Marţi,
15.10.2024
Innorat
Acum
15°C

10% din sirenele din județul Sibiu nu au funcționat în „Miercurea alarmelor”. Cele mai multe, în Șelimbăr. În municipiul Sibiu - doar una

10% din sirenele din județul Sibiu nu au funcționat în „Miercurea alarmelor”. Cele mai multe, în Șelimbăr. În municipiul Sibiu - doar una

Exercițiul național „Miercurea alarmelor”, care a avut loc săptămâna trecută și la Sibiu, a scos în evidență faptul că la nivel național 15% dintre mijloacele de alarmare nu au funcționat. Defecțiuni s-au înregistrat și la nivelul județului Sibiu.

Miercuri, 1 martie, în intervalul 10:00 – 11:00, în judeţul Sibiu a fost reluat exercițiul național de alarmare publică denumit generic ”Miercurea alarmelor” organizat de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, pentru testarea şi verificarea sistemului de alarmare în situaţii de protecţie civilă.

ISU Sibiu a anunțat atunci că prin desfăşurarea acestui exerciţiu, se urmăreşte verificarea mijloacelor de alarmare, îmbunătăţirea timpului de răspuns din partea autorităţilor publice şi, nu în ultimul rând, pregătirea populaţiei prin cunoaşterea semnificaţiei semnalelor de alarmare. Astfel, potrivit autorităților, pentru dezastre sunt emise 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele; pentru prealarmare aeriană – 3 sunete a câte 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele; pentru alarmă aeriană – 15 sunete a câte 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele, iar pentru încetarea alarmei – un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de 2 minute.

După acest exercițiu, la finalul săptămânii, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat că 15% din aceste echipamente nu au fost funcționat. Adică din totalul de 7.539 de sirene electronice și electrice au fost activate 7.150 la nivel național. Cu acționare centralizată au fost 3.000 din totalul celor 3.070 existente, iar cu acționare locală 4.150 din totalul celor 4.469 existente.

„Din totalul celor acționate în cadrul exercițiului, 1.076 nu au fost operabile și se impune verificarea și repararea lor. Asta înseamnă ca procent din cele acționate că 85% au funcționat, 15% necesită reparații, verificări”, a afirmat Arafat.

Responsabilitatea repararării acestor echipamente de avertizare a populației este a autorităților locale pe teritoriul cărora se află acestea.

În contextul informațiilor transmise de Arafat, am întrebat reprezentanții ISU Sibiu dacă la nivelul județului au fost înregistrate sirene care nu au funcționat. Aflăm că un procent de 10% dintre sistemele de alarmare din județul Sibiu nu au fost operaționale în timpul exercițiului.

„La nivelul județului Sibiu, din totalul de 168 de sisteme de alarmare, în urma exercițiului desfășurat în contextul Săptămânii Protecției Civile- Miercurea Alarmelor au fost operative un număr de 150 de sisteme de alarmare”, a transmis Sg. maj. Andreea Ștefan, purtător de cuvânt al ISU Sibiu, pentru Turnul Sfatului.

Ștefan a mai precizat că sirenele au fost neoperative în municipiile Sibiu (1) și Mediaș (2), precum și în localitățile Avrig (3), Axente Sever (1), Brădeni (1), Mihăileni (1), Rășinari (1), iar cele mai multe - în Dumbrăveni (4) și Șelimbăr (4).

Singurul sistem de alarmare din municipiul Sibiu care, potrivit ISU Sibiu, nu a funcționat în timpul exercițiului de miercurea trecută se află în zona Piața Rahova.

Foto: Facebook.com/Primăria municipiului Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

2 comentarii

Adina

Acum 1 an

La noi in Valea Aurie nu s-a auzit absolut nimic, nu am stiut ca a fost alarma.
Raspunde

A

Acum 1 an

Cate sirene sunt in total in orasul Sibiu? Una nu a functionat din cate? Daca nici in cartierele vechi nu s-au auzit, oare in cartierele noi, zona industriala sunt prezazute/amplasate ceva sirene?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus