Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
7°C

Daniela și Bogdan sunt dascălii sibieni nominalizați pentru „Profesorul Anului din mediul rural”. „Iubesc meseria asta și dacă ar fi să o iau oricând de la capăt tot dascăl aș alege să fiu”

Daniela și Bogdan sunt dascălii sibieni nominalizați pentru „Profesorul Anului din mediul rural”. „Iubesc meseria asta și dacă ar fi să o iau oricând de la capăt tot dascăl aș alege să fiu”

Doi profesori din Sibiu se numără printre cei 15 finaliști ai Galei Profesorul Anului din mediul rural, ediția a doua, 2023. Ambii sunt profesori de română, unul predă la Școala din Roșia și celălalt la Școala din Slimnic. Este vorba despre prof. Daniela-Paraschiva Danka și Bogdan Mira. Ambii sunt ghidați de principii precum altruismul, empatia, toleranța, își iubesc meseria și le face plăcere să lucreze cu copiii. Având în vedere nominalizările făcute, la rândul lor sunt iubiți de elevi și comunitate.

La finalul săptămânii trecute cei de la Teach for România și-au anunțat finaliștii la cele cinci categorii ale Galei Profesorul Anului din mediul rural, ediția a doua, 2023.

390 de nominalizări inițiale au fost jurizate de către 46 de profesori, alumni și membri ai echipei Teach for Romania (în etapa de preselecții) și 25 persoane din domenii precum: mediul ONG, companii, instituții publice, media și Consiliul Național al Elevilor iar acum au fost deciși 15 finaliștii. Printre aceștia se numără și doi profesori din județul Sibiu. Este vorba despre Bogdan Mira, profesor la Școala Gimnazială Slimnic, nominalizat la categoria „Implicare în comunitate” și Daniela-Paraschiva Danka, profesor și director adjunct la Școala Gimnazială Roșia, la categoria „Dezvoltarea literației”.

Nu a știut că va ajunge dascăl, dar a știut că va lucra cu copii

Bogdan Mira este profesor de română și engleză la Școala Gimnazială din Slimnic. De asemenea este membru fondator și vicepreședinte al Asociației „Cavalerii Turnului Înclinat din Ruși”, alături de Cosmin Simtion, un alt profesor premiat. Bogdan a fost nominalizat de o fostă elevă care, ulterior, s-a implicat ca voluntar în activitățile școlii și a asociației.

„Nu vă pot spune decât că mă bucur! Mă bucur de fiecare schimbare pe care o produc în elevii mei. Să vezi totuși, că o fostă elevă are încrederea, tăria și curajul de a mă arunca în competiție cu unii dintre cei mai dedicați profesori din țara asta, este bucuria supremă!”, spune profesorul.

Predă de 13 ani în școala din Slimnic, iar implicarea lui a crescut progresiv.

„Fiecare copil sau părinte este ca o probă, ca o lecție din care toată lumea învață câte ceva. Așa am ajuns de la profesorul nou de română, la dom' profesor, de la străinul de la catedră, la omul cu care pot discuta și în care pot avea încredere. Valorile pe care le-am transmis mai departe au fost cele legate de bunătate și de înțelegere, iar sacrificiul de sine pentru un bine comun, a izvorât din puterea exemplului. Niciodată nu m-am sfiit de la a pune osul la treabă, de la munca fizică, de la cea intelectuală, fiind mereu în primele rânduri, alături de elevii și foștii mei elevi”, mai spune Bogdan Mira.

Aportul adus de Bogdan în comunitate este montarea unor panouri informative la Turnul Înclinat din Ruși pentru că nu existau, un mic popas care este folosit și în ziua de astăzi, igienizări care i s-au părut foarte importante.

„Pentru că le-am făcut alături de elevi au înțeles și ei cât de important este să nu mai arunci pe jos și cât de nociv este acest gest”, spune Bogdan.

A făcut apoi un loc de popas pe dealul Veseudului, excursii cu elevii, proiectul Satul învață engleza, în cadrul căruia a ținut cursuri de engleză cu cei care au realizat prea târziu importanța cunoașterii unei limbi străine, a reparat laptopuri, calculatoare și telefoane aparținând elevilor, în mod gratuit și a construit „Casa cavalerului” un proiect cu impact mare în comunitate. Casa cavalerului este acum un loc în care tinerii și nu numai pot veni și petrece timp liber. S-au făcut făcu seri de film, seri de jocuri, karaoke, iar în fiecare vineri centrul este deschis pentru comunitate de la 17.00 până la 20.00 să-l folosească după bunul plac pentru activități constructive.

„Nu am eu toate meritele, pentru că nu le-am făcut singur, ci alături de ceilalți membri, de voluntari, de elevi, dar am fost implicat activ. Asociația Cavalerii Turnului Inclinat, este în sine, o extensie a școlii în care predau, dar care le permite și altora, indiferent de vârstă, să fie de folos comunității din care fac parte. Nu sunt același lucru, dar nu se exclud, școala fiind punctul de plecare al asociație, iar cea din urmă legătura indestructibilă cu cei care părăsesc băncile școlii”, mai spune Bogdan.

Nu a știut dintotdeauna că va fi dascăl, dar a știut întotdeauna că va lucra cu copiii.

„Educația din România are nevoie de profesori lideri și le mulțumim tuturor membrilor juriului care s-au alăturat în ultima și cea mai importantă etapă a jurizării”.

În orice viață ar fi tot dascăl

Daniela-Paraschiva Danka este profesor de română și engleză, dar titular pe Limba și Literatura Română și director adjunct la Școala Gimnazială Roșia. Ea a fost nominalizată și anul trecut, dar spune că nu a ajuns printre finaliști.

„Pentru mine a fost o mare surpriză, bucurie și onoare, pentru că a fost neașteptat. Eu am fost nominalizată și anul trecut, dar nu am fost printre finaliști. Anul acesta a fost chiar o surpriză. Am fost sunată chiar de 1 februarie de Ziua Internațională a Cititului Împreună și cu atât surpriza a fost mai mare. Este onorant pentru că sunt ceea ce sunt datorită oamenilor minunați din jurul meu care au contribuit și m-au susținut de-a lungul anilor”, spune Daniela.

Și proiectele profesorului de română din Roșia care au dus la nominalizare au fost multe. Printre acestea se numără „Școala de vară cu sclipici” care a fost realizată cu ajutorul celor de la Fundația Noi Orizonturi și a colegilor de la școală. Proiectul a fost unul de succes. Au beneficiat de el 60 de copii, chiar dacă finanțarea a fost pentru 20.

Daniela a fost nominalizată pentru dezoltarea literației. Asta înseamnă, în mod special, că acest dascăl nu lasă niciun copil în urmă atunci când vine vorba de scris și de citit corect în limba română. De aceea, dacă elevii ei au nevoie de ajutor, dascălul rămâne după ore și face, voluntar, ore remediale.

„Îmi plac copiii. De asta m-am și făcut dascăl. Sunt de 17 ani în această meserie”, spune Daniela Danka.

Principiile pe care acest profesor le transmite copiilor sunt sinceritatea, respectul, bunătatea față de semeni, dorința de implicare.

„În relație cu elevii mei eu mă bazez foarte mult pe respectul reciproc. Promovez incluziunea școlară. Niciodată nu au existat elevi de un nivel înalt sau scăzut, întotdeauna încerc să promovez empatia, toleranța între ei. Pentru mine, ca dascăl, este foarte important să existe o atmosferă relațională cât mai plăcută. Așa cum mă prezint eu, așa se vor prezenta ei între ei și în relație cu mine”, mai spune ea.

Copiii o văd ca pe a doua mamă, iar pentru ea elevii sunt ca o a doua familie. Indiferent ce probleme are acasă Daniela spune că le lasă la poarta școlii pentru a se dedica 100% copiilor.

„Iubesc meseria asta și dacă ar fi să o iau oricând de la capăt tot dascăl aș alege să fiu”, încheie cel de-al doilea finalist sibian al Galei Profesorul Anului.

Acum a început etapa de validare a informațiilor primite de membrii Teach for România, iar în 23 ianuarie se vor anunța câștigătorii. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Sibian SB

Acum 1 an

Vai de capul vostru!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus