Miercuri,
19.03.2025
Cer Senin
Acum
-8°C

Camera de Comerț Sibiu așteaptă despăgubiri de două milioane de euro de la Aldea. ”Refuz să mă asociez în discuții publice cu astfel de personaje”

Camera de Comerț Sibiu așteaptă despăgubiri de două milioane de euro de la Aldea. ”Refuz să mă asociez în discuții publice cu astfel de personaje”

Camera de comerț Sibiu anunță că așteaptă despăgubiri de 2.000.000 de euro de la fostul președinte, Gheorghe Aldea (foto dreapta). Aceasta spune că acuzațiile ce îi sunt aduse sunt ”aiureli” menite să distragă atenția de la dosarul în care este urmărit penal directorul executiv al Camerei, Eugen Iordănescu (foto stânga).

Printr-un comunicat neasumat de vreo persoană, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură susține că a ajuns la concluzia că poate cere despăgubiri de 2.000.000 de euro de la Gheorghe Aldea, fostul președinte, după ce acesta din urmă s-a oferit să răscumpere o creanță de 725.000 de euro. Creanță prin intermediul căreia, acum doi ani, CCIA Sibiu a intrat în posesia sediului fostei fabrici Roșu SRL, unde urma amenajat noul sediu al Camerei, după ce sediul din centrul Sibiului a fost vândut.

”Propunerea (de răscumpărare a creanței – n.r.) a fost respinsă cu unanimitate de voturi”, se arată într-un comunicat remis cititorilor Turnul Sfatului de pe adresa CCIA Sibiu. Camera este condusă, în prezent, de către Eugen Iordănescu, cel care în urmă cu mai bine de un an a fost reținut de procurori într-un dosar penal de delapidare și spălare de bani care are în vedere și banii care au circulat prin conturile Camerei.

Citește și Dosarul Iordănescu: delapidare și spălare de bani la Camera de Comerț, trafic de influență la aeroport

Calculele

Prin același comunicat, Aldea este acuzat de ”prejudicii importante”, iar conducerea Camerei spune că va formula plângere penală. ”Acțiunile sale nestatutare și nelegale, cât mai ales acțiunile de defăimare, mărturie mincinoasă și reclamarea făra suport a unor fapte penale inventate ale managementului CCIA (cu scopul evident de a-și acoperi faptele sale penale reale) au adus pierderi de imagine și financiare semnificative Camerei și mediului de afaceri în general”, mai scrie în comunicat.

Prin care se mai arată că decizia de respingere a ofertei lui Aldea va fi trimisă procurorilor, iar conducerea Camerei a fost împuternicită să accepte două milioane de euro de la fostul președinte. ”În cazul în care președintele exclus Aldea Gheorghe Aurel își va asuma răspunderea civilă pentru operațiunile nestatutare și nelegale făcute în nume propriu, Colegiu a împuternicit  Presedintele să încheie o tranzacție de recuperare a prejudiciului material, moral și de imagine pentru suma minimă de 2.000.000 Euro (1.450.000 Euro prejudiciu estimat și 550.000 despăgubiri și daune) împuternicindu-l să înceteze procesul civil de recuperarea a prejudiciului deschis la Tribunalul Sibiu sub nr. 2793/85/2022, la încasarea în contul nostru a acestei sume”, se mai arată în comunicat.

Aldea: o instituție condusă de un fost colaborator al Securității

Contactat de Turnul Sfatului, Aldea a catalogat drept ”delațiuni inventate” cele comunicate de către CCIA Sibiu ”Sunt aiureli îmbrăcate în formulări pompoase și fac parte dintr-un registru al comunicării publice la care nu intenționez să cobor. Este de domeniul evidenței că nu am produs niciun prejudiciu Camerei de Comerț Sibiu, cu atât mai mult unul în care să produc daune de imagine de peste jumătate de milion de euro, așa cum se invocă în acel comunicat. Am condus Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu din postura de președinte fără să fiu remunerat, am plătit din fonduri proprii organizarea ultimelor șase ediții ale Topului firmelor, prin urmare despre ce daune morale și de imagine să vorbim?”, a declarat Aldea.

”Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu a rămas o instituție condusă de către un colaborator al fostei Securități, care mai este și urmărit penal într-un dosar pentru delapidare de fonduri și alte fapte asociate celor de corupție”, Gheorghe Aldea

Procesul

În acest moment, pe rolul Tribunalului Sibiu se află un proces inițiat de actuala conducere a CCIA Sibiu, în cadrul căruia judecătorii și-au declinat competența la finele anului trecut. După cum se arată în hotărârea dată în decembrie 2022, procesul are drept obiect tocmai creanța de 725.000 de euro despre care se face referire în comunicatul de mai sus ca fiind achiziționată fără ca nimeni să știe de acest lucru.

”În anul 2020, Gheorghe Aldea solicită directorului executiv al instituției o adeverință, prin care să se ateste faptul că a fost ales președintele Camerei, motivând că urmează să discute cu reprezentanţii Băncii Transilvania despre achiziţia unei creanţe. Scopul invocat a fost acela că prin deţinerea creanţei, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Sibiu urma să dobândească un sediu în care să îşi desfăşoare activitatea, în condiţiile în care vechiul sediu fusese înstrăinat. Subscrisa deţine cont la Banca Transilvania cont în care în luna septembrie 2020, avea disponibil peste 900.000 de euro”, descriu reprezentanții CCIA Sibiu situația.

Citește și Iordănescu vs Aldea: scandal pe 650.000 de euro și o creanță cumpărată la Camera de comerț Sibiu. Aldea a fost îndepărtat

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Papa di Gio

Acum 2 ani

Numai hoți și borfași mai conduc majoritatea instituțiilor....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus