Peste 40 de pietre funerare, distruse în cimitirul evanghelic din Slimnic, iar fapta le-a provocat oroare comunității. Doi ani de închisoare pentru profanare de morminte riscă persoanele care au distrus pietrele funerare, ei putând fi acuzați de profanare de morminte.
”Doar în această parte de cimitir peste 10 lespezi au fost răsturnate. Dacă ne rotim privirea, descoperim alte câteva zeci”, a declarat un slimnicean pentru Știrile ProTV.
Dezastrul a fost descoperit la sfârșitul săptămânii trecute de unul dintre ultimii sași din Slimnic.
”Strigător la cer! Este, să știți, o lovitură foarte mare pentru ei, păcat de ei când or veni și văd ce s-a întâmplat aici”
Nu este clar dacă distrugerile au fost făcute într-o singură zi ori într-un timp mai indelungat.
”Aici e una care văd că s-au străduit într-adevăr și au reușit să o distrugă. Inclusiv imaginea celor dragi, plecați spre veșnicie. Multe pietre funerare au fost nu numai mutate, ci efectiv răsturnate, parțial s-au distrus prin cădere, suntem indignați. Sunt cei din comunitatea slimnicenilor din Germania, cei emigrați, sunt profund indignați și nu pot pricepe ce oameni fără frică de Dumnezeu ar putea face așa ceva”, susține preotul evanghelic Klaus Martin Untch.
La începutul anilor '90, în Slimnic locuiau peste 2.000 de sași, însă acum au rămas doar 10. În fiecare vară, cei plecați în Germania revin în satul de baștină și, cu un efort comun, întrețin cetatea fortificată, biserica evanghelică și cimitirul de pe deal, unde sunt aproape 400 de locuri de veci.
”Strigător la cer! Este, să știți, o lovitură foarte mare pentru ei, păcat de ei când or veni și văd ce s-a întâmplat aici”, spune o localnică.
O piatră funerară costă cel puțin 500 de euro
Reprezentanții Biserici Evanghelice vor încerca, împreună cu membrii comunității din Germania, să strânga fonduri pentru reparații. O singură piatră funerară costă cel puțin 500 de euro.
”Din experiența mea, vă pot spune că de obicei nu este vorba de o chestie care să fie din ură, de obicei e vorba de tineri sau copii neînțelepți care fac așa ceva în timpul lor liber. Chiar dacă au fost copii, este destul de trist”, susține Ștefan Bichler, purtătorul de cuvânt Biserica Evanghelică C. A. din România:.
El spune că nu se pot angaja paznici pentru cele aproximativ 300 de morminte evanghelice din țară.
”Mai mult decât sigur au trecut ani de zile de la ultimul act de vandalism de acest tip. Ultimul de care eu îmi amintesc a fost în județul Mureș și a fost înainte de pandemie. Adevărul e că se întâmplă, dar ar trebui să punem un paznic la vreo 300 de cimitire în toată țara. E trist, dar nu cred că se poate evita 100% astfel de lucruri. Acum vreo 7 ani a fost un eveniment asemănător la Roșia. L-am căutat atunci pe Eginald Schlattner, iar el a spus - cred că știu cine a fost. S-a dus la niște copii, i-a certat și a fost gata”, și-a amintit Bichler.
Polițiștii încercă să dea de urma celor care au devastat cimitirul săsesc.
”Din primele cercetări efectuate, polițiștii au identificat 41 de pietre funerare vandalizate fie prin mutare, fie prin spargere, fără a putea fi precizată perioada în care faptele ar fi avut loc. S-a deschis un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de profanare de morminte”, susține agent șef Elena Welter, purtător de cuvânt Poliția Sibiu.
Dacă vor fi identificați, autorii riscă până la doi ani de închisoare.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 2454
Ultimele comentarii
Acum 8 ore
Ana
Acum 8 ore
Ngelu
Acum 8 ore
Dd
Acum 9 ore
Adelin Dan
Acum 9 ore
FLOD