Magistrații Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor au respins contestația referitoare la execuția celor cinci centre de colectare a deșeurilor prin aport voluntar și a altor două stații de transfer în județul Sibiu, arătând că aceste lucrări estimate la 20 de milioane de euro au o complexitate medie. Contractul de execuție a fost scos la licitație de conducerea CJ Sibiu fără a avea, deocamdată, finanțarea asigurată și cu un termen strâns: 15 decembrie 2023.
Este vorba de contestația depusă la finele lunii trecute de către Terra Building SRL, ai cărei reprezentanți cereau judecătorilor CNSC suspendarea procedurii de atribuire a contractului și modificarea termenelor de execuție. Cei de la Terra Building spun că este imposibil ca lucrările la cele șapte obiective (cele două stații de transfer din Agnita și Avrig și cele cinci CAV-uri din Avrig, Agnita, Sibiu, Mediaș și Cisnădie) să fie finalizate până pe 15 decembrie, în contextul în care stabilirea câștigătorilor contractului este estimată a se realiza în a doua jumătate a lunii iunie 2023. Asta în contextul în care, în cadrul contractului, trebuie realizate și proiectele tehnice necesare și obținute avizele și acordurile necesare pentru autorizarea lucrărilor.
Cele 84,1 milioane de lei, fără TVA, estimate a fi necesare pentru lucrări nu au, deocamdată, sursa asigurată, reprezentanții CJ Sibiu depunând în acest scop o cerere de finanțare din fonduri europene nerambursabile în cursul lunii trecute. Aceste fonduri (alocate prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020) mai pot fi cheltuite – dacă sunt obținute prin cererea amintită – doar până la finele acestui an.
Cererea de finanțare pentru aceste lucrări a fost finalizată cu o întârziere de aproximativ doi ani, din cauza unor întârzieri în elaborarea studiului de fezabilitate, întârzieri pentru care autoritățile județene nu au oferit explicații, deși SF-ul a fost aprig criticat inclusiv de instituția guvernamentală prin care se intenționează atragerea fondurilor. Citește mai multe aici: CJ Sibiu: cum să cheltui jumătate de milion de euro ca să ratezi peste 100 de milioane
Acum, reprezentanții CNSC arată că cei de la Terra Building nu au arătat că SF-ul care stă la baza licitației de atribuire a contractului în discuție are o calitate îndoielnică. ”Nu prezintă niciun argument pentru care studiul de fezabilitate ar conține scenarii/opțiuni tehnico-economice eronate care ar trebui schimbate, fiind greu de acceptat că doar prin simpla citire a documentației de atribuire operatorul a sesizat vicii ale acesteia care ar face improprii scenariile propuse”.
Cum văd autoritățile ducerea la bun și rapid sfârșit a lucrărilor
”Consiliul reține că autoritatea contractantă justifică termenul strâns prin urgența rezultată din necesitățile proiectului cu finanțare europeană derulat, arătând cu județul Sibiu are în derulare proiectul «Investiții complementare Sistemului de management integrat al deșeurilor». (...) Obiectivul CJ Sibiu este de îmbunătățire a infrastructurii de gestionare a deșeurilor și, implicit, a calității mediului prin extinderea colectării separate”, se arată în motivarea hotărârii prin care CNSC a respins contestația celor de la Terra Building.
Firma sibiană aprecia că pentru contractul scos la licitație ar fi nevoie de minim 295 de zile, față de cele aproximativ 180 de zile care ar mai fi disponibile în momentul de față. Judecătorii CNSC au arătat că Terra Building a calculat aceste termene raportându-se la obținerea de avize și autorizații și nu la lucrările propriu-zise. Or, consideră Consiliul, autoritățile locale sunt ”interesate de succesul acestui contract” și, prin urmare, ”interesul public major trebuie să conducă la emiterea rapidă a actelor necesare realizării investiției”.
”Ceea ce trebuia să dovedească societatea contestatoare era faptul vecin și conex, respectiv că succesiunea tehnologică a operațiunilor de execuție a contractului nu permite execuția în șase luni. Or, o astfel de probă nu s-a realizat”, se mai arată în documentul citat.
Judecătorii CNSC dau dreptate reprezentanților CJ Sibiu și arată că societatea care va câștiga contractul scos la licitație poate ”să obțină, inițial, autorizația de demolare și de organizare de șantier, iar concomitent cu operațiunile de demolare să realizeze proiectele tehnice și să obțină autorizațiile de construire pentru cele cinci amplasamente”. ”De asemenea, nimic nu se opune ca cele cinci șantiere să se execute simultan, iar etapizarea lucrărilor să permită lucrul mai multor echipe, în paralel, la un șantier. De asemenea, achiziția utilajelor nu trebuie să se realizeze fix în momentul finalizării lucrărilor, ci livrarea lor trebuie să fie integrată în calendarul investiției etc, fiecare antreprenor știind cum ar putea să-și gestioneze resursele pentru a finaliza la timp investiția”, descriu judecătorii modul în care lucrările de 20 de milioane de euro pot fi finalizate într-un timp record.
”Este cunoscut faptul că o perioadă scurtă de execuție a lucrărilor este mult mai profitabilă pentru antreprenori decât o perioadă mai lungă de timp, costurile generale fiind mai mici”, motivare CNSC
Aceiași magistrați răspund criticilor Terra Building referitoare la calitatea slabă a studiului de fezabilitate pe baza căruia a fost lansată licitația, arătând că soluțiile tehnice din SF pot fi modificate. ”Este adevărat că documentația de atribuire se adresează unor operatori experimentați, dar lipsa de complexitate a investiției reduce semnificativ riscul unei proiectări defectuoase. Astfel, nu există structuri de rezistență complicate, ci doar construcții din materiale ușoare, platforme betonate. (...) Consiliul reține, astfel, că lucrările sunt simple, cea mai grea parte fiind montarea utilajelor, dar care nu poate dura luni de zile și, oricum, acestea se realizează, în general, de furnizorii utilajelor”.
Judecătorii CNSC arată că stațiile de transfer și CAV-urile nu se compară cu lucrări complexe precum autostrăzi ori poduri și, prin urmare, nu este nevoie nici de studii costisitoare de teren.
”Și-au asumat”
Judecătorii CNSC au în vedere faptul că CJ Sibiu ”și-a asumat termenul scurt de implementare” în numele tuturor primăriilor din județ și arată că, altfel, vor fi ”consecințe pecuniare grave pentru autoritatea publică” (dacă lucrările nu vor fi finalizate până la finele anului, există riscul solicitării rambursării banilor europeni cheltuiți până atunci, iar contractul va trebui finanțat din bugetul județului).
”Ceea ce este dificil în acest contract este faptul că lucrările se vor desfășura simultan în cinci locații diferite, aspect care necesită resurse sporite materiale, umane și tehnice din partea operatorilor economici participanți la procedură. (...) În fond, aceste obiective propuse pe cinci amplasamente diferite au multe elemente comune și de o dificultate medie de realizat (în principal, realizarea unor platforme betonate și montarea pe acestea a unor containere, împrejmuiri, drumuri de acces). Având în vedere interesul public major al României, de accesare cât mai eficientă a fondurilor europene – și în special cel referitor la realizarea investițiilor de mediu -, Consiliul nu identifică niciun motiv pentru a admite criticile contestatoarei, respectiv a considera că execuția lucrărilor ar putea dura peste perioada de șase luni estimată de către autoritatea contractantă”, apreciază judecătorii CNSC.
”Este reală susținerea autorității contractante referitoare la complexitatea redusă a lucrărilor, care constau în următoarele:
- Pentru stații de transfer: demolarea construcțiilor existente, unde este cazul; construirea rampei și a platformei inferioare, construirea silozurilor de transfer, construcția platformelor betonate, construcția drumurilor interioare, achiziția presei fixe, achiziția de containere de transfer; împrejmuirea amplasamentului, construcția drumului de acces; lucrări de instalații sanitare, electrice, mecanice aferente funcționării obiectivului de investiții.
- Pentru Centre de aport voluntar: curățarea terenului; construirea platformei betonate, construcția drumurilor interioare, achiziția de containere; împrejmuirea amplasamentului, construcția drumului de acces; lucrări de instalații sanitare, electrice, mecanice, aferente funcționării obiectivului de investiți”, motivarea CNSC
În ceea ce privește cerința prin care operatorilor interesați li se solicită să dovedească faptul că au la dispoziție lichidități de zece milioane de lei, considerată excesivă și nejustificată de către Terra Building, judecătorii au dat dreptate tot reprezentanților CJ Sibiu. ”Consiliul are în vedere apărarea autorității contractante potrivit căreia, în conformitate cu prevederile contractuale propuse, nu acordă avans pentru lucrare, astfel încât ofertanții trebuie să facă dovada asigurării unor fonduri suficiente pentru realizarea organizării de șantier simultan pe cele cinci locații, acordarea avansurilor necesare pentru comenzile de materiale, echipamente, mobilizarea resurselor necesare”.
15 firme, reunite în două asocieri
După respingerea contestației de către CNSC, pe 21 martie 2023 s-a împlinit termenul limită de depunere a ofertelor de către constructorii interesați. Două au fost asocierile care au depus oferte: cea condusă de Total NSA AG Construct (controlată de omul de afaceri Ioan Domnariu) și cea condusă de CON-A Operations (din grupul controlat de omul de afaceri Mircea Bulboacă).
Ambele societăți sunt deja în relații contractuale cu CJ Sibiu: firmele din grupul CON-A lucrează la extinderea aeroportului (alt contract cu termen strâns – finele acestui an –, scos la licitație tot fără finanțare, care a fost obținută în a doua parte a anului trecut), iar Total NSA AG Construct are trei contracte reabilitare la actualul spital județean, finalizând și pista de biciclete dintre Avrig și Mârșa.
În asocierea condusă de Total NSA AG Construct mai sunt înscrise alte cinci firme: Pro Hart Group, Nord Construct, Total NSA și ING Proiect Management SRL. Firme subcontractante sunt Tehnimarket, Electric Servcom, Sitline Technology, ABC Best Painting și John System.
CON-A Operations are în asociere Condesign, subcontractanți fiind Finara Consult, Con-A MEP și Total Business Land.
Conform datelor anunțate de CJ Sibiu, evaluarea ofertelor depuse de cele două asocieri ar trebui finalizată cel mai târziu pe 21 iunie 2023.
Foto principală: schița unui centru de colectare a deșeurilor prin aport voluntar. Sursa: Facebook / CJ Sibiu
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: statii de tran , licitatie cj sibiu deseuri , centru cu aport voluntar , sistemul integrat de managemen , lucrarile deseurile sibienilor , Consiliul Judetean Sibiu , Terra Building
Vizualizari: 1572
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Emil
Acum 5 ore
Sibian
Acum 5 ore
Costea
Acum 6 ore
Idgf
Acum 6 ore
Cititor