Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Liberalii și social-democrații nu se înțeleg în privința alegerilor anticipate. PNL: ”Cetățenii își doresc comasarea sau reducerea numărului de alegeri” PSD: ”Este exclus să avem anticipate”

Liberalii și social-democrații nu se înțeleg în privința alegerilor anticipate. PNL: ”Cetățenii își doresc comasarea sau reducerea numărului de alegeri” PSD: ”Este exclus să avem anticipate”

PNL, prin vocea președintelui Nicolae Ciucă, a anunțat oficial că a fost decisă constituirea unui grup de lucru care să analizeze opțiunea comasării alegerilor locale cu cele generale. Partenerii de coaliție de guvernare, social-democrații, susțin că nici nu se pune problema de așa ceva.

”România are nevoie de stabilitate, suntem într-o criză regională de securitate”

Nicolae Ciucă anunță că se caută o modalitate mai simplă de organizare a patru runde de alegeri, care ar trebui organizate pe parcursul anului viitor.

„Din sondajele efectuate, rezultă că cetățenii își doresc comasarea sau reducerea numărului de alegeri. (...) Din experiența anilor anteriori putem să deslușim cât se poate de simplu că activitatea concretă guvernamentală, administrativă centrală şi locală va fi ocupată cu realizarea alegerilor”, a răspuns premierul Nicolae Ciucă, joi, într-o conferință de presă organizată la Parlament după Biroul Permanent Național al PNL, conform Europa Liberă.

Ideea comasării a venit de la Lucian Bode, secretarul general al PNL, care a invocat inclusiv cheltuielile celor patru rânduri de alegeri.

Marcel Ciolacu, președintele PSD, respinge categoric această idee.

„Ca şi om politic, niciodată nu exclud nicio variantă. Ca şi om de stat, din punctul meu de vedere este exclus să avem anticipate, deoarece România are nevoie de stabilitate, suntem într-o criză regională de securitate şi nu cred că România, Europa şi parteneriatul strategic pe care îl avem cu Statele Unite în acest moment îşi permit alegeri anticipate sau altfel de crize politice din România. Uitaţi-vă la ce se întâmplă la ţările din jur”, a transmis liderul PSD, citat de Digi24.

Iohannis: ”În măsura în care va fi nevoie, mă voi implica pentru a garanta stabilitatea și bunul mers al lucrurilor”

Tema alegerilor anticipate a fost adusă în discuție de președintele Klaus Iohannis, care a fost întrebat luni dacă ia în calcul varianta în care PSD și PNL nu se vor înțelege la rotativa guvernamentală care ar trebui să aibă loc luna viitoare.

„Cred că această rotație este posibilă și se va întâmpla. Nu cred că în momentul de față există o alternativă viabilă la această coaliție și toate partidele au înțeles acest lucru. În același timp, această rotație va veni cu probleme suplimentare care vor trebui negociate. În măsura în care va fi nevoie, mă voi implica pentru a garanta stabilitatea și bunul mers al lucrurilor. Dacă ad absurdum nu se întâmplă așa și lucrurile se îndreaptă spre o situație de așa-zise alegeri anticipate, care expressis verbis nu sunt prevăzute în Constituție, dar, evident, ele pot avea loc. Complicat de ajuns acolo. Atunci, decizia va fi a Coaliției”, a declarat Klaus Iohannis luni, adăugând că el este „convins că această coaliție va merge mai departe”.

Liberalii se tem că electoratul va fi „obosit” să vină de patru ori la urne, de aceea și-ar dori comasarea localelor cu parlamentarele, însă nu și cu prezidențialele.

Întrebat cum va împăca lungimea diferită a mandatelor de primar și de parlamentar, premierul Nicolae Ciucă a răspuns că specialiștii partidului vor verifica dacă va putea fi efectuată fără probleme legale.

„Dacă va exista posibilitatea legală ca numărul acestor alegeri să fie redus, vom veni cu o propunere, o vom discuta inclusiv în coaliție și sperăm să găsim o soluție. Dacă nu se va găsi o soluție, vom organiza patru rânduri de alegeri”, a mai spus președintele PNL.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Echipa galbena

Acum 11 luni

Doar persoanele fără coloana vertebrală și invidioșii ne pot numi ospătari ai PSD-ului! Impreuna cu colegii noștri socialiști, am adus principiile liberale la guvernare, în vremuri tulburi, în care progresistii doresc destrămarea tarii și căsătoriile persoanelor de același sex. Pentru a distruge PSD-ul, asa cum am promis, trebuie sa luptam din interior, din coaliție. PNL va aduce tara noastră langa Elveția și Luxemburg la dezvoltare, putere de cumpărare și civilizație. Impteuna cu președintele Iohannis, domnul Ciuca și toți membrii noștri sibieni! Echipa galbena are grija de oameni!
Raspunde

R

Acum 11 luni

Cetatenii isi doresc: reducerea numarului de parlamentari (votat la referendum), fara penali in functii publice ( votat la referendum), eliminarea pensiilor speciale/corectarea inechitatilor - inclusiv a ta d-le Ciuca ( jalon in PNRR). Dar cand ai 18 000 lei pensie si esti chelnar la PSD …. Te gandesti cum sa iti creezi avantaje comasand alegerile si sa iti pastrezi pensia de 18 000. Cetatenii isi mai doresc corectarea legiilor justitie astfel incat aceste prescrieri de fapte si intreruperi de executari ale condamnatiilor definitivi sa nu mai fie posibile. Iar cetateanul Rares Bogdan isi mai dorea si sa zboare din PNL cine voteaza cu PSD iar cetateanul Klaus Iohannis voia indepartarea PSD de la butoanele puterii definitiv hmm astea erau doar sloganuri de campanie pentru ca lumea sa voteze PNL oare? Un fel de … cetateanul pacalit de Rares si Klaus. Totusi de unde vine asta cu … cetatenii isi doresc comasarea alegerilor???
Raspunde

Ion

Acum 11 luni

Eu am vorbit cu niste cetateni si mi-au spus ca isi doresc ca plagiatorii sa nu mai faca parte din guvern si ca vor un guvern …. Educat, Romania Educata. Ce parere aveti?
Raspunde

Lolitza

Acum 11 luni

In primul si primul rand, oamenii isi doresc sa va rariti voi gloata, de la aproape 500 la 300. Abia dupa aia sa vorbiti de cate alegeri vor oamenii. Cum va vine o idee ca sa va avantajeze partidul, hop cu lozinca "asa vor oamenii" Da' de unde mama zmeilor stiti voi ce vor oamenii? Vor oamenii sa scoateti militienii, magistratii si generalii izmenari la pensie, la 45 de ani, cu pensii speciale de mii de euro? Vor oamenii sa scapati toti infractorii pe banda rulanta, cu legile voastre tampite? Sigur ca nu vor nimic din toate astea. Atunci cum de aveti tupeul sa declarati ca stiti ce vor oamenii? Nemernicilor si nerusinatilor!!
Raspunde

Tudor Vladimirescu

Acum 11 luni

Daca ar fi numai 500 ar fi bine..dar,adaugati va rog,secretare,soferi,sefi de cabinet,birouri provincie,birotica si telefoane la greu,masini bune,Casa Poporului ca stabiliment,energie electrica,caldura...Si pe GetEscala noastra un pic pretentioasa cu locatiile de agrement,turism,imbarcare...
Raspunde

Emil

Acum 11 luni

***** sasesc s-a implicat deja in curatarea bubelor, crimele, distrugerile si hotiile merg foarte bine.
Raspunde

Antiprost

Acum 11 luni

Băi.. suntem satuli de voi, politicienii ... Ati distrus tara asta... Pe toate planurile. Cred ca tara asta s-ar guverna din inertie, mult mai bine, fara orice partid si fara guvern.
Raspunde

Cosa Nostra

Acum 11 luni

Ati distrus tara asta, voi politicienii. Suntem satui de voi
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus