Joi,
01.06.2023
Ploi Scurte
Acum
20°C

Spitalul TBC pregătește a șasea ediție a campaniei antifumat: sportivi implicați, spirometrii sau medicamente gratuite pentru cei care vor să renunțe la viciu

Spitalul TBC pregătește a șasea ediție a campaniei antifumat: sportivi implicați, spirometrii sau medicamente gratuite pentru cei care vor să renunțe la viciu

Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu va organiza și în acest an o campanie de conștientizare a efectelor fumatului asupra sănătății. Diferența față de anii anteriori este faptul că această campanie se va desfășura pe perioada a patru săptămâni, față de una singură cum a fost până acum. Astfel, luna mai va fi luna de conștientizare a efectelor fumatului asupra sănătății plămânilor, acțiunile fiind desfășurate cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun, marcată anual în data de 31 mai.

Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu are inițiativa acestei acțiuni de conștientizare a populației cu privire la consecințele negative pe care fumatul le are asupra sănătății, în condițiile în care majoritatea afecțiunilor pulmonare ale pacienților acestui spital au drept cauză consumul de tutun. De altfel, s-a demonstrat că 90% din decesele prin cancer pulmonar sunt provocate de fumat. Campania se află la cea de-a șasea ediție se va derula pe parcursul a 4 săptămâni, în perioada 1-31 mai.

Obiectivele principale se vor concentra atât pe rolul de prevenție, prin informarea și conștientizarea unui număr însemnat de cetățeni cu privire la efectele negative pe care fumatul le are asupra sănătății, cât și pe o componentă de prevenție și consiliere de specialitate pentru fumătorii din licee, la orele de dirigenție, în vederea renunțării la fumat. De asemenea, vor fi organizate sesiuni de efectuare gratuită a unor spirometrii pulmonare de către cetățeni, iar fumătorii vor avea posibilitatea să renunțe la fumat prin consilierea de către medicii pneumologi și oferirea de medicație antifumat gratuită.

„Ne propunem ca până la finalul anului 2023 să reușim să ajutăm un număr cât mai mare de persoane să renunțe la fumat. Este o țintă îndrăzneață, în condițiile în care produsele pentru această acțiune ne propunem să le procurăm doar din donații și sponsorizări, iar costurile medicației antifumat pentru o persoană reprezintă cam 200 – 250 de lei. Ne străduim să putem aduna sumele necesare și chiar facem un apel pe această cale către toate companiile sau persoanele de bună credință care doresc să se implice și să ne sprijine în redarea sănătății persoanelor dependente de fumat”,  a declarat Cristian Roman, Manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu .

Activitățile propuse în cadrul campaniei

Marșul Antifumat – se va desfășura pe pietonala Nicolae Bălcescu – Piața Mare, organizat împreună cu Asociația Crucea Roșie Sibiu – „Mere contra țigări” – Marșul Sănătății Plămânilor.

În acest an, ne dorim ca alături de elevi, studenți, voluntari ai Crucii Roșii, angajați ai spitalului sau simpli cetățeni, să participe la Marșul sănătății plămânilor și echipe sportive, în condițiile în care sportivii reprezintă un model demn de a promova un stil de viață sănătos, prin conduita proprie influențând în mod pozitiv viața semenilor.

Consilierea antifumat a elevilor din 8 licee

Astfel, echipe de medici pneumologi vor participa la orele de dirigenție din liceele sibiene, oferind elevilor sfaturi antifumat. Campania antifumat se va derula pe parcursul a 4 săptămâni, în perioada 1-31 mai, pentru a marca Ziua Mondială fără Tutun, 31 mai. Frecvența va fi de 2 prezentări în licee pe săptămână – în total 8 ședințe de consilieri elevi.

Consilierea fumătorilor care vor să renunțe la fumat și oferirea medicației antifumat în mod gratuit – pentru fumătorii care doresc să renunțe la fumat, în limita sponsorizărilor atrase

De asemenea, pentru a veni în sprijinul fumătorilor de pe raza județului Sibiu, medicii pneumologi vor oferi consiliere și susținere în vederea renunțării la fumat, inclusiv prin oferirea gratuită a medicației aferente procesului de abandonare a fumatului –  medicație ce va fi în funcție de sumele atrase prin sponsorizări

Efectuarea de spirometrii gratuite în 4 locații publice – mall-uri, Piața Mare. În plus, în cadrul campaniei antifumat vor fi efectuate cel puțin 800 de spirometrii gratuite pentru fumători, în vederea evaluării capacității funcționale a plămânilor. Spirometriile gratuite în vederea măsurării capacității funcționale a plămânilor se vor desfășura pe parcursul lunii mai, cu frecvența de 1/săptămână – în total 4 zile în care cetățenii vor avea posibilitatea să își măsoare capacitatea pulmonară.

Acestea vor fi organizate în locuri publice, datele și locațiile exacte urmând a fi anunțate la finalul lunii aprilie.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus