„Energie regenerabilă și eficiență energetică – pentru dezvoltarea durabilă în județul Sibiu” este denumirea unui proiect finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014‐2021 - Program pentru Energie în România, pe care consilierii județeni sunt invitați să-l aprobe în ședința din această lună. Valoarea proiectului este de 222.263 euro, iar mai mult de 130.000 de euro sunt pentru acoperirea costurilor de management.
În iunie 2022 CJ Sibiu a depus aplicația la Innovation Norway pentru proiectul „Energie regenerabilă și eficiență energetică - pentru dezvoltarea durabilă în județul Sibiu”, iar la începutul lunii februarie 2023 finanțatorul norvegian a informat autoritățile județene din Sibiu că vrea să implementeze proiectul în parteneriat cu Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu și University of South-Eastern Norway.
Proiectul va fi finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014‐2021 - Program pentru Energie în România, în cadrul apelului Program pentru Energie în România - Apeluri pentru Propuneri de Proiect - Domeniu de interes: Cunoștințe sporite privitoare la energia regenerabilă, eficiență energetică – Sensibilizarea și Instruirea publicului larg.
Principalul obiectiv al proiectului - așa cum e descris în referatul spre aprobare - este de a crește cunoștințele privind energia regenerabilă, eficiența energetică și de a promova acțiuni coordonate, concertate de conștientizare pentru creșterea publicului și de formare/competență în domeniul energiei regenerabile, eficiență energetică pentru un mediu curat, o schimbare climatică stabilă și economii de costuri: „Prin implementarea proiectului, ca autoritate publică, Județul Sibiu contribuie la o mai bună înțelegere a impactului energiei regenerabile, eficienței energetice și securității energetice”
La modul concret, prin proiectul „Energie regenerabilă și eficiență energetică - pentru dezvoltarea durabilă în județul Sibiu”, CJ Sibiu urmărește „promovarea unor acțiuni concertate și coordonate de informare a cetățenilor din județul Sibiu” cu privire la resursele regenerabile și de eficientizare energetică.
Autoritățile speră că acest lucru va contribui semnificativ la o mai bună înțelegere a impactului pe care îl are consumul de energie, precum și la atingerea obiectivului de program „Mai puțină energie cu emisii intense de carbon și siguranță sporită a furnizării”.
„Proiectul va avea ca rezultat 30 de ateliere de conștientizare pentru cetățeni care au ca scop o mai bună înțelegere a beneficiilor energiei regenerabile și a impactului acesteia în eficiența energetică, pregătirea tehnică a aproximativ 90 de experți tehnici, realizarea unui Ghid despre beneficiile utilizării energiei regenerabile și eficiența energetică în județul Sibiu, vizite de studiu, dar și realizarea unui curs de Protecția mediului adresat studenților din cadrul Universității Lucian Blaga Sibiu”, este sumarul principalelor rezultate așteptate, enumerate în referatul de aprobare.
Potrivit acordului încheiat cu finanțatorul norvegian, valoarea totală a proiectului este de 222.263 euro, iar suma pe care Innovation Norway o acordă este de 188.930, adică 85% din costuri, restul sumei reprezentând contribuția financiară a CJ Sibiu (33.333 euro).
Acordul prevede că sarcinile pe care și le asumă CJ Sibiu vor fi implementate cu suma de 102.228 euro. Pentru acțiuni legate de sprijinul pentru IMM-uri, adică organizarea de traininguri pentru specialiști tehnici, elaborarea unui Ghid despre beneficiile utilizării energiei regenerabile și eficiența energetică în județul Sibiu este alocată suma de 12.662 euro, pentru acțiunile legate de sprijinul pentru protecția mediului – 20.000 euro, iar pentru traininguri, în care sunt incluse organizarea de ateliere pentru cetățenii județului – peste 17.000 euro. Cea mai mare sumă este destinată acoperirii costurilor pentru activitățile de management – 39.551 euro.
Celuilalt partener, ULBS, îi este atribuită suma de aproape 74.000 euro pentru responsabilitățile pe care le va avea în cadrul proiectului, dintre care 56.700 euro pentru Management. Restul activităților (traininguri pentru specialiști - 342 euro; curs Protecția Mediului - 500 euro; ateliere pentru cetățeni - 570 euro; vizită de studiu - 7.200 euro), inclusiv activitățile de suport, audit și costuri indirecte, însumează puțin peste 17.000 euro.
Universitatea norvegiană care e parte a proiectului are alocată suma de 46.197 euro, peste 36.000 euro fiind pentru Management.
Astfel, din 222.263 euro, cât este valoarea totală a proiectului prin care CJ Sibiu vrea să promoveze conceptul de energie regenerabilă în rândul locuitorilor județului mai mult de jumătate din bani sunt destinați acoperirii costurilor de management – 132.526 euro.
Conform acordului de grant, proiectul trebuie să fie finalizat până la data de 31 ianuarie 2024.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 2774
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Gogu
Acum 5 ore
Emil
Acum 5 ore
Justin
Acum 5 ore
Marius
Acum 5 ore
Tzepe. tzepe ...