Duminică,
28.05.2023
Parțial Noros
Acum
11°C

FOTO Sibiul de altă dată: Margareta Pâslaru își face debutul în cinematografie la Sibiu

FOTO Sibiul de altă dată: Margareta Pâslaru își face debutul în cinematografie la Sibiu

Filmul ”Tunelul” în care centrul Sibiului este redat cu detaliile sale din anul 1966 a însemnat debutul în cinematografie a solistei Margareta Pâslaru, iar pagina de Facebook, Cineclip, îi dedică o serie de ilustrate.

E o ocazie pentru noi să revedem orașul, așa cu arăta el acum aproape 60 de ani.

Filmul "Tunelul", regizat de Francisc Munteanu, a avut premiera în 1966 şi reprezintă o coproducţie a studiourilor din ţara noastră şi a celor din fosta URSS, fiind produs de Studioul cinematografic Bucureşti şi Studioul "Mosfilm", relatează Cinemagia.

Acţiunea filmului redă întâmplări dramatice de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, când trupele române au luptat alături de trupele sovietice împotriva naziştilor,.

Scenariul a fost scris de Francisc Munteanu şi Gheorghi Vladimov, iar filmările au avut loc în perioada octombrie-decembrie 1965 în România - cele exterioare având loc la Sibiu, Călimăneşti, Braşov - şi în perioada ianuarie-martie 1966 la Moscova - filmări interioare pe platourile "Mosfilm", menţionează site-ul aarc.ro.

Pelicula a fost prezentată, în premieră absolută, la 20 iunie 1966, la a treia ediţie Festivalului Naţional al Filmului "Pelicanul de Aur" de la Mamaia, unde a primit Premiul ACIN pentru colaborare între două cinematografii naţionale, iar Margareta Pâslaru a primit diploma pentru debut în cinematografie pentru rolul Iulia.

"Toamna anului 1944, Transilvania. Al Doilea Război Mondial face încă victime. Armata română respinge cu îndârjire armata germană în retragere. Nemţii vor să arunce în aer un tunel amplasat strategic. Un comando format din şapte militari români şi sovietici se strecoară în spatele liniilor inamice pentru a salva acest important obiectiv şi îndeplinesc cu preţul vieţii această misiune extrem de importantă", notează site-ul TVR, în prezentarea filmului.

În rolurile principale au jucat actorii Ion Dichiseanu (Mihai Petrescu), Margareta Pâslaru (Iulia), Ştefan Bănică, Emmerich Schäffer (ofiţerul german Otto von Keller), dar şi actorii din fosta URSS Aleksei Loktev, Lev Prigunov, Viktoria Dukhina, Viktor Filippov (Serghei), Yuri Kireev, Boris Kozhukhov, Aleksandr Lebedev, conform site-ului https://www.imdb.com/.

În alte roluri au apărut Vasile Brescanu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Florin Piersic, Dan Spătaru, dar şi Valentina Malyavina, Lyudmila Marchenko, Artur Nishchyonkin, Arkadi Tolbuzin, Gennadi Yukhtin, Leonid Zverintsev.

În 3 noiembrie 1966, filmul a fost prezentat în cadrul "Festivalului filmului sovietic" desfăşurat la cinematograful "Republica" din Bucureşti. Filmul a rulat şi pe ecranele din URSS cu dublarea în limba rusă a vocilor actorilor dar, foarte important, melodiile compuse de George Grigoriu au rămas în limba română, în interpretarea originală a Margaretei Pâslaru.

În ianuarie 2019, actorul Ion Dichiseanu mărturisea, într-un interviu la emisiunea de televiziune "De-a v-aţi ascunselea", că nepoata lui, Anastasia, s-a uitat la o secvenţă din filmul "Tunelul", în care el sărea în aer, l-a recunoscut şi a spus: "Dichi! Dichi!". El mai povestea că filmările se făceau şi în România, şi în URSS, iar într-o seară, aflându-se cu colegii actori din URSS în Bucureşti, i-a dus la un bar de noapte vestit din centrul Capitalei, iar aceştia au rămas uimiţi, spunând: "Ce-i aici la voi? Este Occident!"

"Aveam 33 de ani... jucam mult, ca să ajung la filmări pentru 'Tunelul', dar şi la teatru - atât la repetiţii, cât şi seara la spectacol, aveam un avion la dispoziţie", mărturisea actorul în emisiunea amintită.

Melodiile interpretate de Margareta Pâslaru în film, compuse de George Grigoriu pe textele lui Angel Grigoriu şi Romeo Iorgulescu, au fost imprimate şi la Electrecord, pe discul "Melodii din filmul Tunelul", care a apărut în 1966 şi conţine cântecele "Marea mea iubire", "Şi tu îmi placi", "Unde eşti" - în interpretarea Margaretei - şi a patra piesa, orchestrală, "Tango". Înregistrarea a fost făcută cu acompaniamentul Orchestrei Radio condusă de Sile Dinicu.

Filmul a fost vizionat de 3.133.733 de spectatori în cinematografele din România, după cum atestă o situație a numărului de spectatori înregistrat de filmele românești de la data premierei și până la data de 31 decembrie 2014 alcătuită de Centrul Național al Cinematografiei.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Tourette

Acum 3 luni

Inca mai erau sasii in Sibiu, atunci. Se vedea românizarea, totusi... decaderea. Doar de 42 de ani era Transilvania pe mana Bucurestiului si doar 15 ani trecusera de la al doilea razboi.
Raspunde

Troll E. Buzu

Acum 2 luni

No acuma pricep si eu de ce se fac la noi canalele asa cum se fac (vezi prima poza). E o traditie de fapt, face parte din arhitectura orasului :)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus