Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
7°C

Proiectul de 20 de mil. de euro, dar fără bani deocamdată, pentru deșeurile sibienilor, în fața judecătorilor: ”niciun ofertant serios nu va depune o ofertă corectă și completă”

Proiectul de 20 de mil. de euro, dar fără bani deocamdată, pentru deșeurile sibienilor, în fața judecătorilor: ”niciun ofertant serios nu va depune o ofertă corectă și completă”

Al doilea contract pe care Consiliul Județean Sibiu l-a scos la licitație fără să existe finanțarea necesară – de aproximativ 20 de milioane de euro – a fost contestat de către constructorii de la Terra Building. Este vorba de contractul de amenajare a două stații de transfer a deșeurilor și a cinci centre de colectare cu aport voluntar, împărțite prin tot județul, obiective către care trebuie amenajate drumuri de acces și interioare, infrastructură de apă, canalizare și electricitate, echipări mecanice și sanitare.

După ce a întârziat cu doi ani în elaborarea documentației preliminare pentru atragerea de fonduri necesare îmbunătățirii sistemului de gestionare a deșeurilor în județul Sibiu, conducerea Consiliului Județean a scos la licitație la jumătatea lunii trecute un contract estimat la 20 de milioane de euro. Pentru care, deocamdată, nu există banii necesari (pe care CJ Sibiu speră să îi obțină din surse europene, nerambursabil), astfel încât procedura include o clauză suspensivă: contractul de proiectare și execuție va fi semnat numai după ce CJ Sibiu obține banii necesari. 

Iar cum fondurile europene nerambursabile pe care CJ Sibiu le are în vedere pentru acest proiect trebuie cheltuite până la finele acestui an, prin contractul scos la licitație se impune ca proiectarea și execuția celor două stații de transfer și a celor cinci CAV-uri să se încheie cel mai târziu pe 15 decembrie, anul acesta. ”Termenul de execuție este insuficient și imposibil de respectat, niciun ofertant serios nefiind în măsură să depună o ofertă completă și corectă având în vedere văditele omisiuni, contradicții și încălcările cu care este viciată documentația pusă la dispoziția noastră de către autoritatea contractantă”, se plâng cei de la Terra Building judecătorilor de la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC).

Contractul are drept obiect proiectarea și execuția unei stații de transfer a deșeurilor la Agnita, modernizarea celei existente la Avrig și proiectarea și execuția a cinci centre de colectare a deșeurilor cu aport voluntar la Avrig, Agnita, Sibiu, Mediaș și Cisnădie.

Cei care contestă contractul scos la licitație arată că administrația județeană pune în pericol însuși scopul acestui proiect, din cauza termenelor mult prea strânse. Care, pentru a fi respectate, vor obliga constructorii care câștigă licitația la realizarea unui ”proiect tehnic necorespunzător și, implicit, la o execuție tehnică defectuoasă”. De unde, apreciază cei de la Terra Building, se va ajunge și la numeroase procese.

 ”O estimare nerealistă a duratei proiectului poate conduce la erori de proiectare, la studii de teren insuficiente care conduc la soluții tehnice eronate, la elaborarea unui proiect incomplet, care prezintă soluții neconforme, la nerealizarea nivelului de calitate al construcțiilor corespunzător cerințelor aplicabile sau chiar la completarea/refacerea documentației tehnice în urma verificării acesteia de către verificatorii autorizați”, se arată în contestația transmisă de Terra Building celor de la CNSC.

Citește și Investiții-fulger de 20 de mil. de euro în gestiunea deșeurilor, scoase la licitație de CJ Sibiu. Încă nu există banii necesari

Cei de la Terra Building spun că au apelat la această cale după ce clarificările trimise CJ Sibiu au rămas fără răspuns. ”Autoritatea a refuzat să aducă clarificări și completări cu privire la elemente deosebit de importante în elaborarea ofertelor și executarea contractului”.

”Autoritatea contractantă (CJ Sibiu – n.r.) a acționat cu rea-credință și prin publicarea documentației în SEAP într-o zi nelucrătoare (12 februarie), reducând în mod artificial termenul de depunere a contestațiilor”, contestație Terra Building

”Practic, imposibil”

Primele deficiențele majore ale contractului scos la licitație de CJ se regăsesc în graficul de execuție estimat de CJ Sibiu, spun cei de la Terra Building: proiectul tehnic și a detaliile de execuție ar trebui finalizate într-un termen de 20 de zile. ”Practic, imposibil”, scriu contestatarii. 

Care arată că, spre exemplu, cei de la CJ Sibiu nu au luat în calcul și alte termene obligatorii prin lege: cum ar fi zilele necesare verificării proiectelor tehnice și a celor pentru autorizațiile de construire sau luna necesară obținerii de aprobări de la ministere, proprietarii de utilități și autoritățile locale. De fapt, potrivit celor de la Terra Building, proiectarea ar avea nevoie de 265 de zile, peste care să se aloce o altă perioadă de șase luni pentru execuție.

Studiul de fezabilitate care stă la baza acestei licitații încalcă normele legale, mai susțin cei de la Terra Building, prin faptul că ”nu precizează durata estimată de execuție a obiectivului de investiții, exprimată în luni”. În afară de această eroare, documentația pusă la dispoziție – studiu de fezabilitate care a fost ”desființat” de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – prevede că erorile pe care constructorii le pot descoperi – în urma investigațiilor în teren și a corelării situației din acte cu cea din realitate – trebuie notificate, verificate de către supervizori și înlocuite cu alte soluții în termen de 20 de zile de la semnarea contractului. ”Fizic, imposibil”.

”Considerăm că, în primul rând, autoritatea contractantă ar trebui să fie conștientă de faptul că realizarea unui obiectiv de investiții complex, care include proiectarea și execuția unui număr de cinci stații de transfer (în realitate e vorba de șapte stații, două de transfer ș cinci CAV-uri – n.r.), în locații diferite, cu drumuri interioare și de acces, cu infrastructura de canalizare și epurare a apelor reziduale, cu instalații electrice, sanitare și mecanice nu poate fi condensată într-o perioadă mai mică de 12 lunu și, în niciun caz, nu poate fi finalizată până la data de 15 decembrie 2023”, contestație Terra Building.

Cei de la Terra Building solicită CNSC să oblige CJ Sibiu să prelungească termenul contractual cu cel puțin 12 luni și să prevadă proiectarea, ca o etapă distinctă, căreia să îi fie alocate cel puțin nouă luni. Cerința celor de la Terra Building, însă, nu are cum să fie satisfăcută de către CJ Sibiu în scenariul actual: banii pe care administrația speră să îi atragă pentru implementarea proiectului trebuie cheltuiți până cel mai târziu pe 31 decembrie 2023.

În fine, Terra Building consideră drept discriminatorie și prevederea potrivit căreia cei care participă la licitație trebuie să facă dovada că au la disponibilitate o sumă de 10.000.000 de lei, dar și faptul că plata facturilor se va face într-un termen de maxim 90 de zile, termen în afara legii.

În urma contestației depusă de CNSC, reprezentanții CJ Sibiu au emis o clarificare, în care au redus termenul de plată la cel mult 30 de zile. În plus, au redus termenul de aprobare sau respingere a modificărilor proiectului de la 60 la trei zile.

Cei de la Terra Building solicită judecătorilor CNSC să oblige CJ Sibiu să comunice stadiul obținerii finanțării necesare acestor lucrări.

Conform datelor date publicității de CNSC, dosarul contestației depusă de Terra Building este în acest moment în faza de ”așteptare dosar achiziție”.

Consultă aici, în format integral, contestația depusă de Terra Building SRL

Un proiect pentru care s-au cheltuit 500.000 de euro

Contractul contestat la CNSC face parte dintr-un proiect lansat de CJ Sibiu în urmă cu mai bine de trei ani. Atunci, autoritățile anunțau că au început lucrul la un proiect de peste 100 de milioane de euro, prin care să investească în sistemul de gestionare a deșeurilor din tot județul, inclusiv prin construirea unor stații de sortare și tratare a deșeurilor. Elaborarea documentației de atragere a celor peste 100 de milioane de euro a înregistrat, însă, întârzieri de peste doi ani, iar autoritățile centrale au criticat dur studiul de fezabilitate pe care CJ Sibiu a cheltuit 500.000 de euro. 

În criză de timp – fondurile europene vizate sunt disponibile doar până la finele acestui an – autoritățile județene au redimensionat proiectul, lansând licitația în discuție.

Mai multe detalii pe acest subiect puteți citi aici: CJ Sibiu: cum să cheltui jumătate de milion de euro ca să ratezi peste 100 de milioane

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Seymour Hersh

Acum 1 an

Ce păcat!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Terra Gunoi

Acum 1 an

Firma de casa a Primariei Sibiu a blocat un proiect al CJ. Apoi, onor domn Deleanu nu s-a obosit sa intrebe la CJ care-i treaba pe principiul ca-i suficient sa scrie ce-i dicteaza Terra. Fain asa!
Raspunde

Wert

Acum 1 an

Altfel spus pana si firma de Casa a CJ si-a dat seama ca acest proiect este egal cu 0 si nu se va putea face indiferent cine va incerca si ca s-au cheltuit degeaba 500000 euro pe nimic.. PNL si PSD aceasi mizerie dar cu alta culoare. Sa vedem cum impacheteaza frumos acest mare esec alaturi de Spitalul SF in campania electorala cu care vor sa castige primaria Sibiu
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus