Miercuri,
21.02.2024
Ceata
Acum
1°C

Cei mai buni elevi din țară la română sunt la Sibiu. Părintele Necula: „Deveniți scriitori de limba română”. Rezultatele și premierea vor fi sâmbătă

Cei mai buni elevi din țară la română sunt la Sibiu. Părintele Necula: „Deveniți scriitori de limba română”. Rezultatele și premierea vor fi sâmbătă

În perioada 19 – 23 aprilie, la Sibiu are loc Olimpiada Națională de Limba și literatura română pentru elevii de liceu. Orașul găzduiește această competiție după 22 de ani. Deschiderea evenimentului a avut loc miercuri seara, la Sala Thalia, din Sibiu, acolo unde au fost prezenți peste 370 de elevi și profesori.

Citește și: „Sibiul organizează Olimpiada Națională de Română, după 22 de ani. Competiția va avea loc la Colegiul Goga”

Deschiderea oficială a Olimpiadei Naționale de Limba și literatura română pentru elevii de liceu a avut loc miercuri, 19 aprilie, de la ora 17.30 la Sala Thalia din Sibiu și a fost moderată de prof. Ioana Negrea, inspector de specialitate al I.Ș.J. Sibiu. Evenimentul a început cu intonarea imnului național de elevii Liceului de Artă din Sibiu.

Pe scenă, în fața sutelor de elevi veniți din toate județele țării au urcat, pe rând, invitați ai evenimentului. Printre aceștia s-au numărat Daniel Georgescu, consilier în cadrul Ministerului Educației, prof. Anamaria Ciobotaru – președinte, respectiv vicepreședinte executiv al olimpiadei, prof. Marius Emilian Novac, inspector școlar general, în cadrul ISJ Sibiu, viceprimarul Alexandru Dumbravă, prof. univ. dr. Andrei Terian, președintele olimpiadei, subprefectul Sebastian Șebu sau părintele Constantin Necula. Fiecare dintre ei au subliniat importanța limbii române și i-au felicitat pe toți elevii din sală care au decis să facă performanță în privința acestei materii.

Unul dintre momentele emoționante ale serii a fost creat de Daniel Georgescu, reprezentantul Ministerului Educației care a cerut ca olimpicii din sală să fie aplaudați, chiar dacă nu i-a putut prezenta pe fiecare în parte.

„Participarea la olimpiadă ar trebui să fie un eveniment și aș îndrăzni să spun, puțin orgolios, mai ales Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română. Indiferent de ipostază ar trebui să fie o sărbătoare și în cazul nostru o sărbătoare a limbii române, atenție, nu doar festivitatea de premiere, ci întreaga participare la olimpiadă. […] La olimpiadele sportive există și o paradă a delegațiilor participante. Acum nu o să dau programul organizatorilor peste cap, dar pentru că nu-i pot anunța pe toți participanții, cred că ar trebui să existe un moment dedicat acestora și ei ar trebui să fie în lumina reflectoarelor”, a spus Daniel Georgescu, reprezentantul Ministerului Educației.

Acesta a îndemnat apoi ca luminile să cadă pe sală și i-a strigat pe olimpici, pe clase, pentru a putea fi aplaudați (vezi video).

Inspectorul școlar general, Marius Novac, le-a amintit olimpicilor că Sibiul a fost casa unor oameni valoroși ai literaturii române.  

„Bine ați venit acasă la dascălul Gheorghe Lazăr, bine ați venit acasă la Sf. Andrei Șaguna, la Badea Cîrțan, Gheorghe Barițiu, la Ioan Slavici, la Octavian Goga, Onisifor Ghibu, Vasile Aaron, Simion Bărnuțiu și Emil Cioran. Considerăm Sibiul ca o casă a acestor oameni de valoare. Bine ați venit la Sibiu, un oraș încărcat de istorie, un oraș medieval, un oraș al tradiției, culturii, dar și al modernității aflat în plină dezvoltare și afirmată”, și-a început inspectorul discursul.

A vorbit apoi despre ce înseamnă această competiție națională susținută la Sibiu și le-a dorit succes tuturor participanților.   

Un discurs antrenant a avut și părintele Constantin Necula care i-a încântat pe toți cei prezenți cu amintiri care le-au stârnit buna dispoziție.   

„Îmi era dor de ora de limba română ca de aur. Mă chinui din clasa a V-a să ajung la Olimpiada Națională de Limba română. Până în clasa a VIII-a d-na profesoară de Limba română mi-a spus că nu știu suficientă gramatică. Se pare că avea dreptate. După clasa a VIII-a, fiind elev la un Liceu de chimie – fizică, nu știam manualul. Scriam bine, legam bine ideile, ghinionul meu, ca și al vostru este că știam manualul. Nu puteam, niciodată reda, pe de rost, niciun comentariu. M-am calificat de patru ori la olimpiadă, dar nu m-au lăsat ca să nu fac prostii pe acolo. M-a salvat nota de la Bacalaureat. Până astăzi sunt mândru că a fost singurul 10 din județul Brașov. Și o spun cu smerenie. N-am renunțat la vis și cred că atunci când am scris prima compunere în clasa a IV-a, de s-a dus biata mea învățătoare la mama și i-a spus doamnă nu știu ce iese din ăsta… a scris două caiete la compunere. Mi-am propus atunci să devin scriitor. N-am știut ce înseamnă asta. Nici acum nu cred că știu foarte bine, dar privindu-vă vă rog frumos să deveniți scriitori de limba română”, le-a spus părintele celor prezenți.

Le-a vorbit apoi copiilor despre importanța limbii române. „Vă rog frumos să onorați limba română”, a mai spus părintele.  

Seara s-a încheiat cu un spectacol de muzică și dans popular, susținut de ansamblul „Purtata Avrigului” și de un recital susținut de solistul Sebastian Stan.

Joi, 20 aprilie, de la ora 10.00 olimpicii au susținut proba scrisă la Colegiul Național „Octavian Goga”.  

Vineri, 21 aprilie, în intervalele 09:00 – 13:00 și 15:00 – 19:00 va avea loc proba orală. Participanții, în funcție de rândul lor la proba orală, merg în programe culturale: vizită la Muzeul Satului (cei programați de la ora 15:00) sau vizite în centrul istoric al Sibiului (elevii programați la proba orală de la 09:00).

Afișarea rezultatelor inițiale se va face seara de la ora 21.00. Sâmbătă se încheie olimpiada. De dimineață se vor putea depune contestații, la prânz se afișează rezultatele finale, iar de la ora 15:00 va avea loc premierea, de asemenea, la Filarmonica de Stat din Sibiu.

Toate informațiile despre această olimpiadă pot fi găsite pe pagina web special creată.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Cristian Sibian

Acum 10 luni

„Bine ați venit acasă la dascălul Gheorghe Lazăr, bine ați venit acasă la Sf. Andrei Șaguna, la Badea Cîrțan, Gheorghe Barițiu, la Ioan Slavici, la Octavian Goga, Onisifor Ghibu, Vasile Aaron, Simion Bărnuțiu și Emil Cioran.'' Ce mai e de zis in afara de felicitari fata de invatatura suplimentara 'dura' pt calificari,treapta cu treapta.Pe linga cea pt notele din scoala,liceu...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus