Vremea de săptămâna aceasta ne-a dat multora dintre noi senzația că s-a stricat cumva calendarul și că în loc de primăvara mult așteptată ne tot trezim în plină iarnă. Dar în ciuda fulgilor de nea și a temperaturilor ușor sub zero grade, sărbătoarea care se apropie este cea a învierii lui Isus. Astfel, în Piața Mare din Sibiu, vineri, 7 aprilie, s-a deschis ediția din acest an a Târgului de Paști.
La ora 11.00 ninge ca în decembrie, chiar dacă temperaturile ne spun cumva că suntem totuși în aprilie. În Piața Mare Târgul de Paști este în picioare, aranjat deja încă de zilele trecute. Doar comercianții mai trebuie să-și așeze produsele și să dea viață târgului. Unii au făcut progrese mari, alții abia dacă încep să le orânduiască. Dacă vremea asta nu mai ține mult va fi târg plin de culoare și diversitate. Destul de mulți comercianți sunt pentru prima dată la târg, implicit și produsele lor. Undeva pe dreapta, la intrarea dinspre Turnul Sfatului este Amalia Buie, fondator și CEO YOLO Bloom. Vine tocmai din Oradea și le propune celor care vizitează târgul produse cosmetice naturale produse printr-o tehnică unică în lume aflată în curs de brevetare.
„Avem produse cosmetice organice care au la bază ingrediente active, testate clinic pentru eficiență. Sunt produse antiacnee și antirid. Pe lângă acestea mai avem și săpunuri naturale preparate la rece, doar din unturi și uleiuri organice și uleiuri esențiale. Toate protocoalele noastre, pentru că sunt niște rutine care trebuie respectate, au efecte vizibile după doar zece zile”, spune Amalia.
Spune că este pentru prima dată la un târg de o asemenea anvergură și că și-a dorit mult să ajungă la Sibiu.
În crearea produselor sale folosește tehnica cristalelor naturale și a pietrelor prețioase. Pionieratul constă în folosirea acestora pentru a deveni un ingredient activ bivalent în produsele YOLO Bloom. Cei care ajung la standul ei vor primi consiliere gratuită în folosirea produselor pe care și le doresc.
„Absolut toate produsele sunt create în laboratorul nostru și am lucrat mulți ani la realizarea rețetelor, Am lucrat și le-am testat. Colaborăm cu Anișoara Dușa, un chimist din Cluj care ne sprijină pentru rețete și dosare științifice. La standul nostru vedeta nu este un produs ci tehnica unică în lume pe care noi o folosim și care este în curs de brevetare. Credem foarte mult și în partea spirituală a acestui brand. Folosim cristalele și datorită energiei lor pozitive care dacă este prelucrată corect le conferă beneficii energetice”, mai spune Amalia.
Săpunurile sunt undeva la 45 de lei, iar cremele sunt între 140 și 170 de lei. Cele anticnee pot fi folosite de la 12 ani.
Plante de interior și de exterior, pentru prima dată la târgul de Paști
Ușor, ușor, printre fulgii de nea din ce în ce mai deși, Târgul de Paști prinde forma lui finală. Standuri cu tot felul de dulciuri, cu ornamente specifice, cu genți și bijuterii, cu cafea, cu miere de albine, cu street food și cu lumânări frumos pictate. Timp să ai să le admiri pe toate și bani să cumperi câte ceva. Nu lipsesc nici zonele de divertisment pentru copii cu trenulețul și caruselul deja cunoscute. În mijlocul târgului a fost amenajată și o zonă de relaxare colorată și un țarc cu iepurași numai buni de admirat.
Tot la intrarea dinspre turn, în stânga de standul orădean cu cosmetice se află Matei Bobiș. Vine din Cluj, iar afacerea din care face parte este Sempervivum România, o afacere care înseamnă ani de experiență în creșterea de plante suculente de interior și de exterior.
Matei spune că este pentru prima dată la Târgul de Paști, dar nu la Sibiu.
„La Sibiu am mai fost la târgul organizat de Camera de Comerț. Oferim plante suculente de interior și de exterior, plus aranjamente făcute cu aceste plante. Ele sunt crescute de noi, iar aranjamentele sunt hand made. Avem prețuri între 15 și 25 de lei pentru plantele simple la ghiveci și 100 de lei sunt aranjamentele”, spune băiatul.
Este doxă în ceea ce privește aceste plante și are și răbdarea și harul necesar pentru a vă povesti despre ele. Ochii lui albaștri sclipesc atunci când este provocat să spună povestea unei plante.
„Aceasta de exemplu este Anacampseros sau Răsăritul, în denumirea sa populară. I se spune așa pentru că prima dată când intră în vegetație, datorită soarelui și luminii culorile se detaliază foarte puternic iar acest verde devine roz sau gălbui înspre roz. Este foarte frumoasă, face o colonie. Se udă o dată la două săptămâni, ideală fiind udarea de jos în sus”, povestește Matei.
Apoi, câteva standuri mai la stânga de el, este Adina Mandachi care vine din Ocna Sibiului. Standul ei este plin de iepurași frumoși și alte ornamente lucrate manual din diferite materiale cum sunt pănușii din porumb sau pânza. Face de aproximativ 12 ani aceste coșulețe, ouă, iepurași și vine cu ele în Târgul de Paști. Prețurile sunt de la 5 lei la 25 de lei.
Mâncare Turcească și Muzeul de ciocolată
Restaurantul Konak, cel cu mâncare turcească este prezent și el, tot pentru prima dată la Târgul de Paști. Băieții de la stand se pregăteau de zor în aranjarea standului pentru a oferi vizitatorilor o parte din experiența bucătăriei turcești.
„Știți, în Turcia toată lumea este musulmană, dar acum învățăm mai multe despre creștini și este prima noastră experiență de a împărtăși mâncarea noastră cu toată lumea. Cred că suntem singurul restaurant turcesc și sper ca tuturor să le placă, pentru că până acum mai toată lumea a ținut post. Acum o să vedem dacă le place mâncarea noastră sau nu”, spun ei.
La acest stand veți găsi mâncarea tradițională din zona Hatay a Turciei, o provincie situată undeva la granița cu Siria. Vedeta standului este pida turcească (un fel de pizza) și fripturile.
Dând roată prin Târg, aproape de partea dinspre Bulevardul Nicolae Bălcescu, pe partea stângă dacă te îndrepți pe bulevard se află Muzeul de Ciocolată. Producătorii vin de la Buzău și propun celor care ajung în târg unelte de ciocolată de toate formele și de toate mărimile. Sunt clești, patenți, piese de șah, foarfece de frizer, desfăcătoare de sticle și toate minunățiile.
„Toate sunt făcute de noi cu ciocolată care are o concentrație de 60% cacao. De opt ani venim la Sibiu și ni se pare foarte frumos”, spun făuritorii de ciocolată.
Prețurile unei astfel de piese dulci variază între 10 și 60 de lei.
Întâmplător prin Târgul de Paști din Sibiu trecea și Mihai, un sibian ieșit la plimbare prin oraș.
„Am văzut căsuțele și m-am oprit. Este frumos. Sperăm de mâine să fie mai cald, să iasă din cușcă iepurașii, puișorii și ce mai este pe aici. Voi veni cu siguranță să-l vizitez și o să-mi aduc și nepoții. În fiecare an vizităm târgurile care se fac în centru”, spune Mihai.
Niciun om din cei care erau la târg nu s-au arătat speriați de frig, de nori sau de fulgii de nea și chiar dacă zona verde de relaxare promisă în acest an este mai mică decât ne-am imaginat și verdele este mai mult artificial decât natural, târgul are farmecul lui. Acest farmec îl face să merite să fie vizitat.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: producatori la targul de pasti , deschidere targ de pasti sibiu , targul de pasti sibiu , târg de paști , foto
Vizualizari: 6345
Ultimele comentarii
Acum 9 ore
Kukuruku
Acum 9 ore
Kukuruku
Acum 9 ore
Carcotasul de serviciu
Acum 9 ore
Sibian
Acum 10 ore
Gigi