Duminică,
04.06.2023
Innorat
Acum
13°C

“Dulceața mierii nu te consolează de înțepătura albinei”

“Dulceața mierii nu te consolează de înțepătura albinei”

Nimic nu reflectă mai bine starea locatarilor celor cinci blocuri de pe strada Școala de Înot, decât acest proverb francez, care a dat titlul articolului.

“Dulceața mierii” se referă la bucuria sibienilor că orașul de pe Cibin va beneficia de prezența unui Comandament NATO. În scurt timp însă, pentru locatarii din zona amintită, a apărut prima “înțepătura”: de ce se construiește acest obiectiv militar exact în centrul fostei capitale culturale europene? Nimeni nu a oferit nici o explicație (Ministerul Apărării, Administrația centrală, Administrația locală).        Mă îndoiesc că în cazul comandamentelor din vestul Europei s-a procedat similar.

Din momentul în care au început lucrările la noul obiectiv, numărul “înțepăturilor” simțite de locatari a crescut alarmant, iar nedumerirea acestora a făcut loc nemulțumirilor.

În primul rând, organizarea de șantier a fost jenantă: poluare fonică, poluarea aerului, luni de zile de mutat mormanele de pământ excavat dintr-o parte în altă. Dacă în partea dinspre Calea Dumbrăvii s-au montat folii acoperitoare pentru protecția mediului extern, în spatele obiectivului nu s-a montat nimic, în condițiile în care la șase-șapte metri erau balcoanele și geamurile celor cinci blocuri.

În al doilea rând, comportamentul lucrătorilor de pe șantier a fost și este la fel de jenant: limbaj suburban, ambalaje aruncate sub balcoanele blocurilor (pahare, sticle goale, etc), mucuri de țigări aruncate pe aleea dintre blocuri și șantier. O adevărată “plăcere” pentru locatarii respectivelor blocuri (femei, copii, oameni în vârstă….)

În al treilea rând, parcarea și așa foarte aglomerată, a fost copleșită de microbuzele lucrătorilor, spre disperarea locatarilor. Soluții existau: în incinta obiectivului, sau în alte locații militare din apropiere. În acest context, coșmarul săptămânal al locatarilor a devenit un mod de viață.

În al patrulea rând, neglijând faptul că “spatele” curții obiectivului nu se învecinează nici cu un teren viran, nici cu un câmp deschis sau cu o zonă periferică, decidenții au hotărât, în înțelepciunea lor și spre dezamăgirea locatarilor, să construiască o monstruozitate de zid nefinisat din beton, care oferă o priveliște dezolantă locatarilor din aceste blocuri, aflate în zona zero a orașului, la câțiva metri distanță de respectivul zid. Cireașa de pe tort a constituit-o montarea pe acel gard cenușiu a unor bucle de sârmă ghimpată. Și uite așa, oamenii care au investit mulți bani pentru o locuința într-o zona centrală, curată și frumoasă, s-au ales cu “privilegiul” de a privi de pe balcoane imaginea sinistră a unui lagăr de concentrare. Poate ne va explică dl. general, comandantul obiectivului, dacă sârmă ghimpată are rolul de a împiedica evadarea personalului comandamentului în afară obiectivului sau asigură securitatea împotriva dronelor și a proiectilelor inteligente. Clar că nu s-a auzit de sisteme electronice moderne pentru siguranță și apărarea unui obiectiv (senzori, camere etc.). În acest ritm, ne putem aștepta la ridicarea unor foișoare cu santinele, înarmate până în dinți și însoțite de câini fioroși. Și să nu uitați că o varianta testată în lagărele de concentrare este electrificarea buclelor de sârmă ghimpată. Cât despre cei care locuiesc la câțiva metri de zidul cu sârmă ghimpată, sugerați-le să folosească obloane mate dacă nu le place priveliștea!

Trist este că nimeni nu s-a deranjat de la începutul lucrărilor pentru a vedea ce se întâmplă, cum se întâmplă și ce spun oamenii din zonă (nici de la Administrația locală, nici de la inspecția în construcții, nici de la comanda acestui obiectiv militar). Ce ar trebui să știe cei care ne-au ignorat: fără opinia publică de partea ei, o victorie, oricât de dreapta, nu valoareaza prea mult. Nu se pune problema că opinia publică să conducă societatea, ci este vorba de cum administrația (locală și centrală) dorește să conducă opinia publică. Și în acest caz este vorba de informare corectă și completă, transparență decizională, reguli / norme care să țină cont de așteptările opiniei publice și cunoașterea permanentă a acestor așteptări. Exact acestea au lipsit și acest lucru a generat o acutizare a nemulțumirilor locatarilor din zona respectivă. Păcat!

Un locuitor al străzii Școala de Înot care a dorit să nu îi fie publicat numele

Foto: Amplasamentul Comandamentului NATO.

Sursa: Google Street View

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

17 comentarii

Gheorghe ion

Acum 2 luni

E bun. Pe langa Deveselu am adaugat si sibiul in lista posibilelor tinte ale rachetelor nucleare rusesti. Totusi, rechinii imobiliari autohtoni isi freaca mainile cu gandul la banii ce le vor intra in buzunare din chiriile platite de generalii nato. Feelin' safe yet?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

R.

Acum 2 luni

Muta-te frumos in Rusia si stii ca nu ai treaba cu nicio racheta, lasa-ne pe noi si pe astia din Deveselu speriati de bombele astea, ca nu ataca Rusia tara NATO. Ei nu au rachete nici pentru amaratii aia din Ucraina, vai steaua lor.
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 luni

Sunt mai bine aparate, nu mai vulnerabile. Iar rusii nu sunt sinucigasi.
Raspunde

Luca

Acum 2 luni

Oare cine a avut idea sa transforme Sibiul din oras turistic in oras CAZARMA ? Cei din vecinatatea Comandamentului sa se astepte la lucruri mult mai rele , dupa ce va incepe sa functioneze acest Comandament ! La Academia fortelor terestre este la fel : garduri delux din marmura la intrare iar in spate spre case - gard de beton pe care s-au montat DOUA randuri de sarma ghimpata ! Oare nu exista o lege prin care se reglementeaza depozitarea armamentului ? ? Ma gandesc ca aceste unitati sunt dotate cu armament , nu ?!
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 luni

Pai ai mai multe de vazut ca turist
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Eu

Acum 2 luni

Orice se construiește iasă cârcotașii la lumina....prefer la maxim așa ceva în Sibiu. Creste valoarea la tot ce e aici. Toți vreți condiții dar nimeni nu plătește nimic, nu vreți eoliene, nu vreți centrale nucleare, nu vreți baraje.....atunci va mirați toți că totul e scump? Urlați in grup că se închid grupurile pe cărbuni și alții ne fura, nu e așa. Tot ce s-au primit pe gratis a fost din est cu dedicație și cu linie clara. Păcat că încă nu înțelegeți că majoritatea ONG-urile și activiștii de mediu au avut o singura țintă, sa nu facă nimeni nimic major în energie că să depindem de ruși, că de acolo ii scăldau pe toți în bani și nimeni nu a vrut să schimbe ceva . Nu te fura nimeni decât cel pe care îl lași. În lume ai doua alegeri est sau vest, in rest e minciună. Uitați-va la toate tăriile din lume și înțelegeți foarte multe. Care sunt orientate spre vest și acre sunt orientate spre est.......voi ce alegeți?
Raspunde

Alzara 2918

Acum 2 luni

La marginea Imperiului , Sibiul a devenit Garnizoana și Cincu Mare loc de manevre . E bine că avem comandament NATO și cekrksktr , dar cu câteva corecții : - unitățile militare ( moștenire de la austrieci , ca amplasare ) au devenit din extravilane - centrale ! Pe lângă faptul ca sunt potentiale Ținte militare ( justificate ) ocupa spațiu mare , zeci de hectare in oraș fără a plăti niciun impozit ! - inghesuirea noilor cladiri in centrul orașului nu are corespondent in lumea civilizata ; Consiliul Local nu a știut nimic ! Armata d a țării întregi , nu trebuie sacrificat Sibiul ! - Poligonul de la Sibiu Poplaca - paralel cu DJ 106 este de o stupiditate fără margini : risc de accidente ( au fost !) , poluare fonică , parazitata unui teren lângă oraș cu o mai fericita folosire imobiliară !
Raspunde

Emila

Acum 2 luni

Ia uită-te unde e amplasat sediul NATO în Bruxelles, și pe ce suprafață
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cristian

Acum 2 luni

Cat de bou sa fii sa te bucuri ca devii tinta lui Putin? Unul mare de tot!
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 luni

De parca nu sunt si ei tinte NATO.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 2 luni

Propaganda putleristă încearcă să facă zadarnic valuri. TS a devenit "Prada"

Raspunde

Chirica

Acum 2 luni

PRAVDA ai vrut sa spui. Prada e poseta nevestei-tii... dupa ce ti-a umplut partidul conturile
Raspunde

George

Acum 2 luni

Pai bine bine, si locuitorii din zona ce demersuri concrete au facut pt nemultumirile lor? S-au constituit intr-un grup care sa traga autoritatile competente de maneca cu petitii, reclamatii, audieri, chemari in instanta unde e cazul? Ca observ ca la constatare de nemultumiri suntem campioni, dar la spirit civic, vai de noi.
Raspunde

Luca

Acum 2 luni

Armata este stat in stat . Construiesc fara sa aiba nevoie de autorizatii de construire eliberate de municipalitate , iar legea nu permite ca politia locala , garda de mediu , etc , sa controleze , sanctioneze MApN . Adica fac ce vor si singura solutie este sa actionarea in justitie . Rasul , plansul : cetatenii sa actioneze in instanta armata romana a carui rol este ,in esenta, sa protejeze populatia .
Raspunde

Doricu

Acum 2 luni

Tutea avea dreptate "popor de i... " Cand se face.. de ce se face, cand nu se face.. de ce nu se face. Si casa celui care a sris articolul tot cu praf si zgomot sa construit, si tot de aceeasi categorie de muncitori, care apropo cred ca sunt tot... sibieni.
Raspunde

Sellers

Acum 2 luni

foarte bine ... gardul este construit sa nu sara puicutele ciobanilor , in bratele lungi si amagitoare ale soldatilor cuminti de peste ocean !
Raspunde

Aci Duțu

Acum 2 luni

Ce le-ar mai place la putleri să pună ei gheara roșie pe Sibiu

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus