Joi,
28.09.2023
Cer Senin
Acum
15°C

Brânza de Sibiu s-a scumpit cu cel puțin 30%.  ”Prețul ar fi corect cât de mult, că toate cheltuielile sunt scumpe”

Brânza de Sibiu s-a scumpit cu cel puțin 30%.  ”Prețul ar fi corect cât de mult, că toate cheltuielile sunt scumpe”

Celebră în toată lumea pentru gustul său unic, brânza proaspătă de Sibiu va costa cel puţin 40 de lei kilogramul, de Paşte, anunță Kanal D, aproape cât un kilogram de carne de miel. Din pricina inflaţiei, cașul, urda și telemeaua abia făcută s-au scumpit cu aproape 30 la sută, astfel că în pieţe clienţii se cam lasă aşteptaţi.

”Oamenii nevând bani, nu știm dacă putem să cerem un preț să fim mulțumiți”

În Sibiu crescătorii de oi au început deja să scoată la vânzare caș proaspăt și telemea. Livia Voinică este unul dintre producătorii de lactate din Mărginimea Sibiului care-și vinde marfa în piață.

"Sperăm să fie lapte anul acesta, să fie un an mai bun decât anul trecut pentru că toată lumea așteaptă să mulgă, să scoatem cheltuiala din iarnă. O producție mare ceva înainte cu două săptămâni de Paște, sperăm să dăm mieii să plece la export pentru că acolo e baza", spune femeia.

În familia sa creșterea animalelor este o tradiție care a fost moștenită din generație în generație, însă în ultima perioada, cheltuielile au crescut foarte mult, iar asta se va reflectă și în prețul brânzeturilor.

"Oamenii nevând bani, nu știm dacă putem să cerem un preț să fim mulțumiți, să ne acoperim cheltuielile. Undeva în jur de 40-45 de lei kilogramul de caș și telemeaua proaspătă undeva la 40 de lei", explica Livia.

”Avem și caș de oaie, telemea, urdă dulce, Ca preț, 40 de lei kg ar fi bine, dar mai lăsăm la 35, că este piață și negociem”

Și ceilalți producători spun că scumpirile nu acoperă decât o parte din cheltuieli. Chiar dacă sunt dispuși să mai negocieze, clienții se lasă îndelung așteptați.

"Am început cu telemea proaspătă de oaie, acum avem mai putină, dar la Paște o să avem mai mult lapte și o să avem mai multă. Avem și caș de oaie, telemea, urdă dulce, Ca preț, 40 de lei kg ar fi bine, dar mai lăsăm la 35, că este piață și negociem", spune un producător de brânzeturi.

Vânzarea însă a scăzut la jumătate.

"A scăzut vânzarea mai mult de jumătate. Nu vine lumea în piață. Prețul ar fi corect cât de mult, că toate cheltuielile sunt scumpe și ciobanii și tot, dar nu ne dă lumea. Omul se uită la bani și vrea cât mai ieftin să dai", spune o altă vânzătoare.

Cei care își permit să cumpere spun că gustul autentic merită banii.

"Sunt foarte bune, proaspete și totdeauna foarte bune. Ce ați luat astăzi? Caș de amestec oaie, vacă și telemea de vacă. Prețurile cum sunt? Hm, să zicem acceptabile. Un pic piperate, dar merge. Și munca e grea. Înțeleg", spune un client.

Cel mai scump sortiment de brânză- burduful de munte – 90 de lei kilogramul

În piețele din Sibiu un kilogram de caș proaspăt se vinde cu prețuri cuprinse între 35 și 40 de lei, urda costă între 20 și 25 de lei, iar telemeaua veche măturată se vinde la prețuri cuprinse între 50 și 60 de lei kilogramul. Cel mai scump sortiment de brânză este burduful de munte, care costă 90 de lei kilogramul.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Locuitorul

Acum 7 luni

Cea mai mare tampenie e asta cu subventiike ,pt ca astia trag de doua ori pe consumator ,o data cu banii luati de la stat si a doua cu preturi mai mari ca in Elvetia .Atata timp cat ia o poala de bani de la stat isi permite sa astepte ca vinde sau nu .Taie subventia sa vezi atunci ce o da si cu 20 de lei pt ca nu are alta sursa .Eu le respect munca dar nu inteleg sarabanda asta desantata de preturi nerealiste .Elvetienij au 4000 de euro salariul minim pe economie si la ei e mai ieftina branza ca la noi.
Raspunde

Papa di Gio

Acum 7 luni

Părerea mea personală,că nu se prea justifică întotdeauna aceste prețuri și de multe ori când ajungi acasă cu telemeaua constați că î și lasă o grămadă de zer pe care tu îl plătești. Sunt foarte puțini producători care respectă rețetele,poate un sfert din cei care comercializează aceste produse,ceilalți se alinează doar cu prețurile....sunt foarte curios la un control riguros și corect din partea autorităților câți au curajul să stea în față,cred că majoritatea se ascund. Și apoi de Sărbători la noi este un adevărat festival și concurs de a mări prețurile nejustificat,iar oamenii cumpără și se plâng, ia să nu mai cumpere nimeni brânzeturi să vedem murim 2-3 zile??mai bine î mi satisfac pofta din supermarket...așa că nu i mai plângeți pe ciobani sau alți producători că deocamdată au încă profituri suficiente și tot felul de subvenții este părerea mea personală. Sănătate și dații bice!!
Raspunde

Cornel Opinceanu

Acum 7 luni

OOO, vaaaai! Bietii producatori! Imediat imi iau si a doua slujba ca sa-mi permit branza lor oferita cu preturi de delicatesa frantuzeasca, nu de produs de multe ori mediocru in cel mai bun caz. Nu de altceva, dar mie nu-mi da nimenea subventii ca sa imi permit ifosele producatorilor mandri
Raspunde

Nexol

Acum 7 luni

S a scumpit iarba,noroc ca de 8 10 ani,iernile tin 3 saptamani si pasc oile fara a le mai baga in saivan pe fan,ciobanul tot 2000 lei ia,si doarme in iesle. Mai era tipul ala de la Apia Porumbacu,care avea prietenii cu marii fermieri din zona,si in loc sa numere capetele,numara picioarele,subventii la greu,calareau terenurile altora,dar branza e scumpa,ca e riscanta. La mine pasteau zilnic pe teren,nici la salut nu raspundea bosul al mare,de o felie de branza n am apucat sa ma ating
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus