Duminică,
21.04.2024
Innorat
Acum
6°C

Ce salariu are o femeie de serviciu dintr-o școală din Sibiu sau o educatoare cu 15 ani experiență. Angajații din educație au pichetat sediul prefecturii

Ce salariu are o femeie de serviciu dintr-o școală din Sibiu sau o educatoare cu 15 ani experiență. Angajații din educație au pichetat sediul prefecturii

Zeci de angajați din învățământul sibian s-au adunat marți, 28 martie, în fața Instituției Prefectului Județului Sibiu pentru a-și arăta nemulțumirea față de indiferența arătată de autorități asupra situației în care se află educația. Potrivit liderului de sindicat Leonard Stancu principalele revendicări se referă la aplicarea integrală a legii 153 care face referire la salarizarea personalului plătit din fonduri publice, la situația personalului insuficient din unitățile de învățământ, dar și la faptul că salariile personalului de conducere sunt înghețate din anul 2018.

Peste 100 de angajați din învățământul sibian s-au strâns, puțin înainte de ora 12.00 pentru a picheta sediul Prefecturii într-o primă formă de protest. Prof. Leonard Stancu, liderul de sindicat, spune că la protest erau așteptați aproximativ 200 de angajați din educație.

„Vom picheta, afișăm pancartele pe care le vedeți și se va fluiera. Alte manifestări zgomotoase nu vor fi deocamdată, urmează ca împreună cu o delegație de șapte colegi să urcăm împreună la domnul prefect și-i vom prezenta un material cu toate solicitările și mai vechi și mai noi. Protestul de astăzi este un semnal, ca o primă etapă. În funcție de reacția de răspuns a guvernului vom vedea care vor fi pașii următori”, a spus Leonard Stancu, liderul de sindicat al angajaților sibieni în educație, înainte de protest.

„Majorați salariile persoanelor care ocupă funcții de conducere, îndrumare și control!”, „Respectați dreptul copiilor la educație! Investiți în învățământ”, „Respectați drepturile salariaților” sau „Plătiți orele suplimentare pentru personalul didactic auxiliar și nedidactic” sunt doar o parte dintre mesajele afișate de participanții la protest.  

Prof. Leonad Stancu

„Printre principalele revendicări se numără aplicarea integrală a legii 153 și rezolvarea problemei încadrării personalului nedidactic. Ultimele normative sunt din 1998. În orice variantă ar scoate normativele, și foarte rea pentru angajat, tot ar trebui să angajeze mai mulți îngrijitori, mecanici și așa mai departe, pentru că sunt suprafețe mari sunt clase multe, holuri și tot ce mai trebuie într-o unitate de învățământ. O altă chestiune este că salariile personalului de conducere a rămas blocat din anul 2018, iar volumul de muncă este foarte mare. Solicitările atât din partea inspectoratului, cât și din partea ministerului pentru varii documente sunt multe”, mai spune Leo Stancu.

Prin mulțimea adunată în fața prefecturii se află și Alexandra, o educatoare din Sibiu. Ea spune că salariile din educație sunt foarte mici comparativ cu nevoile de astăzi.

„Am venit pentru a atrage atenția asupra salariilor mici și ne dorim condiții mai bune de muncă. Lucrez într-o grădiniță, iar salariile noastre sunt mult prea mici pentru nevoile și cheltuielile pe care le avem. Eu am un salariu de 3.800 de lei după 15 ani de lucrat în învățământ și cu gradul doi luat. Apoi în grădinițe personalul pentru îngrijire nu este suficient și aici trebuie tras iar un semnal de alarmă”, spune Alexandra.

Tot din cauza salariului mic protestează și Petrina.

„Salarii mai mari. Sunt femeie de serviciu într-o școală din Sibiu și câștig minimul pe economie. Iau în mână 1.900 de lei”, spune femeia. Alături de ea, un profesor o susține vorbind despre munca grea a femeilor de serviciu care lucrează în școli și sunt supuse la tot felul de substanțe. 

„Am auzit cazuri în care și-au pierdut cunoștința din cauza substanțelor cu care lucrează pentru a curăța școlile și ele sunt plătite cu nici 2.000 de lei. Este inadmisibil. Trebuie să facem ceva”, spune profesorul. 

Simona și Diana sunt cadre didactice la o școală gimnazială și la liceu. Au venit la protest pentru a atrage atenția asupra multor probleme din educație pe care autoritățile par să nu le vadă.

„În primul rând salariile sunt foarte mici, apoi reglementările noii legi care, în mare parte, sunt aberante. Ne cer ore în plus, cât mai multe și fără bani dacă se poate. Ne-am dori mult mai multă implicare și din partea părinților care nu au nicio răspundere. Trebuie avut în vedere și personalul din școlile noastre care de multe ori este fie insuficient, fie necalificat”, spun ele.

În cazul în care guvernanții nu reacționează urmează un miting la București

„Domnul prefect ne-a asigurat de sprijinul necondiționat și va trimite către Guvern memoriul în forma în care i l-am înmânat și pe porțiunile pe care dumnealui, prin prerogativele funcției, poate interveni spre a ne sprijini, prin primarii de comune și așa mai departe”, a spus Leonad Stancu.

De asemenea, liderul de sindicat spune că vor aștepta până ce seria de proteste se va încheia și la nivel național, după care, dacă nu va exista un răspuns de la guvernați, vor protesta în marș la București.

„Undeva spre sfârșitul lunii aprilie când se vor termina și în țară acest gen de pichetări avem în plan să facem un miting cu marș la București și apoi să trecem la etapa superioară, în funcție de cum vor evolua discuțiile”, a încheiat liderul de sindicat.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

12 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Șerban

Acum 1 an

Sânt plătiti enorm pentru calitatea învățământului românesc care se afla pe locul 1092 in lume iar se curățenie în școli mergeți în câteva de la țară și vedeti cum arata toaletele in cazul in care exista.
Raspunde

Florica

Acum 1 an

Pai bai zevzecilor, daca femeile de serviciu lucreaza cu substante toxice, voi trebuie sa protestati pt eliminarea acelor substante, nu pt marirea salariilor. Ca substanta aia ramane la fel de toxica, indiferent ca tu ai salariul de 2 mii sau de 7 mii!
Raspunde

Aristide

Acum 1 an

Substantele sunt la fel de toxice ca si cele de acasa: Ajax, Domestos, Fairy, Tide, etc.
Raspunde

Profesor nemulțumit

Acum 1 an

Felicitări celor care au pichetat azi sediul Prefecturii, și domnului Stancu, pentru interesul acordat problemelor reale din învățământ.
Raspunde

Aristide

Acum 1 an

Domnule nemultumit...despre calitatea celor care predau nu vorbiti? Nu ca nu ar fi de vina si parintii, dar este mult mai usor sa dai vina doar pe ei si
Raspunde

Părintele furios

Acum 1 an

Dar de veniturile de pe PFA -uri, câte 1200 de elev, pentru after-school de ce nu ziceți nimic? Dar despre 200 lei sedinta de 1.5 ore de meditație, făcând cu câte 3-4 elevi deodată de ce bu scrieți? Dar cadouri și alte favoruri de la părinți de ce u ziceți? La matura matragunelor și apoi o sa apreciați serviciul pe care îl aveți.... Rușine!
Raspunde

Lucrețiu

Acum 1 an

3800 după 15 ani și e nemulțumită??????? Am lucrat 10 ani in învățământ și 20 in contabilitate și am salariul minim. Și nu am nici atâta concediu cât au cei din învățământ. Vă place să vă plângeți să obțineți mult pentru puțin.
Raspunde

Radu Avram

Acum 1 an

1. Calitatea invatamantului este foarte slaba deoarece absolventii facultatilor nu mai sunt atrasi de aceasta meserie. Merg acolo doar cei mai slabi, care nu-si gasesc post in alta parte 2. Banii castigati din meditatii sunt obtinuti in timpul liber. In acest timp ar putea sa faca orice altceva si ar castiga mult mai mult (de ex. un tuns. costa 30 lei/ 15 minute iar frizerul nu are nici liceul). 3. "Avantajele" lucratorilor din invatamant fac ca in fiecare toamna directorii de scoli sa caute disperati cadre didactice suplinitoare (inclusiv printre studenti sau necalificati), mai ales la fizica, chimie, biologie. Dupa 3-5 ani cand ies la pensie cadrele didactice din "garda veche", o sa vedeti cine va mai lucra in invatamant cu 2500 lei la angajare pentru un profesor debutant absolvent de invatamant superior. 4. Cei care ii huliti pe cei din invatamant se pare ca nu prea stiti ce se intampla acolo, pentru ca nu v-a prea placut scoala. Si va pricepeti la invatamant ca si la fotbal
Raspunde

Nistor

Acum 1 an

Da investiții în învățământ că faceți bine
Raspunde

Nistor

Acum 1 an

În ziua de astăzi nu mai trebuie investit din România pentru că elevii ori-cum se duc degeaba la școală.
Raspunde

Sibian

Acum 7 luni

cred ca si tu ai facut "ori-ce" altceva decat sa inveti
Raspunde

Nistor

Acum 1 an

Vin banii de la uniunea europeană și acuma nu știu cum să împartă banii între ei
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus