Joi,
10.10.2024
Cer Senin
Acum
21°C

De ce autobuzele Tursib pot opri la Șelimbăr și nu mai pot opri în Rășinari?

De ce autobuzele Tursib pot opri la Șelimbăr și nu mai pot opri în Rășinari?

A fost unul din cele mai dezbătute subiecte în Consiliul local Sibiu din ultimul timp situația invocată de un angajat al Primăriei, care locuiește în Rășinari și lucrează în Păltiniș. ”De ce nu mai oprește autobuzul 22 și în Rășinari, pe traseul către Păltiniș?”

”Lucrez la Primăria municipiului Sibiu, la Serviciul pentru situații de urgență. Sunt din Rășinari, iar din noiembrie, autobuzul care face legătura Sibiu – Păltiniș nu mai oprește la Rășinari. Suntem 17 angajați în stațiune, care nu mai avem cu ce să mergem”, s-a adresat Nicolae Brândușel consilierilor locali, la finalul ședinței de joi după-amiaza.

Prezent la ședință, directorul Tursib, Sebastian Torneanu, a explicat faptul că – potrivit legislației – societatea de transport public a municipiului Sibiu nu poate opri și la Rășinari, deoarece această localitate are un sistem propriu de transport public local, pe care l-a licențiat.

”În cadrul localității Rășinari există transport public local. Am avut solicitări de a amenaja o stație în Rășinari, dar este ilegal, deoarece nu avem licență, iar Primăria Rășinari are delegată către o altă societate, proprie, transportul local de călători. Într-adevăr, în trecut, au existat opriri. Am făcut o cercetare disciplinară și am sancționat șoferii”, a explicat directorul Tursib.

”Eu am 50 de ani. De când mă știu autobuzul de Păltiniș oprea la Rășinari”, a replicat angajatul care a făcut și în trecut petiții către Tursib referitor la această situație. Directorul Tursib a arătat, însă, că această cutumă era în afara legii, iar șoferii care opreau până în noiembrie anul trecut în Rășinari încasau în buzunarul propriu contravaloarea deplasării. ”Cetățenii urcau pe bază de «înțelegere». Am verificat: singurele abonamente pentru transportul cu Tursib de la Sibiu la Rășinari erau cele ale angajaților Apă-Canal”.

”Să cedeze Rășinariul teren”

În acest moment, potrivit directorului, soluția prin care rășinărenii să poată urca la Păltiniș ar presupune conectarea rutelor Tursib cu cele ale societății de transport din Rășinari în stația de la Arka Park. ”Dumneavoastră doriți ca Tursib să suplinească și să facă transport pe raza comunei Rășinari, ceea ce nu se poate din punct de vedere legal. În sprijinul dumneavoastră, pentru că există stație Tursib la Arka Park, am zis că putem ajuta comuna Rășinari dacă va crea o stație lângă cea de la Arka Park, unde să aducă prin compania proprie de transport locuitorii care vor să urce la Păltiniș. Iar de acolo, de la Arka Park, să fie preluați de autobuzele Tursib care merg la Păltiniș”, a descris directorul.

Propunerea a stârnit reacții negative. ”Să urci până la Arka Park, să duci zece oameni, ca să vină alt autobuz să îi ia?”, a comentat Paul Mezei, președintele de ședință.

Consilierul local Adrian Bibu a intervenit și el și a arătat că a discutat situația cu Alexandru Dumbravă, viceprimarul Sibiului. ”Atât dumneavoastră, cât și noi, suntem aici să conducem societăți susținute din banul public. Noi reprezentăm cetățenii și, de multe ori, trebuie să găsim soluții. Sunt cetățeni din municipiul Sibuu, care merg la Păltiniș cu bicicleta cu autobuzul, coboară până în Rășinari și apoi ar vrea să urce din nou. Sunt angajați din Rășinari care lucrează în municipiul Sibiu. Eu nu spun să încălcați legea, dar să găsim soluții. Cu domnul viceprimar am discutat: oare Primăria Rășinari nu ar putea ceda Primăriei Sibiu o bucată de teren unde să fie amenajată o stație? Noi trebuie să găsim soluții pentru oameni, nu să punem bețe în roate”, a spus Bibu.

Directorul Tursib arată că o astfel de soluție nu este la îndemâna societății pe care o conduce: administrațiile din Sibiu și cea din Rășinari trebuie să discute o astfel de variantă și să cadă de acord.

Dar cum poate opri Tursib la Șelimbăr? Sau la Cristian ori Poplaca?

În această situație a apărut întrebarea pusă adesea, dar care nu a avut niciodată până acum un răspuns din partea autorităților: cum de autobuzele Tursib pot circula până la mall-ul din Șelimbăr, unde există amenajată și o stație?

Răspunsul ține de faptul că, spre deosebire de Rășinari, Șelimbărul nu are o societate căreia să îi fi delegat gestiunea transportului public local. Și, prin urmare, ca urmare a solicitării Primăriei Șelimbăr, administrația Sibiului a putut introduce în planul de transport impus celor de la Tursib o oprire și la mall-ul aflat pe teritoriul comunei.

La fel se întâmplă și cu stația de la Arka Park. Aceasta se află pe teritoriul comunei Cristian, a cărei administrație – la fel – nu are delegată gestiunea transportului public local și a solicitat astfel sprijinul Primăriei Sibiu. Aceeași situație este și în relația cu Primăria Poplaca, pe al cărei teritoriu a fost amenajată stația Tursib din dreptul Arena Platoș.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Pe bune ? citind, am impresia ca suntem in 1 aprilie

Acum 1 an

si "ne uitam" la filme cu prosti. In anul 2023 ... daca tovarasii angajati in diverse functii publice, mentionati mai sus nu sunt in stare sa se puna de acord sa gaseasca o solutie simpla, eu zic sa-i dam urgent afara pe toti pentru crasa incompetenta (si pentru ca lucreaza vadit contra interesului cetateanului) si sa folosim inteligenta artificiala sau sa punem in locul lor orice absolventi iesiti de pe bancile universitatii.
Raspunde

Nume

Acum 1 an

Pai .. cineva ii voteaza :) ghici cine .. hominizii romani, majoritatea sunt fix asa sau mai rau.
Raspunde

Pe bune? Tu știi să citești?

Acum 1 an

Mă întreb dacă ai citit textul și mai ales dacă ai înțeles ce ai citit. Pentru tine legea înseamnă ceva ... ?
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Asa-i in Romania, legea strica ce merge bine
Raspunde

Emma

Acum 1 an

Articolul suna de parca primăria Rășinari e de vina ca s-a învrednicit și a organizat transport public propriu licențiat. Dar nu ați întrebat de ce a făcut asta.Pai tot pentru ca Tursib nu " putea " sa ducă oamenii din Rășinari la Sibiu si inapoi, tot pentru ca nu avea licență...si oamenii rămăseseră fără transport. Dacă se dorește, se pot găsi soluții.
Raspunde

Raluca

Acum 1 an

Primariile Rasinari, Cristian, Poplaca, Sura Mica (inclusiv Rusciori), Sura Mare (inclusiv Hamba), Selimbar trebuiesc desfiintate iar din orasul Cisnadie transferat la Municipiul Sibiu toate blocurile si casele de pe Calea Cisnadiei pana la podul Sevis si aduse Sadu si Raul Sadului ale caror primarii ar trebui desfiintate. Dar stai, in cate dintre acestea avem administratii PNL (inclusiv PDL)?
Raspunde

Manica

Acum 1 an

Am trait sa o vedem si pe asta. De râsu curcii ! Miroase a razbunare a celor de la Tursib că nu deservesc dânșii acest traseu. Mă întreb dacă autobuzele Sibiu Paltinis mai opresc la Curmatura sau cabana Mai unde cândva erau indicatoare de stații Tursib. Și încă o întrebare: Pe când autobuzele primăriei Rășinari nu vor mai putea oprii în orașul Sibiu (pe aceeași judecată) ?
Raspunde

Florin

Acum 1 an

Deci avem un primar PNL de Rasinari- Bucur, care a delegat gestiunea transportului public pe 27 decembrie 2022 (a treia zi de Craciun), un presedinte PNL Sibiu Bibu administrator al Judetului Sibiu si un viceprimar PNL Sibiu- Dumbrava care se ocupa cu scolile. Un exemplar al delegarii a ajuns la Prefectura condusa de PNL. Baieti, mai rasfirati, Primaria Municipiului Sibiu nu va fi a PNL nici in 2024, nu mai faceti dezordine in jurului resedintei de judet.
Raspunde

Emma

Acum 1 an

Ruta de transport Sibiu- Rasinari este judeteana, tine de Consiliul Judetean Sibiu, nu de Comuna Rasinari nici de Municipiul Sibiu. CJ Sibiu a scos in SEAP la licitatie la data de 23.09.2022 delegarea transportului de persoane in judetul Sibiu, inclusiv Lot 2: Traseu 007 – SIBIU - RĂŞINARI care la 3 noiembrie 2022 a fost anulat administrativ. Deci avem o vina la CJ Sibiu, nu la Tursib care leaga doua parti ale aceleasi unitati administrative, Paltinisul fiind parte a Sibiului cum este Hipodrom sau Terezian, nu are competente pentru transport judetean. Doamna Daniela Campean. explicatii? Domnilor Bibu si Dumbrava, ati inteles unde e buba?, sunteti acelasi partid, nu mai faceti joc de glezne..
Raspunde

Jan Sibian

Acum 1 an

Halucinant ! Imbecili, absolut toti !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus