Miercuri,
29.11.2023
Innorat
Acum
3°C

Dr. Ghiță Natea, sibianul care a studiat zeci de ani pentru a înțelege istoria locului unde se juca în copilărie. Munca lui este acum apreciată în toată țara

Dr. Ghiță Natea, sibianul care a studiat zeci de ani pentru a înțelege istoria locului unde se juca în copilărie. Munca lui este acum apreciată în toată țara

Cu peste 20 de ani experiență, dr. Ghiță Natea este arheolog reputat în România și expert în cadrul Muzeului Național Brukenthal. Are un doctorat cu tema ”Locuințe aristocratice în Dacia” și de aproape 5 ani conduce o echipă de specialiști care realizează săpături științifice în situl arheologic de la Tilișca, în județul Sibiu, unde a realizat numeroase descoperiri prin care înțelegem mai bine istoria românilor. Mai mult decât atât, în baza ultimelor rezultate, dr. Ghiță Natea ar putea fi în pragul unei mari descoperiri. Și totul a început cu o joacă în copilărie...

Cetatea dacică de la Tilișca este cunoscută în rândul istoricilor din România. Ea se află pe Dealul Cățănaș din apropierea drumului Galeș – Tilișca, o zonă strategică, ușor de apărat militar, în apropiere  de resurse ce facilitează dezvoltarea unei comunități. A fost intens locuită până la cucerirea romană din secolul doi după Hristos. Aici au fost descoperite, printre altele, două turnuri locuință din vremea dacilor și podoabe aparținând unei căpetenii dacice. De altfel, dacii au lăsat în zonă mii de obiecte și fiecare dintre ele ne vorbește despre cum trăiau strămoșii noștri în urmă cu mai bine de două mii de ani.

dealul tilisca

Primele cercetări serioase s-au făcut aici începând cu anul 1959 de către o echipă condusă de profesorul Nicolae Lupu. Au durat zece ani. O jumătate de secol mai târziu, între anii 2003 și 2006 săpăturile au fost reluate de profesorul Dumitru Popa. Iar din 2018 și până în prezent în fiecare vară aici lucrează un colectiv al Muzeului Național Brukenthal condus de dr. Ghiță Natea.

ghita natea santier

”Am început această serie nouă de lucrări în situl de la Tilișca după ce în 2017 am devenit expert în arheologie. A fost visul meu încă din copilărie. Eu sunt născut și crescut în Tilișca, când eram copil mergeam cu alții de vârsta mea să ne jucăm pe malurile de pământ din cetate. Pe urmă, pe măsură ce am crescut, la școală ne ducea cu clasa să facem ore în aer liber în cetate. Dorința mea din totdeauna a fost să înțeleg cât mai bine cum trăiau dacii pe aceste meleaguri pe care noi trăim astăzi, să pricep stratigrafia așezării”, a povestit pentru Turnul Sfatului dr. Ghiță Natea.

După ce a obținut finanțare, în anul 2018 arheologul sibian și-a văzut visul din copilărie împlinit, demarând primele săpături științifice la Tilișca. ”Eram foarte entuziasmat” rememorează el. Prima descoperire a ieșit imediat din pământ: o locuință din vremea dacilor aflată pe o terasă, cu vatră de foc, obiecte din ceramică, vase, dar și unelte din fier.

Teorie: Cetatea atacată de armata lui Burebista

Pe măsură ce a petrecut tot mai mult timp în vechea cetate, Dr. Ghiță Natea a început să-i deslușească misterele, bazându-se pe noi descoperiri puse în context. De la an la an numărul obiectelor din vremea dacilor scoase de sub pământ s-au înmulțit, creionându-se treptat o teorie.

”Eu cred că cetatea a fost atacată, distrusă în urma asaltului prin care a fost cucerită, arsă din temelii și pe urmă refăcută. Totul ar putea fi legat de venirea lui Burebista la putere în jumătatea secolului întâi înainte de Hristos. Am găsit un strat gros de arsură care acoperă o mare parte a cetății și coincide ca perioadă. Ulterior cetatea a fost refăcută, am descoperit un șanț nou de apărare despre care nu se știa nimic înainte, pe urmă am descoperit urmele unei palisade din lemn”, explică dr. Natea.

varf de sulita descoperit

Mai pe înțelesul tuturor, arheologul sibian spune că după ce a devenit rege Burebista - care avea centrul de putere în Cetatea de Costești din Munții Orăștiei - a demarat o acțiune militară prin care fie a cucerit, fie și-a supus așezările dacice din regiune. Unele au fost complet rase de pe fața pământului pentru a-și demonstra puterea, altele au fost reconstruite sub comanda lui, cum este cazul cetății de la Tilișca. În acest moment au fost ridicate cele două turnuri de locuit, în care foarte probabil au locuit căpeteniile dacice lăsate de Burebista să administreze așezarea.

urme circulare tilisca

De ce este important situl

Istoricii sunt de părere că cetatea de la Tilișca a fost locuită de daci aproximativ 300 de ani. Estimările lor arată că aici trăiau constant câteva sute de oameni. Dealul pe care este așezată cetatea are o configurație foarte ușor de apărat, la care se adaugă o vizibilitate foarte bună, în unele zile de aici putând fi văzut cu ochiul liber orașul Sebeș sau municipiul Sibiu. Apropierea de zăcămintele de sare de la Ocna Sibiului și Miercurea Sibiului, plus vegetația propice creșterii animalelor reprezintă noi argumente pentru dezvoltarea unei comunități.

”Majoritatea istoricilor sunt de acord că aici au trăit câteva sute de persoane. Dealul are 23 de terase, iar sus este platoul cu reședința șefului, unde sunt și turnurile de locuit. Populația trăia în locuințe cu baza din piatră și restul construcției din lemn”, a detaliat dr. Natea. Dumnealui mai spune că s-au descoperit aici, până în prezent, sute de mii de obiecte din vremea dacilor, incluzând aici extrem de multe obiecte ceramice. Din acestea au fost restaurate complet aproape 300 de vase, la care se adaugă sute de obiecte din metal.

Urmele unui templu dacic?

Abundența obiectelor dacice pe care experții le scot din pământ la Tilișca este uimitoare. Însă prezintă și o provocare, întrucât trebuie foarte atent înregistrate și înțelese. Dintre toate aceste descoperiri, una recentă iese în evidență: un posibil templu dacic. Dr. Natea precizează de la bun început că este doar o teorie, care se bazează pe dovezi clare, însă nu reprezintă o certitudine deocamdată. ”Anul trecut am descoperit două construcții din piatră, de formă circulară, ce ar putea constitui baza unui sanctuar. Mă refer la o serie de baze circulare din calcar pe care veneau niște coloane solide ce duceau spre acoperiș din lemn, probabil în două ape. Este doar o teorie pe care cercetările ulterioare o vor confirma sau infirma”, explică dr. Ghiță Natea.

urme circulare santier arheologic

Iarăși, pe înțelesul tuturor. Știți imaginile clasice ale cetății de la Sarmizegetusa Regia, cu bucățile din lemn care ies din pământ spre cer, în formă circulară. Acelea reprezintă o interpretare, o reconstruire promovată inclusiv de filmul clasic regizat de Sergiu Nicolaescu - Dacii, pornind de la o serie de construcții din piatră descoperite în pământ. Astfel de construcții de bază din piatră au fost descoperite și la Tilișca, iar extinderea șanțurilor arheologice viitoare ne va demonstra dacă au formă circulară sau nu, ori dacă lespezile reprezintă bazele unui templu. Dată fiind amploarea așezării și populația, există premisele unui centru religios.

Oricine poate vizita

Pasiunea domnului Natea pentru istoria poporului român și cetatea dacică de la Tilișca este atât de mare încât a înființat o asociație prin care să poată promova zona turistic. A amenajat trasee turistice, a gândit și amplasat panouri informative, pe urmă lucrează cu autoritățile publice locale pentru a promova cetatea. Țelul este de a aduce cât mai mulți turiști în zonă și de a împărtăși din cunoștințele cumulate despre daci. Entuziasmul este același din copilărie.

”Noi încercăm pe cât posibil să promovăm descoperirile realizate aici, istoria locului, să facem evenimente educative. Am pus 15 panouri informative, motiv pentru care țin să mulțumesc Consiliului Județean pentru sprijin. Traseul turistic gândit de noi înconjoară cetatea, are aproximativ 6 kilometri lungime și este practic o potecă foarte ușor de străbătut, cu peisaje superbe și informații istorice. Se poate ajunge cu mașina până la baza dealului, de unde începe traseul. Majoritatea vizitatorilor îl parcurg în maxim două ore, timp în care se opresc pentru povești și fotografii”, mai detaliază arheologul sibian.

deal turistic tilisca

Visul dr. Natea este să reconstruiască aici un muzeu al cetății, care să includă și o locuință dacică, exact așa cum era ea acum 2000 de ani, în care să pună obiectele descoperite în urma cercetărilor arheologice. ”Dacă vii aici o să poți vedea cum trăiau dacii, ce mâncau, din ce beau, cu ce se îmbrăcau, totul despre ei”, încheie dr. Ghiță Natea.

Concluzii

Dr. Ghiță Natea și-a dedicat viața istoriei locului său natal, are dorința sinceră de a înțelege și împărtăși cum trăiau strămoșii noștri. Pentru a-și vedea visul împlinit a fost nevoie de o jumătate de viață de om dedicată studiului și cercetării. Ajuns în acest punct, dr. Natea a înțeles că drumul abia acum începe de fapt.

”Privind înapoi, cu tot ce s-a descoperit aici începând cu primele cercetări serioase, din anii 1950, pot să spun că suntem la sub 10% din a descoperi tot ce se află ascuns în cetatea de la Tilișca. La vară o să mergem iarăși, ne bucurăm că Ministerul Culturii ne susține și ne finanțează. Cu ocazia aceasta fac un apel și la tinerii pasionați de istorie care vor să ne dea o mână de ajutor, îi aștept alături de mine pe șantier. Dar adevărul este că eu nu o să termin tot ce este acolo. Sunt convins de asta. Poate dintre urmașii noștri o să fie cineva dornic să ducă munca mai departe. Din punctul meu de vedere este unul dintre cele mai importante situri arheologice din România”, încheie dr. Ghiță Natea.

podoaba descoperita tilisca

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

Cosmin

Acum 7 luni

Felicitări dr.Natea și echipei pentru dedicarea și implicarea profesională. Ce poate fi mai frumos și mau nobil, decât să te implici activ în cunoașterea locurilor natale, să-ți dedici mare parte din viață , cunoașterii și promovării istoriei strămoșilor poporului tău!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus