Vineri,
21.01.2022
Parțial Noros
Acum
-1°C

”Eu de aia plătesc impozit, să îmi facă Primăria!” Câți bani plătesc direct și indirect sibienii pentru orașul lor

”Eu de aia plătesc impozit, să îmi facă Primăria!” Câți bani plătesc direct și indirect sibienii pentru orașul lor

Din prima zi a săptămânii viitoare primăriile redeschid ghișeele pentru încasarea impozitelor pe clădirile, terenurile și mașinile deținute de persoane fizice și juridice. Prilej pentru mulți sibieni să își amintească faptul că ”eu de aia plătesc impozit, să îmi facă Primăria...”. În realitate, impozitele plătite de sibieni și firme direct în bugetele locale reprezintă doar a cincea parte din banii pe care îi administrează în fiecare an primariile. Cea mai consistentă sursă de finanțare rămân cotele defalcate, care de fapt tot de la sibieni sunt colectate. Pentru a ilustra ”circuitul banilor” am ales exemplul municipiului Sibiu în ultimii șase ani.

2021 a fost un an-record din punctul de vedere al încasărilor la bugetul Sibiului. Din ultimii șase ani, cu siguranță, după cum o demonstrează cifrele: peste 685 de milioane de lei au intrat în conturile Primăriei Sibiu în primele 11 luni ale anului (datele pe întreg anul nu sunt, deocamdată, disponibile). Este vorba de încasări cu 40% mai mari decât cele socotite în 2020, cu peste 60% mai mari decât cele din 2019 și aproape duble (cu 83% mai mari) decât cele din 2018. Aceste diferențe față de anii anteriori au o explicație simplă: anul trecut, Primăria a luat 200 de milioane de lei din excedentul anilor trecuți, constituindu-l drept venit la bugetul local pentru acoperire investițiilor, dintre care cea mai mare este stadionul municipal.

Impozitul sibienilor: doar a 22-a parte din buget

Este o cutumă printre oameni să invoce impozitele plătite la buget atunci când cer primarilor să le rezolve problemele comunității. După cum o dovedesc încasările din ultimii șase ani la bugetul local al municipiului Sibiu, aceste impozite plătite direct reprezintă o mică parte din încasările Primăriei. Cel mult a 14-a parte: asta s-a întâmplat în 2018, când raportat la venituri totale de 373 de milioane de lei, impozitele și taxele plătite de sibienii persoane fizice direct în bugetul orașului au însumat un total de 26 de milioane de lei. Dacă socotim alături de impozitele plătite de sibieni și pe cele plătite de companii, ajungem la situația în care un sfert din veniturile orașului au fost constituite din acești bani.

Anul trecut, când cu ”încasările-record”, impozitele plătite de sibienii persoane fizice au reprezentat doar a 22-a parte din totalul bugetului orașului. Însumate laolaltă, impozitele plătite de sibieni și firmele din oraș au reprezentat în 2021 a șasea parte din încasările totale.

Impozitele plătite de persoanele fizice din Sibiu direct la bugetul local reprezintă mai puțin de jumătate decât cele plătite de companiile din oraș

De unde vine ”grosul”?

Cea mai mare parte din banii pe care îi are la dispoziție în fiecare an Primăria Sibiu tot de la locuitorii orașului vin, doar că virarea acestora în bugetul local se face indirect. Este vorba de așa-numitele cote defalcate din impozitul pe venit (adică impozitul pe salariile sibienilor) și TVA-ul pe care Administrația Finanțelor Publice a județului Sibiu le încasează de la firmele din oraș. 82% din sumele pe care Fiscul le încasează din impozitul pe salariile locuitorilor municipiului sunt virate lună de lună în conturile Primăriei Sibiu (de reamintit că în anul 2018 impozitul pe salarii încasat de Fisc a fost scăzut de la 16% la 10%, fapt care a dus implicit și la diminuarea sumelor virate mai apoi în bugetul orașului). Anul trecut, aceste cote defalcate din impozitul pe salariile sibienilor a însemnat venituri de 237 de milioane de lei (lipsesc sumele aferente lunii decembrie 2021) pentru Primăria Sibiu, comparat cu anul 2020, când aceste sume au avut un total de 236 de milioane de lei.

O a doua sursă importantă de venituri din cote defalcate este reprezentată de cotele defalcate din taxa pe valoare adăugată pe care Fiscul o încasează de pe raza municipiului Sibiu (practic, din fiecare pâine cumpărată din Sibiu, de exemplu, o parte din taxa pe valoare încasată este redirecționată prin intermediul Fiscului către bugetul Primăriei).

Anul trecut, aceste cote defalcate din TVA au adus în bugetul Primăriei Sibiu 37 de milioane de lei, iar acum doi ani – 27 de milioane de lei.

Adunate aceste cote defalcate cu sumele alocate tot din aceste cote, dar prin rectificări bugetare pentru ”echilibrarea bugetelor locale”, rezultă sursa principală de venit a Primăriei Sibiu. Anul trecut, aceste cote defalcate au însemnat 40% din veniturile totale, acum doi ani – 55%.

Cotele defalcate reprezintă principala sursă de finanțare a bugetului municipiului Sibiu

Restul...

Impozitele plătite direct de sibieni și firme și cotele defalcate virate de către Fisc au însemnat în primele 11 luni ale anului trecut venituri totale de peste 377 de milioane de lei. Conform fișelor de execuție bugetară, Primăria a avut încasări totale de peste 685 de milioane de lei, în această perioadă.

Diferența este dată de utilizarea a 200 de milioane de lei din excedentul bugetar al anilor trecuți, dar și din multe alte surse precum taxele speciale încasate (30 de milioane de lei), concesiuni și închirieri (șase milioane de lei) sau sumele repartizate de la bugetul central pentru finanțarea instituțiilor de spectacole și concerte (patru milioane de lei).

Principalele surse de finanțare ale bugetului Primăriei Sibiu. Sursa informațiilor: execuțiile bugetare date publicității de către ANAF

Primăria: nu vă înghesuiți

Din 10 ianuarie 2022, Primăria Sibiu anunță că deschide din nou perioada de plată a impozitelor și taxelor locale. Plata impozitului pe clădiri și terenuri se poate face în două rate egale, ale căror termene-limită sunt 31 martie și, respectiv, 30 septembrie. Cei care își plătesc integral impozitele până la primul termen, beneficiază de o bonificație de 10%.

În cursul zilei de miercuri, Primăria a emis un comunicat prin care îndemna sibienii să nu înceapă să formeze cozi la ghișeele Direcției Fiscale, atât pentru faptul că bonificația se acordă pentru cei care plătesc integral până pe 31 martie 2022, cât și pentru faptul că aceste impozite și taxe pot fi plătite și on-line. ”Sibienii au dovedit că sunt întotdeauna conștiincioși în plata taxelor și impozitelor și, pentru aceasta, le mulțumim”, mai arată Primăria Sibiu în comunicatul remis în atenția cititorilor Turnul Sfatului.

”Sibienii au la dispoziție mai multe instrumente electronice pentru a efectua plățile online, simplu, fără a se mai deplasa la ghișeu: 

- Platforma de e-administrație de pe site-ul Primăriei Sibiu: https://www.sibiu.ro/ 

- Plata XPRESS, de pe pagina principală a site-ului sibiu.ro. Această modalitate nu necesită crearea unui cont, utilizându-se codul de bare de pe decizia de impunere.

- Portalul ghiseul.ro

- Plata prin virament bancar, care se poate face de pe aplicațiile mobile de Internet banking, în conturile Primăriei Sibiu afișate pe următorul link, diferite pentru fiecare tip de operațiune de plată: https://www.sibiu.ro/index.php/primaria/conturi_iban 

Dacă totuși doriți să faceți plata la ghișeu, reamintim faptul că puteți plăti în mai multe locații:

- Ghișeele Direcției Fiscale din sediul de pe strada Turismului, nr. 15 A și cele din sediile Primăriei Sibiu din Piața Mare și bulevardul Victoriei nr. 1-3 

- Ghișeele oficiilor poștale din cartiere

- Cele peste 50 de stații de plată SelfPay din Sibiu, amplasate în magazine și în alte spații de circulație publică

- Prin automatele de încasare – terminale dotate cu cititoare de coduri, aparținând BRD Société Générale”,

Sursa: comunicat al Primăriei municipiului Sibiu

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Clau

Acum 2 săptămâni

Impozitele sunt corecte avand in vedere nivelul salarial...nu poti avea impozite de circa 2000 euro pe bunuri mobile si imobile,cand media salariului anual este de 5000 euro. Apoi bun,impozitul este a 22 a parte,insa nu spune nimeni ca in fiecare an trebuie sa darami ce ai construit anul precedent(ex stadionul) si asa poti avea si infrastructura si cetateni multumiti,daca s ar respecta termene,ar costa cat de cat realist o lucrare si nu s ar utiliza materiale de proasta calitate,cu acei 22 % ai putea chiar sa iesi pe plus in anul 2-3 si apoi ce se incaseaza este plus pt alte proiecte de dezvoltare. De exemplu azi am platit o rovinieta de 475 lei,merg pe aceleasi drumuri de 20 ani,carburantul este mai scump implicit acciza,si uzura masinii ma trimite in service mai des decat pe un cetatean din vest,piese tva impozit venit etc,deci la bugetul de stat cat si cel local ajung mai multi bani,care ar trebui sa rezolve problema cetateanului,insa cand sunt 10 guri intr un birou si doar un executant,nu executantul obosit e problema,ci hamesitii care vor si ei ceva ca sa miste o bordura din pix. De ce acciza incasata in fiecare judet,nu ramane la bugetul local pt dezvoltare si pleaca la capitala?De ce eu din Sibiu trebuie sa platesc subventii la cei din capitala pt caldura?Politica o faceti voi,deci decat sa te plangi ca nu ai sugrumat mai bine cetateanul,bate in poarta la Palatul Victoria si cere din ce e al nostru.
Raspunde

Bambolero

Acum 1 săptămână

tu ai înțeles ce-ai scris?

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Maica stareta.

Acum 2 săptămâni

Ia ui la el cum vorbeste. Nerusinatilor! N-aveti pic de respect fata de oamenii care munceste, ce sa mai vorbim de credinta in pravoslavnica noastra credinta.
Raspunde

Ghița

Acum 2 săptămâni

Toate bune și frumoase. Dar nu înțeleg câteva chestii: - care a fost rațiunea (re)construirii stadionului, când echipa de fotbal este...vai de mama ei? - care este rațiunea neconstruirii unui teatru decent, căci ce avem acum este de nivelul...căminului cultural din mărginime? - unde se găsește textul Regulamentului pentru îngrijirea spațiilor verzi, care se zice ca este în dezbatere publica? - care este rațiunea alcătuirii unui astfel de regulament, când exista lege unde scrie foarte clar ca locuitorii au obligația îngrijirii spatiilor verzi și trotuarului de fata locului unde locuiesc? De ce Politia locală nu se îngrijește de aplicarea acestei legi, în loc sa ...hinghereasca mașinile puse prost și babele care vând câte o măna de pătrunjel? - de ce onor Primaria nu se ocupa de amenajarea mai multor locuri de parcare? De ce locatarii care au garaje nu sunt încurajați sa își pună mașinile în garaje, eliberand astfel mai multe spatii de parcare? - de ce parcarea din Piață Mică nu este accesibila? - de ce spatiile verzi din cartierul Ștrand, distruse în timpul sistematizării parcărilor de acolo, nu sunt refăcute de cei care le-au distrus? Aștept răspuns public!
Raspunde

Electro

Acum 2 săptămâni

Per ansamblu ai dreptate. Dar faptul ca au oprit accesul masinilor in P-ta Mica chiar e un lucru bun. Si ar trebui extins acest lucru in mai multe zone din centru. Zona aia e zona de plimbare nu parcare
Raspunde

Neluțu O

Acum 1 săptămână

Din impozitele noastre aș dori să beneficiem numai noi dar...Totuși, să fie mai multe dezbateri publice,informări pe ce se cheltuiesc banii publici. Nu poți mulțumi pe toți! În legătură cu plimbatul prin P-ța Mică , îi propun d-lui să aleagă aleile din Sub Arini, Dumbrava sau malurile Cibinului . Sau la el pe stradă. Eu, ca locatar nu doresc să parchez la el pe stradă, ca el să se plimbe cică în P-ța Mică! Poate cînd îi va spune Plimbarea Mică .

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus