Dumitru Budrala, fondatorul și directorul Festivalului lnternațional de cinema documentar de la Sibiu „Astra Film Festival” este propus pentru titlul de „Cetăţean de onoare al Municipiului Sibiu”. Inițiativa aparține consilierilor locali PNL și va fi supusă votului în ședința din 28 aprilie. La proiectul de hotărâre este anexat textul unui laudatio semnat de scriitorul Radu Vancu.
În raportul de specialitate al proiectului de hotărâre, semnat de șeful Serviciului juridic-contencios și Registrul agricol, se menționează că propunerea consilierilor liberali este susținută, având în vedere „aspectele activităţii profesionale valoroase a domnului Dumitru Budrala, cu rezultate care se reflectă pozitiv şi în imaginea Municipiului Sibiu”, precum și luând în considerare „recunoaşterea de care s-a bucurat în activitatea profesională, reprezentând onorabil Sibiul în domeniul în care domnul Budrala îşi desfăşoară activitatea”.
În acest sens, sunt amintite filmele pe care le-a realizat Dumitru Budrala în calitate de regizor, care au ilustrat istoria şi prezentul Sibiului și a regiunii, printre care „Sibiu 825” (2017), „Sibiu-Hermannstadt - Oraş al culturii, oraş al culturilor" (2006), „Sibiu-Hermannstadt" (1999), „Blestemul ariciului" (2004), „Judeţul Sibiu, Poarta de Sud a Transilvaniei" (2014), „Transalpina, Drumul Regilor" (2016), „Satul de demult" (2012), „Ultimii păstori" (2010) etc.
„Filmul „Sibiu 825” a fost produs de Budrala cu sprijinul financiar al Primărie Sibiu şi este o carte de vizită a oraşului, ilustrând cele peste 8 secole de istorie ale Sibiului, precum şi imagini deosebite şi artistice din Sibiul de astăzi”, scrie în raport.
Sunt, totodată, menționate o serie de diplome, ordine și merite pentru contribuțiile aduse: Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler 2019; „Diploma de onoare din partea Ministerului Culturii şi Cultelor, pentru contribuţia deosebită la Programul „Sibiu - Capitală Culturală Europeană 2007"; Distincţia „Meritul Cultural" acordată de Preşedinţia României; Distincția de Cetățean de Onoare al Județului Sibiu 2020; Premiul pentru cel mai bun film documentar, Docupolis Barcelona 2005; Marele Premiu Film.doc2; Cel mai bun film documentar, Film.dok1, România, 2004; Premiul de excelenţă la categoria artă & cultură pentru cel mai bun proiect cultural al anului 2002, 2007, 2012 la Gala Premiilor Societăţii Civile pentru Astra Film Festival etc.
În „Laudatio”, scriitorul sibian Radu Vancu ordonează munca lui Budrală în jurul a două axe centrale: „una care ţine de filmele lui memorabile, prin care Budrala salvează sub formă de imagine vie memoria unor comunităţi pe cale de dispariție; apoi, cealaltă axă esenţială priveşte extraordinarul festival ASTRA Film, care - aducând la Sibiu, de aproape trei decenii, tot ce e mai preţios în filmul de non-ficţiune - a rezumat la noi acasă tot adevărul uman al planetei, în toată diversitatea lui atât de răvăşitoare şi de ataşantă. O voi numi pe cea dintâi, care ţine de filmele lui de autor, raţiunea personală ; iar pe cea care ţine de ASTRA Film Festival - raţiunea comunitară”.
Referindu-se la „raţiunea personală”, Vancu amintește că Dumitru Budrala „a început să fotografieze în 1969, mai întâi cu un Smena, pe care apoi l-a vândut şi şi a cumpărat un Zenit, de la care a trecut apoi la Praktica, Pentakon şi Pentax, profesionalizându-se din mers, învăţând - în absenţa oricăror programe de studii, ba chiar a oricăror biblioteci din specialitate, inexistente în România acelor ani - de unul singur tot alfabetul acestui Ev Media, acestui Ecran Global în care planeta s-a transformat în ultimele decenii”. „Dumitru Budrala este un autodidact al Ecranului Global”, punctează scriitorul.
Partea de „raţiune comunitară”, Radu Vancu o atribuie construirii ASTRA Film Festival. „(...) Ei bine, după aproape trei decenii de ASTRA Film Festival, Sibiul arată altfel. Am văzut lumea toată strânsă în pieţele & pe ecranele Sibiului; am văzut omul, în toată diversitatea lui, mişcându-se prin casa noastră; iar umanitatea noastră a ieşit din asta decisiv îmbogăţită. ASTRA Film Festival e una dintre sursele esenţiale de umanitate ale Sibiului. Iar primum movens al acestui import masiv de umanitate este Dumitru Budrala (...)”, scrie Vancu în Laudatio atașat proiectului de hotărâre.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: astra film , Dumitru Budrala
Vizualizari: 1027
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Nic
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
Cornel
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
Florian Marius