Marţi,
05.11.2024
Cer Senin
Acum
8°C

Transylvanian Crafts: de la un proiect gândit în facultate, la o afacere de familie. „Mulți oameni se mută la țară și înțeleg nevoia de a păstra elementele tradiționale ale casei”

Transylvanian Crafts: de la un proiect gândit în facultate, la o afacere de familie. „Mulți oameni se mută la țară și înțeleg nevoia de a păstra elementele tradiționale ale casei”

Un atelier în care lemnul prinde viață și în care pasiunea pentru autentic și pentru recondiționarea pieselor tradiționale se îmbină perfect. Așa ar putea fi rezumat în câteva cuvinte Transylvanian Crafts, un proiect născut și dezvoltat la Sibiu în 17 ani de muncă.

Atelierul Transylvanian Crafts este situat în Șelimbăr. Printre mașinile și rumegșul rezultat de la prelucrarea lemnului am povestit cu Andra Simuț, cea care se ocupă de mica afacere, despre cum a început totul, proiecte și lucrări, dar și despre planurile de viitor pe care le are.

„Noi spunem că este o afacere de familie”

Andra Simuț este de profesie inginer constructor și are 33 de ani. Povestea Transylvanian Crafts a început în anul 2005, atunci când sora mai mare a Andrei a avut de conceput un proiect pentru facultate.

 „Atelierul a fost fondat în 2005 de către sora mea mai mare. Noi spunem că este afacere de familie. Îmi amintesc că atunci, sora mea, Andreea, a avut de gândit un proiect pentru facultate, pe partea de creare a unei companii”, explică tânăra.  

Acesta a fost începutul, iar în anul 2016, când s-a  reîntors la Sibiu, Andra a decis să se implice în totalitate în proiect. „Eu sunt inginer constructor de meserie, m-am întors în oraș în momentul în care sora mea a intrat în concediu de creștere a copiilor și încet am preluat atribuțiile, le-am dus mai departe și încerc să le dezvolt”, mai spune aceasta.

Recondiționări și lucrări de la zero

Atelierul se poate mândri cu proiecte atât în județul Sibiu, cât și în județele învecinate. Sunt cereri atât pentru tâmplărie nouă, cât și pentru tâmplărie recondiționată.

„După pandemie a luat un avânt mai mare tendința de recondiționare a caselor. Am lucrat în Râul Sadului, la Țara Colibelor, noi ne-am ocupat de partea tehnică a proiectului. Ne-am deplasat la Apoș, Sibiel, Rășinari, Râu Sadului, dar și în județe din apropiere, precum Mureș, Bistrița, Brașov.”

Sursă foto: Atelier Transylvanian Crafts/Facebook

Sursă foto: Atelier Transylvanian Crafts/Facebook

Sursă foto: Atelier Transylvanian Crafts/Facebook

Citește și: VIDEO O altă lume, în Țara Colibelor. La doi pași de Sibiu, pe poteci vechi cu priveliști imense

„Sunt mulți oameni care se mută la țară și înțeleg nevoia de a păstra elementele tradiționale ale casei”

Andra explică că, în ultimul timp, oamenii care s-au mutat la țară au înțeles, în special, nevoia și importanța păstrării elementelor tradiționale. Cel mai des în atelier este folosit lemnul de pin un lemn de esență moale, cu care este ușor de lucrat. De asemenea, se pot face lucrări din stejar, Meranti sau alte esențe. În atelier se confecționează uși ferestre, dar și alte piese de mobilier.

„Acolo unde este dorința de a păstra și unde sunt asociații și oameni faini care se implică ne face plăcere să lucrăm cu ei. Ne-am concentrat pe zona rurală, pentru că au venit cereri și am răspuns bucuroși.

Sunt mulți oameni care se mută la țară și înțeleg nevoia de a păstra elementele tradiționale ale casei. Este o tipologie a oamenilor care se mută la țară pentru că apreciază zona rurală, apreciază patrimoniul local și vor să le păstreze. Mulți fac afaceri în spații istorice și atunci se gândesc mai mult la nevoile lor, mă refer la nevoile clasice, să aibă un spațiu confortabil, izolat bine și fonic și acustic și așa ajung la soluții care cumva nu au grijă de zona construită. Cred că mai trebuie lucrat la conștientizare”, ne-a explicat Andra. 

Sursă foto: Atelier Transylvanian Crafts/Facebook

Sursă foto: Atelier Transylvanian Crafts/Facebook

Cei de la atelier, au lucrat, de asemenea, si în centrul orașului. „Bineînțeles că au fost cereri și în centru,  pe Bălcescu, pe Cetății, este atât de multă tâmplărie care are nevoie de recondiționare și de înlocuire.”

Echipa se mărește

În momentul acesta, în atelier echipa de bază e alcătuită din Ileana și Mihai și încă două persoane lucrează cu normă parțială, dar Andra își dorește să aducă membri noi.

„Cel mai important este acum că ne căutăm echipă și că ne dorim să ne mărim echipa. Ne-ar ajuta dacă am găsi un tâmplar sau cineva cu experiență în tâmplărie, cineva care să aibă dorință, să-și dorească să facă lucruri. Eu am un mare elan, idei multe și tocmai de asta trebuie să ne mărim echipa”, concluzionează Andra.

Lucrările celor de la Transylvanian Crafts le puteți urmări pe pagina de facebook Atelier Transylvanian Crafts, iar Andra poate fi contactată la numărul de telefon 0730 808 303.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

Marius

Acum 1 an

Fiind un atelier mic eu m-as apuca de obloane. Dupa modelul vechilor obloane, respectand feroneria, cu functionalitate multipla ar avea succes garantat.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus