Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Constantin Ionescu, directorul INFP, după cutremurul din Gorj: „Este o surpriză că zona respectivă s-a activat”

Constantin Ionescu, directorul INFP, după cutremurul din Gorj: „Este o surpriză că zona respectivă s-a activat”

Constantin Ionescu, directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a declarat marţi, într-o conferinţă de presă organizată în urma cutremurului de 5,7 grade pe scara Richter produs la Târgu Jiu, că pentru seismologi este o surpriză că zona Olteniei s-a activat.

Citește și: ACTUALIZARE Un nou cutremur resimțit la Sibiu: 5,7 magnitudine Richter

„Ieri a fost un cutremur de 5,2 grade, s-a produs la adâncimea de 10 km, intensitatea în epicentru a cutremurului de ieri a fost de 5 grade pe scara Mercalli, iar astăzi, după 16 replici ale cutremurului de ieri, s-a produs la 10 km distanță față de vechiul epicentru un alt cutremur de 5,7 cu intensitatea în epicentru de 6-7 grade Mercalli. E o zonă în care nu s-au produs cutremure decât foarte rar, iar dacă se produceau erau magnitudini mici, au fost magnitudini de 3 grade, 2 grade, 1 grad. Este o surpriză că zona respectivă s-a activat.

Ea a mai produs cutremure în trecut, avem exemple din 1943 când s-a produs un cutremur de 5 grade. De asemenea, în anii 1963-1964 a fost cutremur de 4 și 4,5 iar mai în spate au fost cutremure în 1910 și încă 50 de ani în urmă, 1850 -1860, tot de magnitudini în jur de 4. Din punct de vedere geologic, mișcarea faliilor a fost pe verticală, mecanismul cutremurului așa arată, ele sunt un tandem de cutremure. Acest al doilea cutremur poate fi un frate al celuilalt, nu este o replică a lui”, a detaliat acesta.

Referitor la un viitor cutremur, Ionescu a anunțat că speră ca activitatea seismică să scadă în timp.

„După experiența de astăzi este greu să spunem dacă se descarcă sau se acumulează energia în altă parte. Deocamdată urmează replicile și să sperăm că activitatea seismică va scădea în timp. De obicei, asta durează cam o lună de zile la un cutremur de genul acesta. Vor fi foarte multe replici”, a mai spus acesta.

Sursă foto: captură video/MAI Facebook

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

Emil

Acum 1 an

Amprenta terestra a zonei arata un istoric seismic tumultuos cu episoade rare dar reliefante.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus