Sâmbătă,
14.09.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Impozitele și taxele sibienilor cresc cu 13,8%, pentru a recupera inflația. Și scad cu 25% pe cinci ani pentru cei care investesc

Impozitele și taxele sibienilor cresc cu 13,8%, pentru a recupera inflația. Și scad cu 25% pe cinci ani pentru cei care investesc

Conducerea Primăriei Sibiu a pus în dezbatere publică proiectul de hotărâre pentru stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul viitor. Acesta prevede indexarea dărilor la bugetul local cu rata inflației de anul trecut și introducerea unei facilități: reduceri pentru clădirile noi sau reabilitate, care au destinația de locuință și sunt în proprietatea persoanelor fizice.

Procentual, cotele de impozit nu se modifică, după cum se arată în proiectul elaborat de reprezentanții administrației locale. Adică persoanele fizice vor avea de plătit tot un impozit de 0,08% din valoarea impozabilă a clădirilor rezidențiale, iar persoanele juridice – tot 1,3% din valoarea impozabilă a clădirilor nerezidențiale, pentru a da doar două exemple.

Ceea ce este propus a se modifica de anul viitor este valoarea impozabilă pe metru pătrat. Astfel, în cazul clădirilor rezidențiale deținute de persoane fizice, valoarea impozabilă este propusă a crește de anul viitor la 1.1351 de lei/mp, pentru clădirile din beton sau cărămidă cu toate dotările utilitățile (apă, canalizare, electricitate și încălzire). În prezent, această valoare este de 1.187 de lei/mp. În cazul persoanelor juridice, valoarea impozabilă se actualizează o dată la cinci ani.

La fel, în cazul terenurilor de construcție, impozitul pentru persoane fizice este propus să crească de la 8.959 la 10.195 de lei pe ha (pentru cele din zona A) și, respectiv, de la 2.091 la 2.380 de lei pe ha – pentru terenurile aflate în zona D de impozitare.

În cazul persoanelor juridice, impozitul pe ha de teren de construcție aflat în zona A este propus să crească de la 9.855 la 11.215 lei pentru un ha, respectiv de la 2.300 la 2.617 lei/ha pentru terenurile din zona D.

Cresc și impozitele pe mașini

Crește și valoarea impozabilă a mijloacelor de deplasare. Spre exemplu, în cazul mașinilor cu o capacitate cilindrică de până la 1.600 de cmc deținute de persoane fizice, de la nouă la zece lei pentru fiecare 200 de cmc sau fracțiune din aceasta (de la 11 la 13 lei, în cazul persoanelor juridice).

Pentru mașinile cu o capacitate cilindrică aflată în intervalul 1.601 – 2.000 de cmc, pentru fiecare 200 de cmc sau fracțiune din aceasta valoarea impozabilă creșt de la 22 la 25 de lei, în cazul persoanelor fizice, respectiv de la 24 la 27 de lei, în cazul persoanelor juridice.

Astfel, în cazul unei mașini cu o capacitate cilindrică de 2.000 de cmc, impozitul va crește de la 220 de lei, de plătit anul acesta, la 250 de lei de anul viitor.

Corespunzător cu procentul inflației sunt propuse să crească și celelalte taxe și impozite locale: pentru eliberarea certificatelor, avizelor și autorizațiilor, pentru diferite copii cadastrale, pentru reclamă și publicitate, pentru închirierea spațiilor de învățământ sau pentru îndeplinirea procedurii de divorț pe cale administrativă (de la 593 de lei anul acesta, la 675, de anul viitor).

Vor fi păstrate, însă, la același nivel taxele pentru ocuparea temporară a domeniului public și cea de intrare și vizitare a obiectivelor istorice.

Totodată, proiectul prevede menținerea tuturor facilităților, de la bonificația de 10% pentru cei care achită integral impozitul până la finele lui martie, la - tot ca exemplu - reducerea de 50% pentru mașinile cu propulsie hibridă.

Reduceri pe cinci ani pentru clădirile noi sau reabilitate

Prin modificările Codului fiscal adoptate anul trecut au fost introduse noi facilități pentru persoanele fizice care ”execută pe cheltuiala proprie lucrări pentru creșterea performanței energetice, pentru instalarea de sisteme de producere a energiei electrice din surse fotovoltaice sau pentru sisteme ecologice certificate de colectare și tratare a apelor uzate rezultate din consumul propriu”.

Conducerea Primăriei propune ca, la Sibiu, aceste facilități să însemne reducerea cu 25% a impozitului pe clădiri pentru o perioadă de cinci ani pentru ”clădirile noi sau reabilitate, cu destinația locuință, aflate în proprietatea persoanelor fizice, pentru care proprietarii execută pe cheltuiala proprie lucrări pentru instalarea de sisteme de producere a energiei din surse fotovoltaice”. 

”Propunem ca facilitatea fiscală să fie acordată doar persoanelor fizice, ținând cont de faptul că în cazul persoanelor juridice cheltuielile sunt deductibile, iar pe de altă parte impozitul pe clădiri datorat de acestea nu este influențat de rata inflației, fiind stabilit prin raportare la valoarea de impozitare din rapoartele de evaluare, care rămân valabile pe o perioadă de cinci ani”, se arată în proiectul de hotărâre amintit.

Reducerea impozitului se va face pe baza unui dosar care să conțină, pe lângă cerere, copii după actele solicitanților, extras CF actualizat, copii ale autorizațiilor de construire sau intervenție, ale proceselor verbale de la terminarea lucrărilor și ale dovezilor de plată.

În cazul scutirilor solicitate pentru clădirile reabilitate termic, dosarul trebuie să conțină și certificate de performanță energetică, iar în cazul sistemelor fotovoltaice – și copii după certificatele de racordare la rețea, precum și declarație pe proprie răspundere că aceste sisteme  nu au fost instalate cu fonduri de la Administrația Fondului de Mediu.

Sibienii care au sugestii sau propuneri referitor la modificările propuse sunt invitați să le transmită în scris, cel mai târziu până pe 10 aprilie 2023, la sediul Primăriei sau pe adresa [email protected]

Consultă aici, în forma integral, proiectul de hotărâre referitor la impozitele și taxele locale plătite de sibieni pentru anul 2024

Citește și ”Eu de aia plătesc impozit, să îmi facă Primăria!” Câți bani plătesc direct și indirect sibienii pentru orașul lor

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

16 comentarii

DB

Acum 1 an

În condiţiile în care salariile nu au crescut pentru a ţine pasul cu inflaţia, cum vin geniile din primărie cu o asemenea justificare? Dacă toate cheltuielile unei familii s-au majorat indiferent că vorbim de achiziţia de alimente, medicamente - dacă ai noroc să le găseşti -, articole curăţenie sau vestimentaţie, iar venitul a rămas la acelaşi nivel, de unde va reuşi cineva să susţină impozite mai mari din care să plătim kerosenul avioanelor de lux ce tocesc pista din Sb? O să fim o ţară de executaţi siliţi pentru că nu avem minimul nerv să strigăm când ne doare.
Raspunde

Tudor

Acum 1 an

Nu au crescut salariile la noi, amărăștenii. In Primărie și Cj au crescut cu milioane bune constant. Următoarea mărire va fi din 31 martie. Acum observăm și de unde sunt banii de măririle astea nejustificate de vreo performanță.
Raspunde

Norm

Acum 1 an

Inflația lovește cetățeanu la fel precum lovește administrația, cum facem? Am auzit că există proncipiul proporționalității În temeiul acestui principiu, măsurile: trebuie să fie adecvate pentru atingerea obiectivului dorit; trebuie să fie necesare pentru atingerea obiectivului dorit; trebuie să nu împovăreze persoana fizică excesiv în raport cu obiectivul avut în vedere
Raspunde

Chirica

Acum 1 an

Sa recupereze inflatia?!? Da eu de unde **** recuperez inflatia? Stat ticalos si lacom! Nu mai aveti bani de risipit pe 'spectacolele' lui Chiriac?!!?
Raspunde

Sibian

Acum 1 an

Pai de ce trebuie sa recupereze inflatia? Sunt societate comerciala si trebuie sa obtine profit? Au facut investitii si le-a crescut costul materiei prime si trebuie sa mareasca pretul produsului finit? Ce se face cu banii pentru ca la sfarsit de an raman cu bani nefolositi pentru ca unora le este lene sa gandeasca. Orasul este din ce in ce mai murdar, trotuarele sunt pline de gropi, la fel si soselele pentru ca dupa ce se asfalteaza vin si sparg iar pentru ca nu au facut nu stiu ce iar dupa carpesc. Sa iti depui un dosar pentru a beneficia de animite reduceri inseamna sa stai bine cu nervii pentru ca pana il finalizezi trebuie sa porti nu stiu cate discutii cu un functionaras plin de ifose care crede ca in jurul lui se inverte Pamantul si iti mai cere de fiecare data inca o hartie privindu-te ca si cand ce nu intelegi cand de fapt el nu stie sa explice. Si exemplele pot continua. In plus, eu stiu ca scopul Statului sau la nivel local al Primariei este sa protejeze cetatenii, nu daca esti la pamant, sa iti mai dea un picior adica in traducere din putinul pe care il ai sa dai mai mult, nu? Si in loc ce primesti? Lipsa de respect, nesimtire si asa mai departe. Ma intreb oare din ce bani se plateste benzina masinii care o duce pe doamna primar in fiecare dimineata la serviciu si inapoi acasa dupa-amiaza?
Raspunde

Nick...name

Acum 1 an

Statul comunist cu "față" capitalistă, cu ce ne ajută pe noi când ne cumpărăm un teren,facem o casă,etc.Dacă aceste impozite ar fi măcar folosite cum trebuie,dar noi ne luăm după modelul idiotului de Macrou din Franța, care vrea acuma să crească vârsta de muncă a SCLAVILOR ca să nu mai apuce pensia. Ne merităm soarta! Suntem doar "Planeta Maimuțelor" !!! Oare nu este așa? Și noi și întreaga... Planetă
Raspunde

Ion din melisor

Acum 1 an

Pai sa mărească impozitul că doar statul nu are nimic.Casa sau apartamentul tu le ai cumpărat, pământul e al tău că doar ți l ai moștenit sau ai cumpărat. La urmă vina statul și îți ia impozit că cică face și derge cu banii tăi. Ce? Salariile și excursiile . Noi amărăștenii suntem in chirie toată viața la stat. Vând viața pe pământ cu impozit cu tot,cumpăr viața liberă fără chirie la stat .✋
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emila

Acum 1 an

Iar s-a pornit o liotă de postaci să miorlăie fără să gândească. La un calcul sumar impozitul la o mașină cu motor de 1.6 l ar crește cu 24 de lei, iar la un apartament de 60 mp cu vreo 1o lei. PE AN. Salariul minim a crescut, pensiile au crescut, ajutorul social a crescut plus tot felul de vouchere de la nea Marcel. Și mai cresc și anul ăsta. Da voi unde lucrați mă, de nu aveți 3 lei în plus pe lună? La fermă nu s-a mărit tariful pe postare și pe like? Ipocriților!
Raspunde

Marius

Acum 1 an

Asta e o aberației toate taxele au crescut iar salariile nu au primit inflația nici anul acesta nici anul trecut deoarece era covidu si alte scuze ….. deci statu recuperează inflația iar prostimea recuperează un rahat…. Hai sa mai punem intacta o mărire pana când ii tai tot idiotului care munceste…
Raspunde

Emila

Acum 1 an

Da unde muncești, maramite, tu, de "n-ai primit inflația"? Că și ajutorul a crescut
Raspunde

Sibian de 5 generatii

Acum 1 an

Asteptam si proiectele ambitioase sa se realizeze in Sibiu. Spital-CJ, Aqua Park-Primarie, Centura-CJ Si apoi se pot mari cu inflatia!
Raspunde

Elzoroaba

Acum 1 an

Da făți-le singur, poate ieși mai ieftin
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Relucu Vidrighin

Acum 1 an

Eu sunt de acord! Sibienii suntem, prin definitie, intruchiparea avutiei si a bunastarii! Eu nu cunosc sibian adevarat care sa nu aive la saltea minim 200.000 euro si sa nu fi facut cel putin 1 bloc la viata lui! Sa fim seriosi, suntem sibieni, ne permitem!
Raspunde

Si.Bi

Acum 1 an

Doamne ajută să fie ultima actualizare a acestor indivizi si să plece din locurile de unde au venetit si unde au invatat să făptuiască numai dscriminări ...intre sibieni si ceilalti, între o zonă si alta, între cartiere.Sunt pe o mână cu " dezvoltatorii" cărora nu le impun conditii de construire drumuri, școli, cabinete asistență sanitară si APOI blocuri ....Cetățeanul sibian este disprețuit . SOLUTIA: SA NU I MAI VOTAȚI! Schimbarea va trimite acasă multi funcționari ai primăriei care si au facut averi din terenuri s.a
Raspunde

Pușcașu Marin

Acum 1 an

Și să-i votăm pe-ai voștri, care nu fură? N-ai să vezi.
Raspunde

Sibian

Acum 1 an

Nu! Nu am sa-i dau la niste incompetenti si o infumurata, mai bine ii donez. PS: Economiseste cei trei lei pe luna si ia-ti un dictionar poate inveti sensul cuvintelor. Poate suntem zgarciti dar nu ipocriti. A! Si inca ceva: faptul ca nu avem aceiasi parere ca tine nu inseamna ca suntem .....? Cum? Nici nu cred ca exista acest cuvant. Inseamna doar ca suntem diferiti si sunt foarte fericit pentru asta.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus