Luni,
20.05.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Fabrică demolată în Valea Aurie pentru a face loc unui supermarket între blocuri. Ce spun locatarii

Fabrică demolată în Valea Aurie pentru a face loc unui supermarket între blocuri. Ce spun locatarii

Firma Total NSA a finalizat lucrările de demolare și eliberare a terenului din cartierul Valea Aurie, unde urmează să fie ridicat în curând un nou supermarket, primul de asemenea dimensiuni pe o rază de câțiva kilometri.

În decurs de câteva săptămâni o fostă fabrică a fost pusă la pământ, apoi dezmembrată și transportată bucată cu bucată, la pachet cu pavajul și alte construcții adiacente. În total este vorba despre un teren ce însumează aproape 7.600 de mp, aflat pe strada Theodor Mihali, nr. 3-5.

Filiala din România a grupului belgian Warehouses De Pauw (WDP) a obținut deja aici dreptul de a construi un supermarket de mari dimensiuni. Decizia a născut atât reacții de bucurie din partea locuitorilor cartierului, cât și de dezamăgire din partea celor care stau în blocurile învecinate. Reporterul Turnul Sfatului a stat de vorbă cu mai mulți sibieni care trăiesc în zonă, părerile cu privire la noua construcție fiind împărțite.

”Valea Aurie o să ajungă ca Vasile Aaron”

Pe de o parte, sibienii care locuiesc în cartier spun că această zonă a Sibiului nu avea un supermarket de mari dimensiuni, cererea fiind evidentă. Pe de altă parte, locatarii blocurilor din imediata apropiere spun că deja spațiile sunt supraaglomerate, un supermarket urmând să sufoce totul.

”Uitați-vă la parcări, de jur împrejur. Abia se mai poate merge pe trotuar, totul este ocupat de mașini. Sunt mașini peste tot, ce credeți că se va întâmpla când o să vină aici mașini din tot cartierul și tot Sibiul? Uitați-vă la ce se întâmplă la Lidl din Terezian sau alte cartiere care au supermarketuri între blocuri. Credeți că toată lumea parchează ordonat în parcarea magazinului? O să fie un haos pe aici”, este de părere un vecin.

Un altul ridică problema traficului, Școala cu nr. 25 având gardul practic lipit de viitorul magazin.

fabrica demolata sibiu

Imagine din timpul demolării

”Pe toate străduțele din această parte a cartierului sunt străzi cu sens unic, iar dimineața și la prânz când merg copiii la școală totul se sufocă, se ajunge să circuli bară la bară. În rest este liniște. După ce o să facă supermarketul așa o să fie, bară la bară, non stop. Degeaba îi fac supermarketului - Lidl că așa am auzit că va fi - o parcare mare, clienții au acces tot pe niște străduțe înghesuite, pe acolo trebuie să meargă. O să ajungă cartierul ăsta să fie ca Vasile Aaron. Eu nu pot să înțeleg cum gândesc cei din primărie când aprobă așa ceva, în loc să păstreze puținele spații verzi și zone aerisite, le înghesuie pe toate când aprobă asemenea proiecte”, crede un alt vecin.

”În afară de problema traficului eu cred că o să apară și o problemă de siguranță rutieră, sunt sute de copii care merg la școală lângă un supermarket”, spune cu îngrijorare un părinte.

Pe măsură ce te îndepărtezi de terenul pe care va fi ridicat supermarketul, părerile încep să se schimbe.

”Domnule, de 20 de ani așteptăm așa ceva. Avem ceva magazine, dar din astea micuțe, dacă vrei să faci cumpărături mari trebuie să mergi pe Alba Iulia sau în Șelimbăr. Valea Aurie e un cartier în care poți să mergi și pe jos la supermarket, nu trebuie să mergi cu mașina. Eu cred că nu o să fie așa înghesuială și dimpotrivă, toți cei care mergeau la mall-ul din Șelimbăr plecând din Valea Aurie vor cumpăra de aici, deci scade traficul prin oraș”, crede un domn care locuiește pe strada Preot Bacca.

Doar trei sibieni la dezbaterea publică

Proiectul în cauză s-a aflat în dezbatere publică, organizată de Direcția Amenajarea Teritoriului și Urbanism din cadrul Primăriei Sibiu în primăvara anului trecut. Atunci sibienii au fost invitați oficial să-și exprime punctele de vedere pe această temă, doar trei persoane găsind necesar să răspundă municipalității.

”Cartierul Valea Aurie are nevoie de dotări comerciale la parterul blocurilor. Funcțiunile de primă necesitate ar fi: grădinițe, zone verzi și o piață pe cursul Trinkbach. S-ar dori o viziune de ansamblu, care să lege zona”, a scris primăriei un sibian.

Un altul a precizat că ”spațiile verzi sunt o prioritate pentru orașul nostru, la fel și locurile de parcare”.

Nu în ultimul rând, în cea de-a treia sesizare un sibian precizează că este nevoie de ”soluții care să sporească calitatea vieții în cartier, cu spații de parcare, bază sportivă, grădinițe și spații verzi”.

În răspunsul oferit sibienilor, proiectantul a arătat că deși în cartierul Valea Aurie există un nucleu de servicii de tip comercial, cartierele învecinate Tilișca și Poplaca sunt deficitare din acest punct de vedere. Ca exemplu oferit, cel mai apropiat supermarket se află la peste 2 kilometri distanță. Pe urmă, terenul vizat avea înainte caracter industrial, mult mai nepotrivit decât celui comercial într-o zonă rezidențială. Nu în ultimul rând, amenajarea viitoare va ține cont de toate prevederile în domeniul urbanistic, inclusiv cu spații de parcare noi suficiente și plantarea de copaci noi.

”Comerțul de tip supermarket vine în completarea micului comerț de proximitate, primul vizând comercializarea produselor de uz larg, în general marcă proprie sau marcă înregistrată internațional, iar cel de-al doilea mergând pe filiera produselor tradiționale, de producție restrânsă, cu caracter local”, precizează proiectantul într-un răspuns.

Concluziile dezbaterii publice pot fi consultate aici.

Reamintim că documentația pentru construirea supermarketului prevede ca 20% din suprafața terenului (adică 1.519 mp din 7.600 mp) să fie dedicată spațiilor libere și plantate, iar cea mai mare parte (45,5% - 3.455 de mp) să fie alocată parcărilor și circulațiilor.

În România, cei de la WDP au dezvoltat spații comerciale pentru mai multe lanțuri comerciale internaționale. Documentația supusă consultării sibienilor nu precizează pentru care dintre acestea se intenționează amenajarea supermarketului din cartierul Valea Aurie. Printre cele mai vehiculate nume pentru viitorul supermarket Lidl apare menționat cel mai des.

O fabrică din Valea Aurie va fi demolată pentru a fi înlocuită de un supermarket

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

15 comentarii

Un sibian

Acum 1 an

daca e Lidl e FOARTE BINE!!! multi tembeli care comenteaza in Valea Aurie!!!
Raspunde

Dgftyuj

Acum 1 an

Daca nu se face de ce nu se face, daca se face de ce se face. Adevarul este ca era necesar un supermarket in zona ca nu exista nimic si asa cum spuneau unii, se va putea merge pe jos pana la el si nu vor mai trebuie sa mearga la mall cu masina si deci mai putina poluare si costuri mai reduse la cumparaturi...
Raspunde

Adrian

Acum 1 an

Acolo era buna o parcare supraetajata....
Raspunde

Gogu

Acum 1 an

Se face consultare publică, toată lumea vrea spații verzi și locuri de joacă, după un an mai răsare un supermarket între blocuri. C-așa-i în Sibiu! De curiozitate, domnul citat în articol pe ce planetă a locuit înainte să se mute pe str. Preot Bacca? Că poate acolo își lasă lumea mașina acasă când merge la supermarket, poate preferă să-și care baxurile cu apă și lăzile cu bere în spinare. Iar argumentul proiectantului, că înainte terenul vizat avea caracter industrial, e irelevant. Fabrica Sicola nu genera trafic suplimentar, pe când supermarketul o să atragă o mulțime de mașini.
Raspunde

A

Acum 1 an

Gogule, spre info, valea aurie nu este pe valea săpunului, locuri de joaca și spații verzi sunt destule in valea aurie
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 an

ia ridicați mașinile parcate pe străduțele alea, să vedeți ce fluid va fi traficul. Din fericire parcările nu sunt o prioritate pentru Sibiu, orașul e pentru oameni, nu pentru mașini
Raspunde

Gogu ( the real one )

Acum 1 an

Stimate domnule postac cu Nickname-ul Gogu, te rog frumos sā nu creezi confuzii in rândul cititorilor fideli ai acestei publicatii. EU SUNT GOGU ( pentru colegii cititori, care mā stiu din interventiile si comentariile de-a lungul timpului eu sunt comunistul, bolsevicul, putinistul, securistul si ateul, te rog frumos nu imi avaria imaginea cu greu construitā si greu mentinutā prin postārile mele frecvente , subiective si blamate.....ei drācia naibii, asa ceva! ) . Pune-ti domnule un alt nick, GOGU PART-TIME, GOGU DIN OPOZITIE, ceva care sā te individualizeze...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 an

S-au încurcat postacii de la fermă în nick-uri, care-i mai hauriu :)
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Denzel

Acum 1 an

Dacă nu îți convine traficul, exista întotdeauna opțiunea sa te muți in alta parte, la fel ca și cu magazinul, nu obliga nimeni pe nimeni sa cumpere sau sa viziteze! Orașul trebuie sa evolueze nu sa stea pe loc din cauza unora care încearcă sa evite progresul datorită lipsei acute de bani!!! Sa fie plin de supermarketuri!
Raspunde

Rammstein

Acum 1 an

Întotdeauna exista o soluția, pentru fluidizarea traficului rutier dărâmați un rând de blocuri de o parte si de alta a străzii!...în două zile dispar...si aveți șosea cu patru benzi...dacă vreți sinparc ,mai dărâmați încă vreo câteva ghetouri....
Raspunde

Eugen

Acum 1 an

Cu cât mai multe magazine cu atât mai bine!!! N au decât sa comenteze cei care nu își permit, restul cu bani la cumpărături! Felicitări!!!
Raspunde

Ion

Acum 1 an

Mai indivizilor ! In perioada respectiva era pandemie. Cum sa vina oamenii la dezbareri ? Si de ce sa vina ? Primarita noastra stie cel mai bine care sunt nevoile si dorintele sibienilor . Cred ca ati inteles . Propunerile cetatenilor sunt ZERO BARAT pentru asa-zisii alesi.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Elzoroaba

Acum 1 an

dezbatertea e și online, moș congres
Raspunde

Marian

Acum 1 an

E bine dacă se face Lidl că are înghețată de aia ieftină cu 1,5 lei și nu mi se mai topește vara când trebuie să vin cu 15-le de pe Mihai Viteazu.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bambolero

Acum 1 an

Ruinele și bălăriile erau inestimabile pentru cei de pe vremea Marelui URSS
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus