțini pe care îi întâlnesc poartă cu sticle cu lichior și se încruntă la tine”, este descrisă atmosfera.

Aici a fost construit un comunitar local al asistenței sociale, în care lumea arată foarte diferit.

”Cunosc câteva fete și băieți care au fost acceptați recent în programul de ajutor și acum pot să meargă la școală sau să urmeze alte pregătiri. Poveștile lor de viață sunt un șoc pentru mine, pentru că vorbesc despre boală, moarte și violență în toate formele imaginabile.

De exemplu, aud de la o fată povestea prietenei ei Paula: cu o zi înainte a fost răpită de rudele ei de sex masculin, pentru că urma să se căsătorească la vârsta de doisprezece ani. În timpul mijlocirilor, toată lumea se roagă pentru ea și familia ei, care probabil au acționat din constrângere și disperare. Mă frapează că toți copiii romi, deși au mai puțin decât nimic și sunt probabil printre cei mai săraci dintre săracii din Europa, mulțumesc mai mult decât cer atunci când mijlocesc și mi-e rușine că nu pot să deschid gura”, scrie Die Tagepost.

A doua oprire, Hosman: ”Vederea copiilor adormiți mi-a adus lacrimi în ochi. „Câți ani are?” (...) ”10 ani.” Era înaltă ca un copil de patru ani. „Este din cauza malnutriției”

A doua zi jurnalistul a mers până în satul Hosman. Aici există un centru social, un cămin de copii, un club al mamelor și o bucătărie cu o brutărie, care asigură zilnic alimente proaspete și pâine pentru cei aproximativ 130 de protejați ai săi.

Pe lângă vizitarea instituțiilor caritabile, a intrat și într-o casă a unei familii de romi, dintre care zece locuiau într-o cameră de doar nouă metri pătrați.

”Tatăl și copiii erau înghesuiți într-un pat murdar, mama stătea nepăsătoare lângă ușă, cu un bebeluș pe braț. Mirosea a haine ude și a transpirație veche. În afară de o măsuță și o sobă de mână decrepită, nu era nici mobilier.

Vederea copiilor adormiți mi-a adus lacrimi în ochi. „Câți ani are?” Am vrut să știu despre o fată care tocmai s-a trezit și mi-a dat un zâmbet nesigur. „Zece ani”, spunea. Era înaltă ca un copil de patru ani. „Este din cauza malnutriției”, mi s-a spus mai târziu. Și m-am gândit la Sfânta Maica Tereza de Calcutta care a spus odată: „Dacă nu poți hrăni o sută de oameni, hrănește doar unul”, scrie jurnalistul.

Într-o altă casă, avusese loc o petrecere de logodnă cu o seară înainte.

”Viitoarea mireasă avea doar 12 ani, logodnicul ei doar 10 ani. Tânăra fetiță nu părea fericită, dar a forțat un mic râs și a asigurat (de necrezut) că totul este în regulă. A fost îmbrățișată de sora ei în vârstă de 20 de ani, care era și ea căsătorită la aceeași vârstă și de atunci născuse opt copii”, scrie Die Tagepost.

Concluzia articolului este că aici e nevoie de mai mult decât simpla acțiune a unor ONG-uri pentru a scoate din sărăcie aceste comunități.

”Este nevoie de voință și efort puternic din partea tuturor oamenilor (...), precum și un plan pe termen lung din partea tuturor liderilor politici cu privire la modul de a face față minorităților care nu au un lobby în spate, în viitor mai bun”, mai scrie Martin Kolozs.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

26 comentarii

Claudiu

Acum 7 luni

Felicitările și masa cad în sarcina primăriei locale, a primăriei Sibiului si a Consumului Județean. Normal, toate cele incluse în articol AU cel putin O explicație. Și într-o bună zi "echipa galbenă " le va face o vizită: împreună cu fotograful aferent. Ca să aibă Raluca material de advertoriale

Raspunde

Rammstein

Acum 7 luni

Cum se poate?...tocmai în orașul președintelui să se întâmple așa ceva?...ați greșit locația domnilor!... De fapt dacă e s-o zicem pe-a dreaptă toate orasele au țiganii lor... De fapt titulatura coloniei e Rumania!...
Raspunde

Hofer

Acum 7 luni

Du bist bestimmt auch einer davon.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cichicean

Acum 7 luni

Gresit d-nule Rammstein orasul nu e a presedintelui.
Raspunde

Daca sunt discriminati sa detalieze, sau sa-i ia ei in taramul fagaduintei sa fie EGALI cu ei

Acum 7 luni

Ori sa ceara o audienta la fratele lor de sange si limba Klaus Werner sa-l intrebe despre Romania educata / plagiata
Raspunde

Vasile porajan

Acum 7 luni

Pseudonimul folosit de mine este titlul unei nuvele de Alecsandri după cite îmi amintesc.Aceeasi tema atunci că și acum...Dar Romanii au eliberat Țiganii cu câțiva zeci de ani înainte că americanii să abolească sclavia...Doreau gazdele din Sibiu că vizita sa le faciliteze obținerea unor fonduri germane...De ce nu au mers cu ospeții sa viziteze și pe regele și împăratul țiganilor? Articolul pare scris la Comana și ntreb:Ce s-au vrut de fapt?
Raspunde

Unsibian

Acum 7 luni

Martin Kolozs( dacă o fi neamț) ii poate lua acolo cu el în Nemtia, dacă noi nu am reușit să-i educăm, poate reușesc ei, câteva poze și o lacrimă in colțul articolului nu ajută pe nimeni. Iar ce treabă are administrația orașului Sibiu cu orice hulub vopsit in negru de pe teritoriul județului probabil e ca aia cu peninsula și prefectura. In Sibiu o duc chiar bine, ocupă pământul statului fără să-i întrebe nimeni nimic, și-au construit case și vile de asemenea tot pe teren de împrumut devenit mai târziu proprietate etc. Avantaje cu care nu se poate lauda orice muritor de rând din urbea care plătește 30 de ani rate pentru o garsonieră.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mark

Acum 7 luni

Un articol scris extraordinar de bine și care reflectă realitatea până în cel mai mic amănunt. Bravo!!! Ăsta e adevărul,restul....e gargară

Raspunde

Hofer

Acum 7 luni

Die Tagespost este un ziar al Biserici Katolice. Ei sunt cei care ne critica, Ei sunt cei de care fug Enoriasi. Exista o studie in Germania: MHG - Studie, -Citeste pe Wikipedia si atunci sti cu cine sunt cei care ne critica. MHG-Studie: "Sexueller Missbrauch in der römisch-katholischen Kirche in Deutschland"
Raspunde

Emil

Acum 7 luni

O tupeista profesoara universitara specialista in psihologia politicilor sociale spunea la tv ca este corect sa fie diferente intre clasele sociale speciale si plebea inferioara ca doar nu mai suntem in comunism unde toti aveam drepturi egale.
Raspunde

Kukuruku

Acum 7 luni

Si cum anume e adusa Sibiului daca e la 30km de Sibiu? Sau e pt judet?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Decebal

Acum 7 luni

Vă interesează comentariile unui tabloid din fosta "Germanie". Tara in care nemții din fericire sunt pe cale de dispariție.
Raspunde

Ion

Acum 7 luni

Au si ei rommiiii lor numa le zice arabi,drogati samd
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nu stiu

Acum 7 luni

Esti rasist rau domne. Sa iti fie rusine!
Raspunde

Elijah

Acum 7 luni

Asociația creștină primește sponsorizări mari din exterior. Un mare business. Din păcate nu poți salva o comunitate doar cu pomană, trebuie sa ii oferi o rațiune economica ca să existe.
Raspunde

Razvan

Acum 7 luni

Nu trebuia să scrie neamtul despre viața romilor din Romania pentru că este o realitate știută de toate structurile politice din UE. Și UE-ul asta a adoptat tot felul de măsuri pt integrarea romilor în societate și a ajuns la concluzia că nu se poate. Sincer nici nu știu dacă reporterul a ajuns la fața locului că totul pare un coppy-paste a unui referat de pe internet, un raport de țară sau niste standarde UE de incluziune socială. Și cine mai comentează că vai ce se întâmplă lângă Iohannis sa ia acasă o familie din comunitatea cu pricina și să încerce să integreze.
Raspunde

Un cititor

Acum 7 luni

Ooo, îi freacă grija pe nemții catolici de situația din România ortodoxă, dar nu-i freacă grija de viețile lor plictisitoare.
Raspunde

Locuitorul

Acum 7 luni

A fost îndrumat greșit omul ,trebuia sa îl ducă dimineața pe la 5 când pleca microbuzele la fabrici sa vadă dacă se urca vreunul din ăștia in ele ..aia sunt discriminați care muncesc de le crapă picioarele in uzine și prin taxele și impozitele ce le plătesc susțin țara sa nu dea faliment .mulți lasă copii nesupravegheati ca nu cu cine sa ii lase și muncesc și pământurile când vin obosiți de la lucru .
Raspunde

Sparrow

Acum 7 luni

Niste bâte pe spinare nu le-ar strica jurnalistilor farisei din Hosmanul āla din Germania. Ia mai zât bā acasā la voi. Ce, la voi totul e roz? Sā arāti cu degetul înmuiat in ipocrizie crestinā e usor
Raspunde

Gheo

Acum 7 luni

Cocolar de 2 bani

Raspunde

Critică și Critache

Acum 7 luni

@Alin Bratu: Titlul articolului vostru este pus din fuga calului. Ziarul german nu aduce o critică Sibiului, care de altfel n-are nici o treabă cu integrarea/protejarea romilor din Hosman și Marpod. Ziarul doar face doar o constatare, observă o realitate, redactată sub forma unui reportaj lacrimogen. Și trage o concluzie aiuritoare: "e nevoie de un efort comun din partea tuturor oamenilor" - și a liderilor politici. Un pic de atenție, că nu merge tot timpul asta cu "calul e de vină".
Raspunde

UnPSDist mandru

Acum 7 luni

Singurul efort ce trebuie facut e sa ai ochii in ‘patru’ cand treci pe langa rromales. Sa mearga la munca e singura sansa a lor, nu sunt discriminati pur si simplu nu au nici un fel de competente profesionale , doar ca si necalificat il poti angaja. Dar nu le place munca.
Raspunde

Dan Ilcus

Acum 7 luni

Sunt doua trepte ale prostiei si incompetentei. Prima: Die Tagespost este un saptamanal religios apartinand de Biserica Catolica in legaturi cu Opus Dei si cu inclinatii catre noua religie "teoria conspiratiei". Sa spui ca la numai x km de ceva se afla "altceva" in contrast nu este stire ci prostie. Asta este peste tot in lume si ca sa fie relevant ar trebui sa existe o legatura de cauzalitate. Ce treaba are orasul Sibiu cu o alta comunitate care n-are nici cea mai mica legatura administrativa, organizatorica cu orasul? Asa se putea spune ca la nici 15 km se afla catunul Prislop, fara drumuri, fara incalzire, cu case insalubre, tigani, etc. A doua treapta: cei de la turnul sfatului. Serios? Asta-i stire de preluat? De ce nu preluati si "stirile" din Rusia si Corea de nord? daca un cretin spune orice prostie despre Sibiu voi o interpretati ca stire sau informatie? Nota 4. PS. Nu stiu cum sa fac sa nu-mi mai apareti nicaieri. Nu-i prima abatere GRAVA.
Raspunde

Seyk p.

Acum 7 luni

Pina mai ieri.....ne certați pe majoritari ca vezi doamne nu le respectam ,,tradițiile " Acum le plângeți de mila .Gata pina aci! Va rugam să le respectați traditia.
Raspunde

Ger

Acum 7 luni

Martin Kolozs Geb. 30.09.1978 in Graz Lebt seit 1982 in Innsbruck. Absolvierte 2006 an der Leopold-Franzens-Universität das Studium der Philosophie. Schreibt literatur- und Theaterkritiken, Reportagen und Beiträge in österreichischen Zeitungen und Magazinen. Gründete 2003 den Kyrene Literaturverlag in Innsbruck, gibt u. a. die monographische Reihe "Tiroler Identitäten" heraus.
Raspunde

Silviu Popa

Acum 7 luni

D-le Alin Bratu, de regula apreciez articolele scrise de dumneata dar, cu acest articol m-ai deceptionat. Sa spui ca Hosman si Marpod sunt la marginea Sibiului facand astfel o legatura directa cu orasul si dand de inteles ca Sibiul are responsabilitate fata de aceste sate si locuitorii lor si sa accepti sa scrii un articol despre impresiile unui oarecare care face o comparatie absurda intre aceste sate si Sibiu si acuza autoritatile romane de "analfabetismul, alcoolismul, violența fizică și sexuală, foamea și șomajul" din randul tiganilor cand, sunt convins, stii foarte bine adevarul despre aceasta etnie, cred ca e prea mult. Nu sunt xenofob dar nu pot sa nu vad realitatea. Nimeni si nimic nu-i poate schimba si nici o autoritate din Romania si nimeni altcineva nu e vinovat de starea si conditia acestei etnii. Chiar daca copiii merg la scoala nu invata nimic, La munca nu-i poti pune pentru ca nu vor sa munceasca si, cu foarte putine exceptii, mint, inseala, fura si nu poti avea incredere in ei nici sa te ajute sa treci strada. Le poti da oricat de multi bani, poti face programe peste programe ca nu se va schimba nimic Asta e felul lor de a fi, asa le place sa traiasca, asta e educatia pe care o dau parintii copiilor din primele zile de viata pentru ca aceeasi educatie au primit-o si ei la randul lor. Da, am scris tigan si nu rom sau rrom pentru ca asa isi spun chiar ei. Am intrebat personal pe mai multi dintre ei si mi-au spus ca ei sunt tigani iar rrpmi sunt tiganii bogati. Am inlocuit cuvantul "tigan" pentru ca este peiorativ dar cuvantul "taran" de ce nu il inlocuim? "Politically correct" e doar pentru unii?

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus