Nimic nu reflectă mai bine starea locatarilor celor cinci blocuri de pe strada Școala de Înot, decât acest proverb francez, care a dat titlul articolului.
“Dulceața mierii” se referă la bucuria sibienilor că orașul de pe Cibin va beneficia de prezența unui Comandament NATO. În scurt timp însă, pentru locatarii din zona amintită, a apărut prima “înțepătura”: de ce se construiește acest obiectiv militar exact în centrul fostei capitale culturale europene? Nimeni nu a oferit nici o explicație (Ministerul Apărării, Administrația centrală, Administrația locală). Mă îndoiesc că în cazul comandamentelor din vestul Europei s-a procedat similar.
Din momentul în care au început lucrările la noul obiectiv, numărul “înțepăturilor” simțite de locatari a crescut alarmant, iar nedumerirea acestora a făcut loc nemulțumirilor.
În primul rând, organizarea de șantier a fost jenantă: poluare fonică, poluarea aerului, luni de zile de mutat mormanele de pământ excavat dintr-o parte în altă. Dacă în partea dinspre Calea Dumbrăvii s-au montat folii acoperitoare pentru protecția mediului extern, în spatele obiectivului nu s-a montat nimic, în condițiile în care la șase-șapte metri erau balcoanele și geamurile celor cinci blocuri.
În al doilea rând, comportamentul lucrătorilor de pe șantier a fost și este la fel de jenant: limbaj suburban, ambalaje aruncate sub balcoanele blocurilor (pahare, sticle goale, etc), mucuri de țigări aruncate pe aleea dintre blocuri și șantier. O adevărată “plăcere” pentru locatarii respectivelor blocuri (femei, copii, oameni în vârstă….)
În al treilea rând, parcarea și așa foarte aglomerată, a fost copleșită de microbuzele lucrătorilor, spre disperarea locatarilor. Soluții existau: în incinta obiectivului, sau în alte locații militare din apropiere. În acest context, coșmarul săptămânal al locatarilor a devenit un mod de viață.
În al patrulea rând, neglijând faptul că “spatele” curții obiectivului nu se învecinează nici cu un teren viran, nici cu un câmp deschis sau cu o zonă periferică, decidenții au hotărât, în înțelepciunea lor și spre dezamăgirea locatarilor, să construiască o monstruozitate de zid nefinisat din beton, care oferă o priveliște dezolantă locatarilor din aceste blocuri, aflate în zona zero a orașului, la câțiva metri distanță de respectivul zid. Cireașa de pe tort a constituit-o montarea pe acel gard cenușiu a unor bucle de sârmă ghimpată. Și uite așa, oamenii care au investit mulți bani pentru o locuința într-o zona centrală, curată și frumoasă, s-au ales cu “privilegiul” de a privi de pe balcoane imaginea sinistră a unui lagăr de concentrare. Poate ne va explică dl. general, comandantul obiectivului, dacă sârmă ghimpată are rolul de a împiedica evadarea personalului comandamentului în afară obiectivului sau asigură securitatea împotriva dronelor și a proiectilelor inteligente. Clar că nu s-a auzit de sisteme electronice moderne pentru siguranță și apărarea unui obiectiv (senzori, camere etc.). În acest ritm, ne putem aștepta la ridicarea unor foișoare cu santinele, înarmate până în dinți și însoțite de câini fioroși. Și să nu uitați că o varianta testată în lagărele de concentrare este electrificarea buclelor de sârmă ghimpată. Cât despre cei care locuiesc la câțiva metri de zidul cu sârmă ghimpată, sugerați-le să folosească obloane mate dacă nu le place priveliștea!
Trist este că nimeni nu s-a deranjat de la începutul lucrărilor pentru a vedea ce se întâmplă, cum se întâmplă și ce spun oamenii din zonă (nici de la Administrația locală, nici de la inspecția în construcții, nici de la comanda acestui obiectiv militar). Ce ar trebui să știe cei care ne-au ignorat: fără opinia publică de partea ei, o victorie, oricât de dreapta, nu valoareaza prea mult. Nu se pune problema că opinia publică să conducă societatea, ci este vorba de cum administrația (locală și centrală) dorește să conducă opinia publică. Și în acest caz este vorba de informare corectă și completă, transparență decizională, reguli / norme care să țină cont de așteptările opiniei publice și cunoașterea permanentă a acestor așteptări. Exact acestea au lipsit și acest lucru a generat o acutizare a nemulțumirilor locatarilor din zona respectivă. Păcat!
Un locuitor al străzii Școala de Înot care a dorit să nu îi fie publicat numele
Foto: Amplasamentul Comandamentului NATO.
Sursa: Google Street View
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: locuitori scoala de inot , dulceata mierii consoleaza int , comandament nato sibiu , scoala de inot
Vizualizari: 12358
Ultimele comentarii
Acum 11 ore
Parinte
Acum 12 ore
Ramona
Acum 14 ore
Gicu
Acum 14 ore
Florin
Acum 14 ore
Canaris