Vineri,
22.09.2023
Parțial Noros
Acum
21°C

1,5 milioane de lei de la Guvern pentru Festivalul de Teatru. Nu mai ajunge bugetul ”din cauza restricțiilor impuse în spațiul aerian rusesc”. Primăria nu mai are bani să-i ajute

1,5 milioane de lei de la Guvern pentru Festivalul de Teatru. Nu mai ajunge bugetul ”din cauza restricțiilor impuse în spațiul aerian rusesc”. Primăria nu mai are bani să-i ajute

Festivalul Internațional de teatru de la Sibiu va primit de la Guvern 1,5 milioane de lei, în urma unei solicitări venite din partea prefectului de Sibiu și a Primăriei Sibiu, se arată într-un proiect aprobat în cadrul ședinței de Guvern de ieri.

În 28 martie, prefectul Mircea Crețu a trimis guvernului o solicitare prin care se cere suma de 1,5 milioane de lei pentru Primăria Municipiului Sibiu. Banii ar ajunge în final la Festivalul Internațional de Teatru, instituție care are nevoie de ei pentru a acoperi o parte din cheltuielile apărute în plus, din cauza războiului din Ucraina.

”Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (F.I.T.S.) este primul mare festival din Europa Centrală și de Est și unul dintre cele mai mari festivaluri din lumea artelor spectacolului. Festivalul organizat în acest an, ajuns la cea de-a 30-a ediție, este adaptat astfel încât sutele de spectacole care fac parte din program să fie accesibile unor categorii cât mai largi de public.

Pentru a beneficia în cadrul festivalului de prezența trupelor internaționale, cu montări spectaculoase și care atrag publicul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu în fiecare an, este necesar să se plătească un preț mult mai mare decât cel anticipat din cauza restricțiilor impuse în spațiul aerian rusesc, care determină lungirea rutelor și mărirea prețului la bilete precum și la transportul decorurilor și costumelor”, se explică în motivare.

De asemenea, se invocă faptul că au crescut prețurile pentru toate spațiile închiriate  și a echipamentelor de sunet și lumini închiriate cu 30% din cauza scumpirilor cu energia electrică, energia termică și serviciile suport, a scumpirii biletelor de avion și tarifelor de cazare”, se mai arată în document.

Se specifică faptul că Municipiul Sibiu nu dispune de fondurile necesare, iar ”în temeiul art. 29 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 71/2015, prin prezentul act normativ se propune alocarea sumei de 1.500 mii lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, în vederea echilibrării bugetului local al Municipiului Sibiu, Județul Sibiu, pentru acoperirea cheltuielilor curente și de capital”.

Finanțare de aproape 24 de milioane de lei în ultimii 10 ani

23,9 milioane de lei este finanțarea primită de Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), de la Ministerul Culturii, în ultimii 10 ani, prezintă o analiză realizată de Turnul Sfatului în iulie 2022.

Din acești bani, sub miniștrii PSD au venit cei mai mulți bani: 12,7 milioane de lei. Liberalii au trimis la Sibiu 5,89 de milioane de lei, iar miniștrii UDMR – 2,6 milioane de lei.

Într-un singur an a fost ocupat portofoliul culturii de către independenți, iar suma acordată FITS atunci a fost de 2 milioane de lei.

Social-democrații au avut în această perioadă miniștri în 4 ani, liberalii au avut miniștri în alți 4 ani, UDMR în doi ani, iar într-un alt an, Ministerul Culturii a avut șef un independent.

Citește și: Ministrul Culturii, student la ULBS. Vrea să-și ia doctoratul sub conducerea lui Constantin Chiriac. E cel mai darnic ministru din ultimii 10 ani cu FITS

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Echipa galbena

Acum 5 luni

Guvernul PSD-PNL ne da, nu ne ia cum au facut aia cu trotinetele si cu dragostea frate cu sora!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus