Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

De ce vrea Ministerul Educației introducerea matematicii în lista examenelor de Bacalaureat pentru profilul uman

De ce vrea Ministerul Educației introducerea matematicii în lista examenelor de Bacalaureat pentru profilul uman

Introducerea, în proiectele de legi ale educaţiei, a probei obligatorii de evaluare a competenţelor de bază în matematică sau ştiinţe, în cadrul examenului de Bacalaureat, pentru profilul uman, răspunde necesităţii de a forma un profil al absolventului care să corespundă nevoilor societăţii, indiferent de specializarea pe care acesta o urmează, afirmă reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

"Sărbătorim, astăzi, Ziua internaţională a matematicii, prilej pentru a reitera importanţa pe care această disciplină o are în toate domeniile vieţii noastre - de la dezvoltarea gândirii logice până la o mai bună înţelegere a realităţii înconjurătoare, de la tehnologie la artă sau de la analiză ştiinţifică la jocuri pentru petrecerea timpului liber. (...) Introducerea, în proiectele de legi ale educaţiei, a probei obligatorii de evaluare a competenţelor de bază în matematică sau ştiinţe, în cadrul examenului de Bacalaureat, pentru profilul uman, răspunde necesităţii de a forma un profil al absolventului care să corespundă nevoilor societăţii în care trăim, indiferent de specializarea pe care acesta o urmează", precizează reprezentanţii Ministerului Educaţiei, marţi, într-o postare pe Facebook, în contextul marcării Zilei internaţionale a matematicii.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Educaţiei este important ca şcoala să fie un mediu în care copiii să îşi formeze competenţe de bază în matematică şi domenii conexe.

Probele scrise pentru Bacalaureat 2023 încep la finalul lunii iunie, iar pe 2 iunie este ultima zi de cursuri pentru elevii care sunt anul acesta în clasa a XII-a sau a XIII-a. Înscrierea pentru sesiunea de vară se face în perioada 29 mai – 2 iunie 2023. În perioada 12-21 iunie 2023 are loc evaluarea competențelor, iar probele scrise se desfășoară între 26 și 29 iunie. Afișarea primelor rezultate va avea loc pe 3 iulie.

Astfel, în lista examenelor se află evaluarea competențelor lingvistice, evaluarea competențelor digitale, evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională, Limba și literatura română, proba obligatorie a profilului, proba la alegere a profilului și specializării, precum și Limba și literatura maternă.

„(...) O probă de competențe va avea un caracter mai degrabă aplicat. Este o probă care va testa situații din viața reală, care să fie complementară profilului. Ce înseamnă asta? Înseamnă că pentru profilul umanist vom avea o probă de competențe matematice, adică la nivelul de a calcula cât înseamnă o dobândă sau a înțelege care împrumut este mai avantajos pentru un tânăr. Da, deci este vorba de a ne asigura că un tânăr are această capacitate de a se descurca în societate. Pentru celălalt profil, pentru profilul real avem o probă de competențe socio-umane, adică ne referim mai ales la competențele care țin de cetățenie activă și care vizează filosofie, psihologie, logică și așa mai departe. Vrem să ne asigurăm că absolventul de bacalaureat, care este încă în România un examen al maturității, are toate competențele necesare pentru a funcționa în societate în conformitate cu profilul absolventului”, explica ministrul Educației, Ligia Deca, la începutul anului în cadrul unei emisiuni la Radio România Actualități.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 14184

Comentarii

6 comentarii

Ion

Acum 1 an

Povestile woke , aka "cetatenie activa", "educatie multiculturala", "diversitate" nu au ce cauta in probele de BAC. Filosofia ar trebuii sa fie proba obligatorie la toate profilele asa cum este in Franta.
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Da, nu stiu cine a decis ca e bun multiculturalismul. Adica e ok de multe ori, dar sa vii sa inveti lumea ca asta e calea sfanta de urmat e lipsa de obiectivitate.
Raspunde

Alex

Acum 1 an

Oricum matematica este o materie obligatorie pe tot cursul liceului și aceste lucruri oricum se învață că dacă nu rămâne corigent,nu intră în bac. Intrăm iar în "România multi lateral dezvoltă".
Raspunde

Muresan

Acum 1 an

Gresit, stimate domn. La clasele de filologie-istorie, in a XI-a si a XII-a nu se mai face matematica! Poate o vor introduce din nou...
Raspunde

Marius

Acum 1 an

Trăiască industria meditațiilor!
Raspunde

Mihai

Acum 1 an

E foarte important că toți elevii să dea obligatoriu matematică și romana...Nu unii sport alții muzica alții mai știu eu ce.Mate și romana,obligatoriucă de aceea se cheamă examenul maturității.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus