Apicultorul sibian Bogdan Păunescu anunță un sezon extrem de greu după vremea schimbătoare din acest an.
”Toată zăpada și tot înghețul afectează iremediabil flora de primăvară. Prognoza e foarte proastă anul acesta”, spune Păunescu pentru Turnul Sfatului.
El spune că problemele au început încă de la finalul anului trecut, când județul a fost cuprins de un val de căldură, iar albinele au început să facă puiet.
”Vedem ce va fi, dar lucrurile nu se anunță deloc simple. Iarna a fost foarte foarte grea, în primul rând. Faptul că au fost călduri de Crăciun, albinele au depus ouă, au făcut puiet, pe urmă a venit frigul, iar unele chiar au început să mănânce puietul, s-au canibalizat. Situația e destul de drastică”, explică apicultorul.
El spune că albinele au înțeles căldura de Crăciun ca o venire a primăverii și au început pregătirile, iar valul de frig din ultimele săptămâni le-a determinat să-și mănânce proviziile.
”Provocarea apiculturii este schimbarea climatică, albinele se adaptează tot mai greu la aceste schimbări. Ele percep căldura ca venirea primăverii și știu că trebuie să înceapă dezvoltarea și sunt surprinse de frig. Fac dezvoltare, apoi vine frigul, nu se pot muta pe rame unde au mâncare, pentru că trebuie să încălzească puietul. Ele consumă foarte multă energie, pentru că trebuie să mențină 36 de grade în stup. Consumă mâncare și dacă au și puiet intră în dificultate.
La toate acestea, se adaugă și bolile, plus pesticidele din agricultură”, spune apicultorul.
Un alt apicultor confirmă această situație și spune că timpul piedut în aceste luni nu se mai poate recupera.
”Există o mare problemă, pentru că efectivele s-au diminuat în perioada călduroasă din lunile trecute, s-a făcut puiet, însă acesta nu mai are hrană, pentru că a venit din nou iarna. Acum o luăm de la capăt, însă totul este dat peste cap”, spune apicultorul.
Mierea e prea ieftină din cauza concurenței din Ucraina. La care se adaugă importul masiv din China
Mihăilă Prahoveanu, preşedintele Asociaţiei Apicultorilor Profesionişti Buzău a declarat vineri, pentru News.ro că și prețul mierii, unul foarte mic, descurajează apicultorii.
„Noi ne mai confruntăm şi cu altă mare problemă pe care nu o mai putem gestiona, un parazit, în contextul în care familiile de albine sunt slabe. Sunt foarte multe pierderi, la nivel naţional se estimează pierderi de 20-25 la sută, iar medicamentele cu care intervenim nu sunt viabile. O altă problemă, preţul la miere este foarte scăzut, după încheierea acordului dintre România şi Ucraina, prin care se permite anumitor produse transportul fără plata taxelor vamale. Mierea chinezească a pătruns în Uniunea Europeană şi deja se fabrică miere artificială şi de aici, noi apicultorii am rămas cu mierea pe stoc din pricina preţului de achiziţie şi a cantităţii atât de mare de miere care a inundat piaţa. Mierea românească premiată la toate festivalurile internaţionale, acum nu mai poate fi vândută”, spune Prahoveanu.
Număr record de familii de albine în Sibiu
Cu peste 33 de mii de familie, anul 2021, ultimul prins în serviciul tempo al Institutului Național de Statistică (INS), este cel mai productiv din acest punct de vedere.
Creșterea este de trei ori față de cifrele din anii 1993-2000, atunci când existau în județ mai puțin de 13.000 de familii de albine.
Bogdan Păunescu pune această creștere care poate fi observată în ultimii cinci ani pe pasiunea unor oameni. Nu este vorba de producție, neapărat.
”La nivel de hooby apar tot mai mulți oameni interesați de apicultură. Ideea în sine, de a deține albine, e un lucru frumos. Fiecare are 2, 3 familii de albine, adică doi, trei stupi, vorbim de o pasiune. Dar nu s-a făcut această statistică după această iarnă. Vom vedem ce va fi atunci...”, mai spune apicultorul.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 6449
Ultimele comentarii
Acum 11 ore
Craciunescu Felicia
Acum 11 ore
PNL și KWI fac cu boltă pe Constituția României !!
Acum 12 ore
Gabytza Gabor
Acum 12 ore
Noi noi
Acum 12 ore
Mihnea