Miercuri,
17.04.2024
Innorat
Acum
10°C

Canadianul Yannick Godbout, consultant al şefului Comandamentului NATO de la Sibiu: Nu ne vom muta de aici. Este este un oraş foarte sigur, liniştit şi confortabil

Canadianul Yannick Godbout, consultant al şefului Comandamentului NATO de la Sibiu: Nu ne vom muta de aici. Este este un oraş foarte sigur, liniştit şi confortabil

Canadianul Yannick Godbout, unul dintre principalii consultanţi ai şefului Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est al NATO de la Sibiu, apreciază performanţele militarilor români, remarcând că s-au înregistrat progrese semnificative, informează Agerpres.

"Ceea ce mă fascinează în legătură cu România fiind membru NATO este că s-a oferit să dezvolte acum doi ani acest Comandament de nivel de corp de armată la un nivel foarte înalt, fiind o contribuţie semnificativă a României la NATO. Cu toate că acest Comandament este foarte tânăr, s-a dovedit a fi foarte capabil deja, iar ceea ce facem acum este să dezvoltăm această capabilitate, să facem acest Comandament mai bun cu fiecare zi", a precizat pentru AGERPRES subofiţerul de comandă Yannick Godbout, din Armata Canadei.

Yannick Godbout este de formaţie genist şi a sosit la Sibiu în urmă cu doi şi jumătate, încă de la începutul Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est. Subofiţerul de comandă canadian este unul dintre principalii consultanţi ai comandantului de la Sibiu în legătură cu misiunea sa şi responsabilităţile pe care le are în România şi Bulgaria, dar şi în ceea ce ţine de subofiţeri şi ofiţeri la începutul carierei.

El consideră că "s-au înregistrat progrese semnificative nu doar pentru România, dar şi pentru Grupul de Luptă francez de la Cincu, din judeţul Braşov".

"S-au înregistrat progrese semnificative şi, să fiu sincer, nu doar România a progresat, dar şi Grupul de Luptă francez din Cincu prin faptul că a venit aici într-un schimb de experienţă la nivel tactic, tehnici de luptă şi proceduri. Nu doar că au îmbunătăţit performanţele militarilor români, dar în acelaşi timp au devenit şi ei mai buni pentru că în acest mediu multinaţional învăţăm unii de la alţii şi ne ajutăm între noi. Am menţionat Grupul de Luptă francez, dar sunt şi militari belgieni, din Ţările de Jos la Cincu, iar trupele româneşti activează pe principiul rotaţional pentru a lucra cu acest personal străin, deci, da, este o îmbunătăţire extraordinară a performanţelor militarilor români, dar nu doar din punct de vedere militar, cu toţii învăţăm unii de la alţii", a arătat Yannick Godbout, citat de Agerpres.

România face eforturi extraordinare pentru a atinge capacitatea operaţională, mai spune el, apreciind investiţiile care se fac pentru dotarea armatei noastre, în calitate de stat membru NATO.

"Din punct de vedere al îmbunătăţirii echipamentelor, fiecare naţiune trebuie să facă acest lucru, inclusiv România, dar am observat că sistemul HIMARS din SUA, un tip de lansator de rachete, este tehnologie de ultimă generaţie; forţele armate române au sisteme de detecţie prin radar extraordinare, de asemenea, s-a semnat contractul de achiziţie a 60 de tancuri M1 Abrams din SUA şi cred că România nu se va limita doar la acestea. Cred că România face eforturi extraordinare pentru a atinge capacitatea operaţională", a evidenţiat Yannick Godbout.

Acesta subliniază importanţa Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est de la Sibiu, o structură NATO regională, care controlează forţele Alianţei din România şi Bulgaria.

"Din punct de vedere geografic, lipsea ceva între două mari comandamente NATO, unul în nord, la Szczecin, Polonia, iar celălalt în sud, în Istanbul, Turcia. România a fost perfect situată din punct de vedere geografic pentru a găzdui acest Comandament. Spre deosebire de alte comandamente NATO de nivel de corp de armată, Comandamentul Corpului Multinaţional de Sud-Est este un corp regional, ceea ce înseamnă că nu ne vom muta de aici. Misiunea noastră este de a asigura comanda şi controlul forţelor NATO de pe teritoriul României şi Bulgariei", a adăugat Yannick Godbout.

Cea mai mare provocare pentru România şi NATO o reprezintă păstrarea păcii, mai ales după izbucnirea războiului din Ucraina, confruntare care "nu se va termina curând", este de părere subofiţerul canadian.

"Cea mai mare provocare cu care naţiunile membre NATO se vor confrunta este păstrarea păcii. În legătură cu situaţia din Ucraina, părerea mea e că nu se va termina curând, iar după ce se va termina, va apărea o altă situaţie în altă parte. NATO există de 75 de ani, este cea mai mare alianţă militară şi va fi aici pentru mult timp de acum încolo. Va exista până când mediul internaţional va deveni ceva mai stabil", a subliniat el.

Potrivit subofiţerului de comandă canadian, "România este o ţară frumoasă, minunată şi foarte diferită de Canada din punct de vedere cultural''.

"Aici am descoperit multe despre România, dar mult mai multe despre mine, în tot acest timp petrecut printre români. Partea bună despre Sibiu este că aici găseşti totdeauna ceva de făcut. Nu te plictiseşti niciodată: festivaluri de tot felul, concerte rock; sunt munţii, activităţi sportive, tot ce vrei. E extraordinar să locuieşti în Sibiu, l-aş recomanda pentru familii cu copii mici, pentru că este un oraş foarte sigur, liniştit şi confortabil", a mai spus Yannick Godbout.

Foto: (c) Comandamentul Corpului Multinaţional de Sud-Est al NATO de la Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Felceru

Acum 2 săptămâni

Tamajor Două clase mai mult ca trenul Pune în pericol viața a sute de mii de civili din Sibiu instalând obiectiv militar important într un oraș eminament civil. Dar n ar putea APV+iștii ăștia să stea pe undeva prin zona cârța Cârțișoara Ucea și să facă naveta la Cincu adică să separăm total activitățile civile de activitățile militare adică cazarma să nu fie în orașul civil la fel și academia forțelor terestre să nu fie în orașul civil ci undeva în pădure fără să fie în contact cu noi pulinea. Prezența militară ar trebui să fie foarte discretă și să nu se amestece tocmai în inima orașului adică în centru.
Raspunde

Nefelceru

Acum 2 săptămâni

N-ai putea tu nefelecere sa te duci in padure sa ti petreci restul vietii tale de naparca?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 2 săptămâni

Canada crede ca poate distruge mafia si coruptia din Sibiu cu azilul.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus