Marţi,
10.09.2024
Innorat
Acum
18°C

Au lăsat Bucureștiul pentru Sibiu: O traducătoare și o specialistă în recuperare medicală au investit 25.000 de euro într-o cofetărie

Au lăsat Bucureștiul pentru Sibiu: O traducătoare și o specialistă în recuperare medicală au investit 25.000 de euro într-o cofetărie

Una traducătoare, cealaltă specialistă în recuperare medicală. Una pasionată de prăjituri, cealaltă de administrație, dar ambele unite de dorința de a deschide o afacere. Ioana Georgescu și Emma Paraschiva Constantin au lăsat Bucureștiul pentru Sibiu, iar în urmă cu un an au deschis împreună cofetăria Lirio, situată pe Strada Lungă, la intersecția cu Strada General Bălan, un mic laborator în care Ioana pregătește bunătățile dulci, iar Emma ajută la administrarea afacerii și la vânzarea produselor. Sunt ajutate și de Liliana Cuzic, tot bucureșteancă mutată la Sibiu.

După ce au locuit mai mulți ani în București, Emma și Ioana s-au regăsit la Sibiu. S-au cunoscut online, pe un grup de mămici din București. „Ultimul loc în care am stat a fost București. Noi ne știam dintr-o comunitate de mame și ne-am cunoscut când am făcut mutarea mea la Sibiu. Eu și familia voiam să facem o schimbare și am venit într-un mic concediu ca să cunoaștem orașul și am rămas aici. Când am ajuns, i-am cerut Ioanei ajutorul ca să ne fie mai ușor cu adaptarea. Ioana este traducător de engleză și spaniolă și eu sunt specialist în recuperare medicală. Ioana este cea pasionată de prăjituri, eu aveam nevoie să organizez ceva și mi-am dorit să mă ocup de partea administrativă. Așa ne-am împărțit de la început rolurile”, detaliază Emma.

Și-au unit pasiunile și au dat viață unui vis

Un spațiu mic și cochet în care vitrina cu brioșe, torturi și ciocolată nu are cum să nu atragă. Așa ar putea fi rezumat în câteva cuvinte Lirio, locul dulce creat de cele două prietene și asociate. Pasiunea Ioanei pentru prăjituri vine din copilărie, iar pentru că o afacere are nevoie și de o parte administrativă, o persoană care să se ocupe de vânzări și de bunul mers al cofetăriei, Ioana și Emma se completează perfect.

„La mine pasiunea este din copilărie, mi-am amintit la un moment dat că mă jucam de-a cofetăria când eram mică, făceam prăjituri din pământ, frunze, lemne și le dădeam prietenilor. În fiecare vacanță când mergeam la mătușa mea îi ceream rețeta și ingredientele și făceam prăjiturile pentru Paști și Crăciun. Mama nu știa pentru că la ea nu făceam nimic în acele momente, a rămas foarte surprinsă de această înclinație a mea. În București fiind mai făceam prăjituri acasă pentru prieteni, iar când ne-am mutat la Sibiu, soțul meu a văzut că de fiecare dată când aveam un moment liber, făceam ceva dulce.

Prietenii au început să le aprecieze și să ceară și ei. În paralel cu pandemia activitatea de traducător autorizat a început să scadă și m-am reorientat. Eram la București doar eu cu soțul și cu cea mică, amândoi liber profesioniști, practic nu ne ținea nimic pe loc și ne-am dat seama că e greu să crești un copil fără ajutor. Așa am ajuns la Sibiu”, povestește și Ioana.

Secretul dulciurilor - cât mai puțin zahăr

Principiul pe care cele două l-au implementat în dulciurile pe care le fac este să folosească cât mai puțin zahăr și ingrediente naturale. Tortul cu ciocolată, tortul cu cremă de praline, tortul cifră, medovik-ul, toate sunt pregătite cu mare grijă la cantitatea de zahăr. De asemenea, doritorii vor găsi și prăjiturele în format mini, dar și variante vegane de dulciuri.

„La toate preparatele încercăm să reducem cantitatea de zahăr, chiar și la pavlova care este un desert foarte dulce am reușit cumva să reducem și acolo zahărul. Am introdus-o în meniu doar când am reușit să găsim o rețetă care să nu fie atât de dulce. Acesta este și motivul pentru care nu folosim pastă de zahăr în decoruri”, explică Ioana.

Oamenii pot vedea ce se întâmplă în laborator printr-un geam transparent 

Ioana spune că a făcut un curs specializat de bucătar, dar că în continuare caută să se perfecționeze și să învețe ori de câte ori are ocazia.

„Am făcut un curs de calificare cu examen, dar sunt și autodidactă, învăț mult din cursuri și tutoriale și vreau să fac cursuri constant, anul trecut am fost de două ori la București, anul acesta urmează să merg la Cluj și mereu încerc să perfecționez.”

Laboratorul fetelor este inedit prin geamul transparent pe care îl are. Dacă în restul cofetăriilor din Sibiu bucătăria este ascunsă de un paravan, la Lirio, geamul transparent le permite tuturor pofticioșilor să vadă acțiunea din bucătărie.

„Noi am vrut să vadă oamenii ce produse folosim, să vadă că nu folosim creme la găleată, să vadă că eu stau acolo, cu oala pe foc și fac crema de la zero. Ne-am dorit să aibă clienții aceeași experiență pe care ne-o doream și noi când mergeam într-un loc în care se făcea mâncare sau se făceau prăjituri”, mai adaugă Ioana.

Investiție de 25.000 de euro pentru „un crin”

Emma și Ioana spun că au investit în afacere mai mult decât au preconizat, dar totul a meritat.

„Bugetul inițial a fost triplat, n-am lovit de atât de multe lucruri pe parcurs pe care nu le preconizasem. Am investit 25.000 de euro, așa putem rezuma anul anterior, până am ajuns în punctul în care suntem în prezent”, detaliază Emma.

Numele special ales de fete pentru afacerea lor are și el o poveste. „Mi-a plăcut dintotdeauna limba spaniolă și lirio înseamnă crin în limba spaniolă. Crinul este o floare gingașă, feminină și este și simbol regal. Așa impunem și un anumit standard pentru produsele noastre”, o completează Ioana.

Viitorul sună promițător

Fetele au planuri pentru viitorul apropiat. Își doresc să reamenajeze spațiul de primire al clienților, dar și să se extindă.

„Ne dorim să reamenajăm zona de intrare pentru clienți, spațiul de primire, ne dorim să mutăm producția într-un spațiu mai mare și sus de tot pe listă este să deschidem un loc în care să poată servi clienții noștri și o cafea și o prăjitură. Tot anul care a trecut ne-a modelat spre ce am avut în acest moment, nici nu am avut idee la început în ce ne-am băgat. La început eram proprietare de firmă, acum avem un business”, concluzionează Emma.

Toți cei interesați de cofetărie pot accesa pagina de facebook Lirio Artisan Bakery, sau pot face comenzi la numărul de telefon 0739 723 880.

Produsele fetelor  se găsesc și la câteva locații din Sibu cu care ele colaborează, după cum urmează: la Lor.And, de pe strada Oituz, la 146 I Love Coffee de pe Ocnei, dar și la Arhiva de Cafea.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

@@@

Acum 1 an

De la atatea cofetarii care s-au tot deschis o sa dam in diabet. E plin de cofetarii cu niste preturi de te doare bila. Probabil vor sa-si scoata investitia in tr-o jumatate de an...
Raspunde

Un cititor

Acum 1 an

Ceea ce nu ne spune stimabila este că zahărul este cel mai toxic aliment și consumul lui provoacă, direct sau indirect, cele mai grave boli cronice de pe urma cărora beneficiază producotorii de medicamente și sistemul sanitar.
Raspunde

Zacuscă

Acum 1 an

Astea sunt efectele laturilor "sefi la cutite" sau "master cheff" si altele..... Toti au diplome, toti au pedigree, toti necunoscatorii si parvenitii iti dau tie sa mananci. E foarte important ce mancam.... daca ajungem sa bagam in noi, tot ce ne pun pe tava niste neica nimeni cu vise de la televizor, atunci de aia suntem cum suntem.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus