Marţi,
05.12.2023
Innorat
Acum
-2°C

Doi apicultori din județul Sibiu au lansat o carte pentru copii. „Ne gândim să mergem și în școli să le vorbim tinerilor despre importanța albinelor”

Doi apicultori din județul Sibiu au lansat o carte pentru copii. „Ne gândim să mergem și în școli să le vorbim tinerilor despre importanța albinelor”

În județul Sibiu, doi apicultori pasionați și experimentați, cunoscuți pentru mierea pe care o fac în Gura Râului, au decis să promoveze importanța albinelor și a produselor apicole tinerei generații. Aceștia au editat o carte pentru copii, în care informațiile științifice sunt povestite astfel încât le captează atenția chiar și adulților ce vor să afle mai multe despre apicultură.

Codruța și Bogdan Păunescu sunt împreună încă din perioada liceului, iar în prezent au trei copii. Locuiesc în localitatea Gura Râului acolo unde tânăra familie face apicultură, o activitate pe care au preluat-o de la părinți și o continuă. Sunt la a treia generație de apicultori, fiind foarte cunoscuți în zonă. Recent, cei doi au lansat la Biblioteca ASTRA din Sibiu o carte pentru copii, iar cu această ocazie am discutat și despre provocările, dar și oportunitățile activității lor zilnice.

O carte pentru copii din care află lucruri interesante și părinții

Codruța Păunescu a absolvit Psihopedagogia la UBB Cluj și astăzi este profesor de sprijin în Gura Râului, acolo unde are și un cabinet în care face activități de recuperare pentru copii cu cerințe speciale. Spune că scrierea cărții „a venit ca un răspuns la toate curiozitățile copiilor, care mă întrebau despre albine”. „M-am gândit inițial să scriu o poveste despre albine, dar deoarece s-au adunat foarte multe informații, am zis că mai bine fac o carte, cu mai multe capitole, despre diverse aspecte din viața albinelor”, ne-a explicat autoarea. Ea a ținut să sublinieze că structura cărții a fost de ajutor și unor părinți. „Educatoarele mi-au spus că poate fi folosită și ca material educativ și atunci am zis să o lansăm la Biblioteca Astra, pentru copii și pentru adulți”.

Carte e o poveste: „O fetiță, ajutată de Zâna Florilor, ajunge în stup și așa cunoaște toată viața din stup. Conține și informații științifice, adică toate informațiile sunt reale, dar sunt transpuse astfel încât să fie o poveste și să fie ușor asimilate de copii. Am colaborat cu o doamnă ilustrator, din Cluj, am vrut să fie colorată, conform modelelor din realitate. Personajele sunt cei trei copii ai noștri – ei ne-au inspirat și sunt transpuși în ilustrații”.

Codruța Păunescu spune că mesajul este unul simplu, dar esențial: „Vreau ca atât copilașii, cât și adulții să înțeleagă cât de importante sunt albinele, deși sunt foarte mici, dar și cât de periculoase sunt insecticidele, pesticidele, poluarea.Să ajungă să protejeze albinele și să aprecieze produsele apicole”.

„E o vorbă care spune că nu e apicultor adevărat acela care nu a ținut niciodată în căușul palmelor o albină amorțită de frig, să sufle aer cald peste ea pentru a-și reveni”

Cu dragostea și respectul față de albine, transmise din generație în generație, încă din anul 1950, am ales una dintre miliardele de albine din stupina noastră din Gura Râului, de la poalele Munților Cindrel, pe Albi Nița, pentru a vă arăta cât de complexă, organizată și minunată este viața într-o familie de albine.

Inspirați de curiozitatea copilașilor noștri, Anastasia, Natalia și Victor, ne-a venit ideea să transpunem informațiile despre lumea albinelor într-o poveste cu și pentru copii.

Sperăm că fiecare copilaș care o va citi va ajunge să îndrăgostească albinele și va înțelege importanța lor” - scriu cei doi apicultori în debutul cărții.

Cartea se vinde cu 35 de lei și poate fi comandată de pe site-ul producătorilor.

Familia acesteia crește albine de peste 50 de ani, fiind foarte cunoscută în Gura Râului pentru produsele scoase sub marca Bee Sweet.

„Cumpărând local un produs susținem și economia locală”

La rândul său, Bogdan Păunescu, originar din Vâlcea, a făcut liceul militar în Alba, iar la UBB Cluj a studiat Științe Politice. Spune că de mic i-au plăcut albinele, iar prin lansarea cărții și-au propus să le insufle copiilor bucuria de a afla despre apicultură, despre a consuma produse apicole, care sunt foarte sănătoase.

„Încă din școală am mers la cineva ca să-i ajut, doar ca să învăț: am făcut de toate - de la descopăcit, la cărat de rame, extras de miere, am ajuns la partea de umblat în stup, cu verificat etc. Informațiile le-am asimilat destul de repede pentru că exista bucuria pentru apicultură și pentru albine. După 2 ani am primit 2 stupi ca răsplată. Până a pleca la liceu aveam deja 20 și ceva de stupi. Deoarece liceul l-am făcut departe de casă, mi-am dat seama că nu mă pot ocupa de albine, pentru că necesită mult timp și am vândut toți stupii. Întâmplarea a fost ca prietena mea, care mi-a devenit soție, să fie fiică de apicultor”, ne povestește bărbatul.

Cei doi vorbesc despre apicultură cu bucurie, dar și cu responsabilitate. „Încă Albert Einstein spunea că dacă albinele ar dispărea de pe Pământ, omenirea ar mai exista încă 4 ani”, precizează Bogdan.

Apicultorii de la Gura Râului ne-au spus că produc în prezent cinci tipuri de miere, inclusiv din deplasările în pastoral: miere de floarea soarelui, polifloră, miere de munte, miere de tei și miere de salcâm.

„Suntem pe piață de vreo 10 ani, facem și livrări la domiciliu. Cred că suntem printre primii care au făcut lucrul acesta. Trimitem produse și în țară, prin intermediul curieratului rapid. Avem deja o clientelă formată”, explică Bogdan Păunescu, care precizează că cea mai bună promovare a produselor lor au făcut-o oamenii.

De fapt, zona din Gura Râului este una cu stupari foarte bine organizați, care cunosc meserie. Asta au recunoscut-o și cei doi apicultori, care au accentuat că producătorii locali trebuie susținuți. „Ar fi bine ca fiecare consumator să înțeleagă că un produs pe care îl iei de la un producător reprezintă altceva decât ce găsim pe un raft în magazin, un produs adus de afară. E un produs obținut printr-o metodă care se transmite din generație în generație. Putem să ne gândim că cumpărând local un produs susținem și economia locală”, cred aceștia.

În ceea ce privește provocările, apicultorul afirmă că schimbările climei pot crea cele mai mari probleme. „Restul de provocări, paraziții, bolile, sunt lucruri cu care lucrăm de ceva timp, știm să le preîntâmpinăm. Dar schimbările climatice afectează foarte mult apicultura în general”.

După lansarea cărții pentru copii, cei doi se gândesc și la alte metode de promovare a importanței apiculturii. „Mai avem idei. Suntem în discuții avansate cu un proiect în care să mergem prin școli, să prezentăm acest domeniu minunat”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Mariana

Acum 8 luni

Felicitări!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus