Duminică,
23.06.2024
Cer Senin
Acum
21°C

Stadion de 80 mil. euro la Constanța. Aproape dublu față de Municipal și cu doar 5000 de locuri în plus

Stadion de 80 mil. euro la Constanța. Aproape dublu față de Municipal și cu doar 5000 de locuri în plus

După Sibiu, Constanța va fi următorul oraș în care se va construi un stadion nou. Compania Națională de Investiții tocmai ce a lansat procedura de achiziție pentru proiectul tehnic, execuția lucrărilor și asistență tehnică la viitoarea arenă „Gheorghe Hagi” din orașul de la malul mării, potrivit digisport.ro.

Guvernul României a alocat în luna octombrie a anului trecut aproximativ 100 de milioane de euro pentru stadionul din orașul care l-a dat fotbalului pe Gică Hagi. Între timp, valoarea totală a achiziției a fost stabilită la puțin peste 80 de milioane de euro (393.877.186,64 lei, cu TVA). Costul construirii arenei va fi suportat aproape în întregime din fondurile bugetului de stat, municipiul Constanța urmând să contribuie cu circa 6 milioane de lei.

Noul stadion va avea 18.190 de locuri în tribune și va ocupa o suprafață desfășurată de 64.000 de metri pătrați. Proiect presupune și construirea unor arene de tenis, dar și a unui centru sportiv pentru recuperare, refacere și cantonamente. Arena va fi calificată la standardul UEFA 4, nivelul maxim solicitat de forul european.

Lucrările ar urma să dureze 21 de luni ceea ce înseamnă că la finalul anului viitor noul stadion ar putea să fie inaugurat.

Costuri duble, 5000 de locuri în plus

Față de majoritatea noilor arene construite în țară în ultimii ani, Stadionul Municipal a fost construit la Sibiu din fondurile proprii ale municipalității și nu din banii Companiei Naționale de Investiții. A fost una dintre cele mai mari investiții executate în Sibiu, singura de o mai mare valoare fiind cea de extindere a Aeroportului, unde s-au cheltuit din banii sibienilor aproximativ 70 de milioane de euro. 

Stadionul Municipal Sibiu

Citește și: Fodor explică de ce stadionul e construit din bugetul local și nu din banii CNI

Sibiul nu a construit stadionul din fondurile guvernamentale dintr-o lipsă de încredere în modul în care CNI gestionează aceste investiții. ”În primul rând experiența proastă pe care am avut-o cu CNI. S-au început (prin finanțarea și administrarea CNI – n.r.) câteva unități de învățământ. Nu s-a finalizat nimic. Ani de zile au stat ca niște ruine. Nici nu am putut să continuăm noi investițiile, pentru că nu era permis. Într-un sfârșit s-au deblocat și am putut finaliza noi aceste unități de învățământ”, motiva primarul Sibiului la momentul respectiv decizia de a finanța stadionul din fondurile proprii.

Construcția Stadionului Municipal din Sibiu a ajuns să coste în final circa 44 de milioane de euro.

Citește și: Sărbătoare mare: Noul Stadion Municipal a fost inaugurat

CNI a finanțat și finalizat până acum mai multe stadioane: ”Ion Oblemenco” din Craiova (240 de milioane de lei, în 2017), cel municipal din Târgu Jiu (121 de milioane de lei, în 2019), ori Rapid, Steaua și Arcul de Triumf (734 de milioane de lei, în București).

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

4 comentarii

Nicușor von Șorliken

Acum 1 an

Zici ca lucra Terra!
Raspunde

Ss

Acum 1 an

Au si aia o terra a lor
Raspunde

Sandokan

Acum 1 an

Fotbalul romanesc e in lumea a 3-a, dar noi construim stadione. "Paine si circ" ... pe paine.
Raspunde

Claus

Acum 1 an

E "bine",în caz de calamitate au unde pune corturi pt sinistrati. 33 si ceva de ani,5-8 stadioane nici o autostrada cap coadă 0 spitale 28 ani de FSN. Are unde striga Firea " Bine si venit in Romania Simona Haleeeepppp" ...iar stadionul aclameaza Huoooo huoooo.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus