Duminică,
21.07.2024
Partial Noros
Acum
25°C

Primarul din Cârțișoara și-a pus comuna să ceară 250.000 de lei unui sătean, pentru ceea ce scrie pe Facebook. Alt sfert de milion l-a cerut pentru el

Primarul din Cârțișoara și-a pus comuna să ceară 250.000 de lei unui sătean, pentru ceea ce scrie pe Facebook. Alt sfert de milion l-a cerut pentru el

În procesul în care primarul Vasilică-Sorin Cîrțan (foto) a dat în judecată un locuitor al comunei pentru postările de pe Facebook, edilul a atras inclusiv comuna. În numele lui și al unității teritorial-administrative Cârțișoara, Cîrțan a cerut prin proces daune de 500.000 de lei pentru ”campania de denigrare” dusă de Laurențiu Dorodici, săteanul în discuție. Pe fond, primarul a pierdut: libertatea de exprimare este peste supărările alesului, a decis Tribunalul Sibiu.

Procesul a început în vara anului trecut, după ce pe grupul de Facebook denumit ”Cârțișoara, povești, oameni, turism, tradiții”  au început să fie publicate o serie de critici și atacuri semnate de către Laurențiu Dorodici (el este și cel care a și înființat în urmă cu trei ani grupul care a ajuns la aproape 4.000 de membri).

”Laurențiu Dorodici a răspândit informații false și vădit vătămătoare pentru comuna Cârțișoara și pentru membrii aleși ai acesteia, prin postările sale urmărind să inducă ideea că aleșii/angajații din instituție sunt corupți și că Primăria comunei nu ar avea o activitate transparentă îndreptată spre binele comunității și în interesul acesteia, ci toate deciziile ar urmări interese personale ale aleșilor și angajaților săi, cauzând astfel un val de neîncredere a comunității în tot ceea ce reprezintă instituția și aleșii săi. Prin același mijloc - postări publice pe rețeaua de socializare Facebook -, pârâtul a dus și duce o campanie defăimătoare împotriva reclamantului Cîrţan Sorin Vasilică, acesta fiind săptămânal ținta jignirilor pârâtului”, se arată în acțiunea prin care a fost deschis procesul.

Instanței i-au fost prezentate o serie de postări semnate de Dorodici pe Facebook, apreciate de primar ca fiind acuzații false și defăimătoare și care au produs ”grave prejudicii morale

Acesteia (administrației din Cârțișoara – n.r.), prin afectarea în mod negativ a prestigiului profesional, reputației și imaginii acesteia în cadrul comunității”.

Exemple de postări pe Facebook invocate de primarul Cârțișoarei

La Cârțișoara avem un mare clan mafiot (care sfidează legea de o mie de ori), o clică care are impresia că ce este în comună li se cuvine doar lor și bezaidelelor din clan, că locurile de muncă sunt rezervate (chiar garantate cu ani în avans) doar membrilor din clan. La Cârțișoara nu este o primărie, este o afacere personală: conflicte de interese cu nevasta contabilă și omul primar, cu afaceri și decontări din cele mai dubioase prin intermediul beizadelei. La Cărțișoara nu se va face și finaliza absolut nimica...”, postare din 17 iunie 2021

Un sfert din Cârţişoara şi-a luat permisul de la Sighii pe 100 de mărci şi mai apoi, 100 de euro. Sau pur si simplu pe crumpene, brânză ori rachiu... O provocare merge către eternii si din Primăria şi Consiliul Cârţişoara spre o automărturisire cum şi-au obţinut permisele auto”, postare din 17 ianuarie 2022

Dacă fondurile europene pe care le-ai păpat și n-ai făcut și n-ai terminat nimica din ele, află un lucru: să îți pună ție sechestru pe avere (dacă mai ai ceva pe numele tău), nu pe patrimoniul oamenilor”, postare 4 martie 2021

Sursa: motivarea hotărârii dată în procesul în discuție

Acuzațiile lui Dorodici nu au o bază factuală și sunt ”simple presupuneri și păreri personale” prin care induce în eroare opinia publică, a mai arătat primarul în proces.

Au fost prieteni

În replică, în cadrul procesului, Laurențiu Dorodici a arătat că a fost printre cei care l-au susținut pe actualul primar în alegerile de acum trei ani. Susținerea arătată față de Cîrțan a început să scadă în intensitate după ce primarul nu a reușit să promoveze o hotărâre pentru transmiterea on-line a ședințelor de Consiliu local. ”Un moment de referință îl constituie mesajul postat pe grup de către pârât (Dorodici – n.r.), în data de 1 noiembrie 2020, prin care i s-au reamintit primarului reales promisiunile şi angajamentele publice luate în campania electorală şi i s-a cerut public respectarea acestora, fiind astfel asigurată o comunicare minim ă cu membrii comunităţii, în absenţa oricărei alte forme de comunicare din partea reclamantului”, a arătat cel dat în judecată.

Grupul de Facebook pe care sunt publicate postările lui Laurențiu Dorodici este public

Dorodici a arătat că s-a ajuns la discuțiile de pe Facebook ca urmare a lipsei de transparență a Primăriei Cârțișoara, respingerea unor inițiative cetățenești, dar și tergiversarea unor proiecte de investiții.

Procesul s-a derulat inclusiv prin audierea de martori – dintre care unii au declarat că primarul se arăta afectat de postările pe Facebook și că oamenii din sat au început să se îndoiască de el. Doar că declarațiile acestora nu au fost reținute în totalitate, având în vedere că unii  erau subordonați primarului.

Acesta din urmă, la interogatoriu, a mai arătat că acuzațiile aduse de Dorodici nu au bază reală: că rețeaua de canalizare este finalizată în proporție de 98%, de exemplu, și că s-a ocupat de gospodărirea comunei ”în mod corect și eficient”.

Sunt banii tuturor...

Este vorba de gestionarea banilor publici și, prin urmare, discuțiile referitoare la administrația din Cârțișoara și activitățile acesteia nu trebuie să fie cenzurate, dimpotrivă - este ideea de la care a pornit instanța în judecarea acestei spețe. Prin urmare, expunerea unor opinii despre Primăria din Câțișoara nu are cum să fie sancționată.

În ceea ce-l privește pe primar, instanța a avut în vedere faptul că legislația îi protejează acestuia dreptul la reputație ori protecția vieții private. ”Eventualele exagerări ale pârâtului din postări, nu sunt decât provocatoare, iar nu şi denigratoare, direct sau indirect, în privinţa reclamantului, având ca finalitate exclusiv captarea atenţiei publice asupra unor subiecte de larg interes din comunitate. În concluzie, chiar dacă pârâtul a folosit, în postările sale pe grup, unele expresii care l-ar fi afectat pe reclamant, aceste postări se înscriu în marja de apreciere care permite libertatea de exprimare, cu atât mai mult cu cât este vorba de subiecte de interes public, cel puţin în comunitatea respectivă (calitatea de primar)”, a mai stabilit judecătoarea Tribunalului Sibiu.

Care a arătat că primarul nu a reușit să demonstreze că postările de pe Facebook i-ar fi produs un prejudiciu

”Instanţa reţine că, potrivit jurisprudenţei naţionale şi CEDO, întinderea dreptului la respectarea vieţii private este mai redusă în măsura în care individul pune în contact viaţa sa privată cu viaţa publică, în virtutea funcţiei deţinute (cazul oamenilor politici, care se află în centrul atenţiei şi sub controlul opiniei publice). Prin urmare, în cadrul prezentei acţiuni prin care se reclam ă încălcarea drepturilor personale nepatrimoniale la onoare, demnitate, reputaţie, imagine şi viaţă privată produsă prin publicarea unor materiale prin intermediul site-ului de internet, instanţa are în vedere şi criteriul notorietăţii şi al interesului public/general căruia îi puteau servi sau nu subiectele abordate prin materialele publicate. Postările pârâtului vizează reclamantul în calitatea lui de primar, fiind confirmată personalitatea publică a părţii reclamante şi interesul public al dezbaterii subiectelor abordate, materialele incriminate nejustificând luarea măsurilor pozitive de limitare a libertăţii de exprimare”, extras din motivarea instanței

”Voi mai vedea”

Tribunalul Sibiu a respins cererile primarului din Cârțișoara și a primăriei pe care o conduce. Totodată, i-a obligat pe primar și pe primărie la plata a aproape 10.000 de lei – cheltuieli de judecată.

Hotărârea, dată pe 13 aprilie, nu este definitivă și poate fi atacată prin apel în termen de 30 de zile de la comunicare. ”Nu știu dacă voi face apel. Voi mai vedea”, a declarat primarul Sorin Cîrțan, pentru cititorii Turnul Sfatului. El spune că nu se aștepta la o astfel de soluție.

Sursa foto: Facebook / Primăria Cîrțișoara

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

17 comentarii

Papa di Gio

Acum 1 an

Păi nu se aștepta d nl primar,ce să vezi el totdeauna crede că are dreptate,așa se cred marea majoritate odată ajunși în funcții se comportă ca niște vătafi și uită ptr.ce au fost aleși.
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Poate chiar ar trebui sa fie mai putine comune. Ia sa fie Carta, Cartisoara, Porumbacu si Arpasu o singura comuna. Cu cat comuna e mai mica, cu atat e mai mare probabilitatea ca primarul sa fie unu din asta care se crede Ludovic al XIV-lea (fara sa stie cine a fost ala, bineinteles)
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 an

Judecatorii fura mai mult decat primarii.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 1 an

Si ce-i cu asta?
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Uite la bugetar, vrea dictatura
Raspunde

