Luni,
15.04.2024
Cer Senin
Acum
21°C

Măsurile luate de ITM și IȘJ la Școala 4 din Sibiu acolo unde o mamă a ținut locul unui cadru didactic

Măsurile luate de ITM și IȘJ la Școala 4 din Sibiu acolo unde o mamă a ținut locul unui cadru didactic

În urmă cu mai bine de o lună un părinte care are copilul în clasa pregătitoare la Școala Gimnazială Nr. 4 din Sibiu reclama faptul că în ziua de 27 februarie, cadrul didactic de la clasă a fost înlocuit la catedră de o mamă. După ce a cerut lămuriri directoarei, bărbatul a făcut reclamații la Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu și la Inspectoratul Școlar Județean Sibiu. În urma acestor reclamații au fost demarate controale și s-au luat câteva măsuri. Printre acestea se numără și obligativitatea școlii de a reglementa modul în care vor fi înlocuiți dascălii atunci când sunt nevoiți să lipsească. 

În urma unei solicitări făcute de ziarul Turnul Sfatului reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă au transmis concluziile în cazul Școlii Gimnaziale Nr. 4 din Sibiu acolo unde, la începutul lunii martie, un părinte acuza faptul că la o clasă pregătitoare cu predare în limba germană locul învățătoarei a fost ținut pentru două ore de o mamă. În afară de sesizarea făcută către redacție, bărbatul a depus reclamații și la ITM și la IȘJ.

În acest context, cei de la ITM au transmis faptul că în urma controlului făcut au găsit cererea de învoire a profesoarei în care preciza că va fi înlocuită de o mămică vorbitoare de limba germană care va lucra fișe lăsate de cadrul didactic.

Potrivit celor de la ITM, procedura operațională a Școlii Gimnaziale nr.4, permite ca „în situația în care un cadru didactic lipsește câteva ore (dar nu mai mult de o zi), datorită unor probleme medicale sau personale, supravegherea elevilor poate fi asigurată și de personalul didactic auxiliar al școlii/personal didactic auxiliar al școlii/personal didactic pensionar/ altă persoană cu cel puțin studii medii, în baza unui contract de voluntariat pentru supravegherea elevilor, sub monitorizarea unui cadru didactic al școlii”.

Astfel inspectorii au găsit contractul de voluntariat încheiat în data de 1 martie 2023, în condițiile în care învățătoarea a fost înlocuită la clasă în data de 27 februarie 2023, însă nu a fost găsit niciun registru de evidență al voluntarilor sau a contractelor încheiate cu aceștia. În acest sens s-a luat măsura ca angajatorul să respecte dispozițiile Legii 78/2014 și să înregistreze în registrul de evidență a voluntarilor contractele de voluntariat încheiate cu fiecare voluntar, anterior activității acestora.

Mai jos vă prezentăm, integral, răspunsul celor de la ITM

„Contractul colectiv unic la nivel de sector de activitate învățământ preuniversitar prevede că personalul din învățământ poate beneficia, pentru rezolvarea unei situații personale deosebite, dovedite cu documente justificative, de zile libere plătite, pe bază de învoire colegială.

Salariatul care solicită acordarea acestor zile libere plătite are obligația de a-și asigura suplinirea cu personal calificat, care nu va fi remunerat. Cererea de învoire colegială se depune la registratura unității/instituției, cu indicarea numelui și prenumelui persoanei care asigură suplinirea pe perioada învoirii.

Potrivit Regulamentului intern al Școlii Gimnaziale nr. 4 Sibiu, personalul didactic din învățământ are dreptul, pentru rezolvarea unor situații personale la trei zile libere plătite/an școlar, pe bază de cerere de învoire, având obligația de a-și asigura suplinirea colegială cu personal calificat, care nu va fi remunerat.

Între documentele identificate în timpul controlului s-a regăsit cererea doamnei profesoare care a solicitat învoire de două ore în data de 27.02.2023, cu mențiunea că va fi suplinită de o mămică vorbitoare de limba germană, care va lucra cu copiii pe fișe de lucru lăsate de ea. Cererea este aprobată și semnată/ștampilată ci ștampila unității.

Procedura operațională a Școlii Gimnaziale nr. 4 Sibiu prevede că „în situația în care un cadru didactic lipsește câteva ore (dar nu mai mult de o zi), datorită unor probleme medicale sau personale, supravegherea elevilor poate fi asigurată și de personalul didactic auxiliar al școlii/personal didactic auxiliar al școlii/personal didactic pensionar/ altă persoană cu cel puțin studii medii, în baza unui contract de voluntariat pentru supravegherea elevilor, sub monitorizarea unui cadru didactic al școlii.

Școala Gimnazială Nr. 4 din Sibiu a încheiat în data de 1.03. 2023 contractul de voluntariat cu mama care a ținut locul profesoarei, cu scopul de a asigura condiții optime de derulare a procesului de învățământ la secția germană.

Nu a fost pus la dispoziția inspectorilor de muncă niciun registru de evidență a voluntarilor fiind dispusă măsură ca angajatorul să respecte dispozițiile Legii 78/2014 și să înregistreze în registrul de evidență a voluntarilor contractele de voluntariat încheiate cu fiecare voluntar, anterior activității acestora.”

IȘJ a cerut refacerea procedurii de acces în școală

Pentru situația de la Școala Gimnazială Nr. 4 din Sibiu, la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Sibiu a fost constituită o comisie de cercetare care în urma verificărilor a dispus refacerea procedurii de acces a persoanelor străine în școală și monitorizarea activității directorului până la sfârșitul anului școlar. S-a constatat că în școală nu existau normative cu privire la persoanele care au acces.

De asemene, s-a decis „să se elaboreze procedura de suplinire colegială a profesorilor care lipsesc în conformitate cu prevederile legale actuale”. Cu alte cuvinte, cadrele didactice care lipsesc din diferite motive justificate vor fi înlocuite de persoane calificate, respectiv de colegii din instituție.

Citește și: „O mamă a ținut locul unei învățătoare timp de două ore la Școala 4 din Sibiu. IȘJ: „A fost încălcat cadrul legal”

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

10 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Till Eulenspiegel

Acum 1 an

Conform masurii dispuse de ITM,orice muncitor care lucreaza la negru si angajatorul lui pot sa se eschiveze de la prevederile legii declarind ca se face voluntariat si completind un registru cu efect retroactiv.Bravos natiune!Asa se descurajeaza munca la negru!Goooood, Anakin!
Raspunde

Radu Lucian

Acum 1 an

Nu este adevărat. Voluntariatul este admis doar la entitățile juridice non profit sau la ONG. La firme de genul SRL, SA, PFA, II, nu este permis voluntariatul. Pentru cei interesați, m-am reactivat, binenteles printr-o firma de consulting. Ca nu pot altfel Pentru cunoscători.....
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 1 an

Ma refeream la cei care lucreaza la negru la particulari.Exemplul cel mai bun este asa-numita regie proprie la lucrari de constructii.De fapt este munca la negru.
Raspunde

Ronin47

Acum 1 an

La ce sa ajuns din cauza unui" pierde vara- toamna- iarna-primavara" care nu are ce face decât să vină la școală și să urmărească cadrelor didactice! Rușinos! Ar trebui să mai și muncească decât să stea de planton in fața școlii și să urmărească cadrelor didactice. In plus daca are probleme acasă ,in familie,să se descarce in altă parte, nu sa caute probleme in altă parte! Am înțeles că e frustrat de discuții în familie,probabil pierde vremea aiurea ! Se pare că e un om căruia îi place să facă probleme,caută motive pentru așa ceva! Rușinos, uitam sa fim oameni! Femeia respectiva chiar avea probleme cu copilul și el nu știa cum să facă probleme. Asta nu se întreabă nimeni, din cei care comentează și îl apără pe acest " nobody"?
Raspunde

Ion

Acum 1 an

Ronin ești cel mai tare, tu și spărgătorul de nuci.
Raspunde

Un strop de adevăr

Acum 1 an

1. Reclamantul este fostul soț al mămicii care stătea cu copiii. 2. Învățătoarea avea "probleme personale" in Dubai. Restul e cancan.
Raspunde

Mioara

Acum 1 an

Iar pe directoarea de la școala 4 n-o urnește nimeni din funcție până la pensionare, nici cu buldozerul.
Raspunde

Simona

Acum 1 an

Normal
Raspunde

Simona

Acum 1 an

Isj numește directorii, e demult acolo, la concurs note de 3, 4...ghinion.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ion

Acum 1 an

Această stimată suplinitoare este foarte bună în a fabrica video de înaltă calitate și după cum se pare a învățat-o și pe doamna director. Atât contractul făcut de instituția școlii cât și tot ce se spune, au fost false și făcute după ce sa făcut sesizarea. Știu foarte foarte bine ce vorbesc și o pot dovedi, însă asta este cruda realitate. Cât despre suplinitoare este imposibil ca copii să poată învăța ceva bun de la dânsa, repet ea este vestită în producerea de video pentru adulți, nimic altceva, ba mai mult își bate propriile fiice, lucruri care de-asemenea le pot demonstra. Păcat că îi săptămâna Paștilor și păcat că există asemenea fenomene. Îmi pare rău, dar astai viața.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus