Celebră în toată lumea pentru gustul său unic, brânza proaspătă de Sibiu va costa cel puţin 40 de lei kilogramul, de Paşte, anunță Kanal D, aproape cât un kilogram de carne de miel. Din pricina inflaţiei, cașul, urda și telemeaua abia făcută s-au scumpit cu aproape 30 la sută, astfel că în pieţe clienţii se cam lasă aşteptaţi.
”Oamenii nevând bani, nu știm dacă putem să cerem un preț să fim mulțumiți”
În Sibiu crescătorii de oi au început deja să scoată la vânzare caș proaspăt și telemea. Livia Voinică este unul dintre producătorii de lactate din Mărginimea Sibiului care-și vinde marfa în piață.
"Sperăm să fie lapte anul acesta, să fie un an mai bun decât anul trecut pentru că toată lumea așteaptă să mulgă, să scoatem cheltuiala din iarnă. O producție mare ceva înainte cu două săptămâni de Paște, sperăm să dăm mieii să plece la export pentru că acolo e baza", spune femeia.
În familia sa creșterea animalelor este o tradiție care a fost moștenită din generație în generație, însă în ultima perioada, cheltuielile au crescut foarte mult, iar asta se va reflectă și în prețul brânzeturilor.
"Oamenii nevând bani, nu știm dacă putem să cerem un preț să fim mulțumiți, să ne acoperim cheltuielile. Undeva în jur de 40-45 de lei kilogramul de caș și telemeaua proaspătă undeva la 40 de lei", explica Livia.
”Avem și caș de oaie, telemea, urdă dulce, Ca preț, 40 de lei kg ar fi bine, dar mai lăsăm la 35, că este piață și negociem”
Și ceilalți producători spun că scumpirile nu acoperă decât o parte din cheltuieli. Chiar dacă sunt dispuși să mai negocieze, clienții se lasă îndelung așteptați.
"Am început cu telemea proaspătă de oaie, acum avem mai putină, dar la Paște o să avem mai mult lapte și o să avem mai multă. Avem și caș de oaie, telemea, urdă dulce, Ca preț, 40 de lei kg ar fi bine, dar mai lăsăm la 35, că este piață și negociem", spune un producător de brânzeturi.
Vânzarea însă a scăzut la jumătate.
"A scăzut vânzarea mai mult de jumătate. Nu vine lumea în piață. Prețul ar fi corect cât de mult, că toate cheltuielile sunt scumpe și ciobanii și tot, dar nu ne dă lumea. Omul se uită la bani și vrea cât mai ieftin să dai", spune o altă vânzătoare.
Cei care își permit să cumpere spun că gustul autentic merită banii.
"Sunt foarte bune, proaspete și totdeauna foarte bune. Ce ați luat astăzi? Caș de amestec oaie, vacă și telemea de vacă. Prețurile cum sunt? Hm, să zicem acceptabile. Un pic piperate, dar merge. Și munca e grea. Înțeleg", spune un client.
Cel mai scump sortiment de brânză- burduful de munte – 90 de lei kilogramul
În piețele din Sibiu un kilogram de caș proaspăt se vinde cu prețuri cuprinse între 35 și 40 de lei, urda costă între 20 și 25 de lei, iar telemeaua veche măturată se vinde la prețuri cuprinse între 50 și 60 de lei kilogramul. Cel mai scump sortiment de brânză este burduful de munte, care costă 90 de lei kilogramul.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: branza de paste , branza in burduf , cat costa branza , pret , Sibiu , branza , telemea de sibiu
Vizualizari: 6615
Ultimele comentarii
Acum 53 minute
Barosanu
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
Florin
Acum 1 oră
Pop
Acum 1 oră
Dobrin ionut