Bathory

Acum 1 an

Un potlogar
Raspunde

Dorodici

Acum 1 an

Cârțișoara, TE IUBESC! NU TE-AM TRĂDAT! Toate detaliile și absolut toate detaliile procesului vor fi făcute publice. Sunt probabil către 1000 de pagini. Asa a dorit domnul primar de data aceasta: TRANSPARENȚĂ TOTALĂ, spre deliciul șefului său de partid și al tuturor susținătorilor lor! (se cunosc detaliile din culise). Un litigiu cu totul ilegal și abuziv. Făcut cu acordul unui șef de partid dar FARA o hotărâre de consiliu local. A facut-o în numele întregii comunități, a COMUNEI CÂRȚÎȘOARA Totul se petrece în comuna în care "Nu a știut. Nu a văzut. Nu a aflat. Nu a observat. Sutele de construcții și păstrăvării ilegale" În Comuna in care Comsiliul Local întoarce spatele petiției semnate de 209 oameni și respinge alte 38 solicitări ale societății civile În stațiunea turistică cu planuri promise de 142 km pârtii de ski, piste de bob (200 milioane euro minim costă o pista de bob) ori baza de caiac-canoe și canotaj in ..... Valea Doamnei În comuna în care se cer 100,000 EUR pe capul mare al lui Dorodici. Sa tacă, să îi infunde gura. Sa îl șantajeze. Sa cheltuie 35,000 lei (350 milioane vechi) - suma conform declarațiilor lor doar până în august 2022 iară oamenii din Cârțișoara nu au amenajate nici întrările in curți peste șanțuri. Lupta continuă, nuca de cocos este doar fisurată. Se va face însă țăndări. Luptăm pentru o Cârțîșoara LIBERĂ, DEMOCRATĂ, a TRANSPARENTÈI, pentru PROGRESUL social, economic și cultural. Din Biblie știm că cineva te urcă sus. Foarte sus. Îți promite multe fi te ține în brațe. La un moment dat ești scăpat din brațe și mai apoi... Voi lupta împotriva tuturor netrebnicilor care vor mai veni vreodată să ciupească din această comunitate și sa ii fraiereasca cu promisiuni electorale - nu avem din cele 142 km de partii nici măcar un derdeluș de săniuș! În 2003 terminam o lucrare de licență scrisă despre Cârțișoara, bineînțeles: "CRED CU TĂRIE IN LINIA ASCENDENTĂ A NEAMULUI MEU" Și acuma cred că voi, dragii mei cârțăroșeni, veți ridica și voi capetele plecate și să vedem împreună SOARELE. Sa vedem soarele dreptății, adevărului, sl soarelui care ne dă viață dar și speranță pentru viitorul urmașilor noștri. Sunt mândru și un invingator ca nu am cedat presiunii, abuzurilor și șantajului: 100,000 lei noi ar fi cerut ori de fiecare dată când as fi deschis gura (eu sau daca nu aș fi șters si postarile altor opozanți) împotriva sistemului instaurat. Care e situația în Cârțîșoara o știți mai bine decât ori avocat, judecător ori procuror. Știți care e adevărul. RIDICĂ-TE GHEORGHE, RIDICĂ-TE IOANE!
Raspunde

Sergiu Diminte

Acum 1 an

Daca se poate sa ne spuna cineva sau cine cunoaste cine e avocatul care a scris actiunea primarului adica pe cine o avut avocat ca sa ne ferim de acel om, multumim
Raspunde

Adi

Acum 1 an

Daca esti un infractor dovedit cu o mie de acte poti avea si mama avocatului, tot la parnaie ajungi.
Raspunde

Dorodici

Acum 1 an

Avocatul ca si avocatul (o doamna specializata in apararea si salvarea penalilor) dar "sfetnicul - superior de partid" a avut un mare rol. Un individ care promitea 142 km de partii de ski, piste de bob, baze de canotaj ori alte baliverne
Raspunde

Vasilikis

Acum 1 an

Respect ptr Dorodici și alții ca și el. Toți papagalii incompetenți și impostori din administrațiile publice din orice domeniu trebuie demascați și înlăturați!!!
Raspunde

Alta Bota

Acum 1 an

Cheltuielile de judecată să le plătească primarul din banii lui nu din banii cetățenilor din comună. Să-i impute Curtea de conturi cheltuiala pentru că din orgoliu și egoism a târât instituția nejustificat în această cheltuială.
Raspunde

Incredibil

Acum 1 an

incredibil unde s-a ajuns. marele primar "cinstit" incearca sa reduca la tacere un om care critica furtisagurile.
Raspunde

Aci Duțu

Acum 1 an

Tipic primar psd. De aceea nu vom avea niciodată în Sibiu primar psd
Raspunde

Dan

Acum 1 an

Aceasta este atitudinea unui om responsabil daca in spatele ei nu se ascunde o marlanie politica de a-i lua locul.
Raspunde

Dorodici

Acum 1 an

Buna zIua, Va asgur ca sunt om cu totul atipic Romaniei vremurilor noastre.
Raspunde

Costel

Acum 1 an

Apar dislike-urile, se mobilizeaza fabrica de troli PSD!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus