Luni,
25.09.2023
Partial Noros
Acum
22°C

Centura ocolitoare sud va atrage peste 24.000 de mașini pe zi. Justificare: ”Sibiul se află în cea mai populată perioadă a sa”

Centura ocolitoare sud va atrage peste 24.000 de mașini pe zi. Justificare: ”Sibiul se află în cea mai populată perioadă a sa”

Sibienii sunt invitați în perioada 24 aprilie – 19 mai să își spună punctul de vedere cu privire la noua Centură ocolitoare sud, al cărei traseu a fost stabilit și pentru construcția căreia încep etapele administrative premergătoare.

Serviciul Urbanism și Amenajarea Teritoriului din cadrul Primăriei Sibiu a postat pe site-ul municipalității un anunț privind intenția de a elabora Planul Urbanistic Zonal cu tema Construire Variantă Ocolitoare Sud ”VOSS”.

Conform legislației în domeniu, pentru elaborarea și aprobarea PUZ-ului este nevoie de consultarea publicului.

”PUBLICUL ESTE INVITAT SĂ TRANSMITĂ OBSERVAŢII ȘI PROPUNERI privind intenţia de elaborare PLAN URBANISTIC ZONAL - CONSRUIRE VARIANTĂ OCOLITOARE SIBIU SUD ”VOSS” ÎN MUN. SIBIU, JUD. SIBIU, în perioada 24.04.2023 - 19.05.2023

- pe adresa Primăriei Municipiului Sibiu, str. S. Brukenthal nr. 2

- email: pms@sibiu.ro, tel. 0269-208800 int. 551

- persoana responsabilă cu informarea și consultarea publicului: consilier CARMEN BUDU”, se arată în anunțul municipalității.

”Cea mai populată perioadă din istorie”

Memoriul de prezentare care însoțește anunțul prezentat mai sus justifică nevoia centurii ocolitoare sud, printre altele, prin creșterea fără precedent a populației municipiului Sibiu. Unele date prezentate par a fi totuși învechite.

”Cea mai recentă statistică referitoare la populaţia judeţului Sibiu, publicată pe site-ul l.N.D. – Direcţia Judeţeană de Statistică Sibiu, evidenţiază o populaţie stabilă în judeţ de 467.568 persoane la data de 01.01.2019 şi o rată a şomajului de 1,7%.

Faţă de recensământul din 2011, cele mai mari creşteri ale locuitorilor s-au înregistrat în Sibiu, Mediaş, Şelimbăr şi Cisnădie. Aceste comunităţi au cunoscut o explozie demografică de la ultimul recensământ, potrivit datelor statistice ale Consiliul Judeţean. Potrivit acestor date municipiul Sibiu are aproape 170.000 de locuitori, intrând astfel în cea mai populată perioadă a sa de la înfiinţare şi până în prezent.

Cea mai mare creştere o are Comuna Şelimbăr unde populaţia a crescut cu 47%, de la aproximativ 7.000 la 10.344 de locuitori şi există posibilitatea că până în 2022 să ajungă la 18.000 de locuitori. A doua creştere procentuală s-a înregistrat în oraşul Cisnădie unde scăderea populaţiei pare să se fi oprit la recensământul din 2011, după care numărul locuitorilor a crescut de la 14.282 la peste 20.104. Cisnădie se apropie de vârful înregistrat înainte de 1989, când oraşul număra peste 22.000 de locuitori, dar care a scăzut drastic, la aproape 15.000, după plecarea în masă a saşilor”, scrie în memoriul de prezentare postat pe site-ul primăriei. 

Traseul: Din Zona Industrială Vest până în Șelimbăr

Documentul citat mai precizează că în ultimii ani au fost propuse și discutate public mai multe variante de traseu pentru centura ocolitoare sud, în cele din urmă stabilindu-se ca opțiune principală varianta nr. 1. O dezbatere intensă a generat necesitatea de nu afecta Rezervația Naturală Dumbrava.

centura sud

”Traseul porneşte din apropierea nodului rutier la autostradă (Şura Mică) pe DN 7H, străbate o zonă cu terenuri agricole suprapus peste un drum de exploatare existent, intersectează E 81 (între localitatea Cristian şi Municipiul Sibiu), străbate o zonă cu terenuri agricole, peste Râul Cibin şi Calea Ferată prin intermediul unui pasaj nou, intersectează DJ 106R Sibiu - Poplaca, ocoleşte Rezervaţia Naturală Dumbrava și subtraversează Rezervaţia Naturală Dumbrava în zona comunei Răşinari , intersectează DJ 106A Sibiu-Răşinari, intersectează DJ 106D Sibiu Cisnădioara, intersectează DJ 106C Sibiu-Cisnădie, străbate o zonă cu terenuri agricole paralel cu Râul Seviş, traversează Râul Seviş spre lacurile Şopa de pe teritoriul comunei Şelimbăr, continuă înainte de lacurile Şopa spre E 68 pe care-l intersectează în apropierea nodului rutier de autostradă din Şelimbăr”, scrie în memoriul de prezentare.

În concluzie, în varianta propusă viitoarea șosea va avea 21,3 de kilometri lungime, câte două benzi pe sens, fiecare bandă de 3,5 metri lățime și separator de fluxuri de circulație.

Beneficii preconizate: Scoate traficul din Sibiu

Investiția ar urma să fie realizată în parteneriat cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere și Ministerul Transporturilor, în acest sens fiind deja semnat un parteneriat de implementare în 2020 între Consiliul Județean Sibiu și ministerul de resort.

Memoriul de prezentare mai specifică și o serie de beneficii pe care urmează să le aducă acest drum, în principal acela că traficul în interiorul orașului ar urma să scadă pentru că tranzitul din localitățile adiacente spre Zona Industrială va fi preluat de noua centură ocolitoare.

”Conectarea cartierelor nou construite la limita de sud a Municipiului Sibiu şi crearea de infrastructuri rutiere alternative pentru transportul auto dinspre sudul Municipiului către zona industrială vest, asigură scoaterea traficului auto de interes local din interiorul municipiului”, scrie în documentul citat.

Mai mult decât atât, centura sud va ajuta și turismul local pentru că ”va prelua şi o parte din traficul către obiective turistice cum ar fi: Staţiunea Montană Păltiniş, Mărginimea Sibiului şi Staţiunea Balneoclimaterică Ocna Sibiului”.

Concluzii: Peste 24.000 de mașini pe zi

Una dintre concluzii la care au ajuns cei care au elaborat studiul ce stă la baza dezbaterii publice este că viitoarea centură ocolitoare sud va avea, la câțiva ani după inaugurare, un trafic mediu zilnic de peste 24.000 de mașini, pe ambele căi de rulare.

”Noul sector de drum va atrage pe cele doua sectoare (intre intersecțiile de capete) 24.534-28. 728 vehicule etalon autoturisme la 24 ore (medii zilnice anuale), la nivelul anului de prognoza 2033 si va deservi fluxurile de trafic care în prezent utilizează Autostrada Sibiu A 1, contribuind în perioada de perspectivă la o mai buna distribuție a traficului pe rețeaua radiala a Municipiului Sibiu și la reducerea congestiei circulației”, se menționează în memoriul de prezentare.

Documentul complet poate fi consultat aici.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

23 comentarii

Sibian

Acum 5 luni

Oare nu era bine sa puna si autobuze? Tot cu masinile alea isi vor duce copiii la scoala in Sibiu locuitorii din zonele limitrofe Sibiului. Tot cu masinile alea vor veni sa vada "spectacolele" din Piata Mare aceiasi locuitori.
Raspunde

CX

Acum 5 luni

Si sa se plimbe in Parcul Subarini
Raspunde

Kukuruku

Acum 5 luni

Vor pune si autobuze de la anul, in zona metropolitana (care la partea asta include Cristian,Poplaca, Surile, Rosia, Sadu, Cisnadie, Selimbar, Ocna) De aia primaria a dat sau va da bani Tursib-ului pe baza de pe Dumbravii, ca sa cumpere flota de autobuze.
Raspunde

Kukuruku

Acum 5 luni

Sa corecteze ce scrie acolo, Sibiul nu are 170000 conform recensamantulului de anul trecut ci doar 135000. 170000 sunt cei cu carte de identitate de Sibiu si copiii lor (deci inclusiv cei care in majoritatea timpului stau prin Germania, Spania etc dar isi reinnoiesc domiciliul pe Sibiu cand le expira CI) Cu localitatile limitrofe zona Sibiului e mai populata decat in 2011, dar nu se depaseste totalul din 1990. Masinile sunt la maximum istoric, bineinteles. Si tendinta e de crestere, mai ales ca si populatia zonei creste.
Raspunde

Daniel Tampan

Acum 5 luni

Ce ne-am putea dori mai mult decât un tunel pe sub cimitir , utilitatea acestui drum fiind 0 atât pentru localnici cât și pentru tranzit Sibiul nefiind și nici neavând perspectiva de a ajunge o metropola care sa aiba nevoie de un inel care sa-l înconjoare , un drum de niciunde spre nicăieri, nefăcând decât sa le strice oamenilor rostu și pitorescul zonei , o găselniță de sifonat niște bani . Ei vor sa subtraverseze în zona Rășinari după ce le-a luat luni bune se reamenajeze ( mai mult doar ca să strice fresca cu vechea emblema a Sibîului de la vechea primărie) crezând ca are cineva chef sa ocolească în fiecare zi zeci de km, cine s-a mutat lângă Ciresica nu a facut-o ca vroia sa fie în Cisnădie , în felul acesta crescandu-i populația, decât ca sta la Sibiu , la fel ca la Selimbar.
Raspunde

Gheorghe ion

Acum 5 luni

Ai dreptate ca subtraversarea se va face in 100 de ani dar nu ai dreptate ca nu va folosi nimeni drumul doar ca e mai lung. E plin de oameni care strabat traseul vasile aaron/lazaret/hipodrom=>zona industriala vest pe centura desi e de 2-3 ori mai lung. Problema rămâne doar la cei care au odrasle de escortat oaba in buza scolii. Pe ei orice traseu ocolitor care nu are tangente cu inelul central nu ii ajuta cu nimic. Totusi cred ca ar fi un lucru bun - daca se face in 2-3 ani nu in 50 cum mai nou, lucrează primăria. Primariei i.a luat 2 ani sa faca o pista de biciclete
Raspunde

Kukuruku

Acum 5 luni

E foarte utila centura, multa lume din Selimbar, Arhitectilor, Cisnadie plus cei care vin dinspre Talmaciu ar merge catre Rasinari pe centura, nu prin Sibiu si nu pe drumul din Padurea Dumbrava. E buna si portiunea dintre Poplaca si Cristian, e pacat sa vezi Cristianul atat de aproape cand esti pe drumul Sibiu-Poplaca , dar sa trebuiasca sa ocolesti prin Orlat sau prin Sibiu ca sa ajungi acolo. Si ar ajunge mai usor la Rasinari si cine vine din zona de vest a Sibiului (inclusiv dinspre Ocna si Medias), cat si rasinarenii si poplacenii in zona de vest a Sibiului. La partea dintre Poplaca si Rasinari (aia cu subtraversarea padurii) am rezerve, sa dai atatia bani doar ca sa scoti traficul din Poplaca? Oricum aia pot sa o lase la sfarsit si vedem atunci :) e clar cea mai complicata.
Raspunde

Adrian

Acum 5 luni

Sibiul se afla in cea mai aglomerata perioada asa din cauza si datorita proastei gestionari si a lipsei de reactie si din partea primariei si din partea sibienilor in ceea ce priveste venirea altor masini inmatriculate in alte judete, daca prin libera circulatie au inteles ca trebuie sa ne sufoce pe noi cu masinile lor inseamna ca trebuie sa luam atitudine , astia dupa ce nu au de nici unele mai fac si figuri in Sibiu...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

John

Acum 5 luni

De unde știi că nu au de nici unele? Întreb pentru un prieten. Cu stimă.
Raspunde

Rrrr

Acum 5 luni

Secrefera la alea importante, nu la masini si parchet lamina: rabdare, realism, respect.
Raspunde

Adrian

Acum 5 luni

John baiat bun daca aveau nu mai veneau in Sibiu, ai prins ideea ?
Raspunde

Nelu

Acum 5 luni

Urgent ar fi infiintarea zonei metropolitane cu noi linii de transport in comun pentru toata zona si pe urma restul. Luati exemplul Brasovului care dintotdeauna a fost cu multi pasi inaintea Sibiului.
Raspunde

Parinte

Acum 5 luni

In nici o capitala europeana copiii nu merg la scoala in centrul orasului cu masina. Avem o problema cu transportul in comun si mersul pe jos. Avem prea multe masini si prea putine parcari. Construind sosele nu se rezolva corect problema
Raspunde

Locatar

Acum 5 luni

Locuim in Aleea Spitalului Militar. Desi este parcare pe Bdul Victoriei si Parc langa, strada e plina in fiecare dimineata se masini pana in poarta Gradinitei. Rare exceptii, doar cate un om educat. E dovada clara ca omul nu parcheaza civilizat in parcare nici daca e la 50 metri, ca doar nu o sa mearga pe jos 2 min si ca nu conteaza ca ai parc ca tot in masina sta. Numai cu FORTA si cu AMENZI se pot educa adultii!!! Ps -bariere cat mai multe ptr acces pietonal e singura solutie in zona centrala si aglomerate Asa e si in UE÷ zona pietonala
Raspunde

Kukuruku

Acum 5 luni

Pai nu stii de la ceilalti parinti ca Sibiul e cel mai periculos oras din lume? Cum sa vina pe jos sau cu autobuzul?!
Raspunde

JohnnyBravo

Acum 5 luni

Atata timp cat citesc aproape saptamanal de oameni calcati pe trecere de pieton in Sibiu, o sa imi duc copiii pana "in buza" scolii.... nu e vorba de comoditate, e vorba de siguranta ....
Raspunde

Parinte

Acum 5 luni

f bine. Du-i! Parcheaza in PARCARE si du-i de MANA!
Raspunde

JohnnyBravo

Acum 5 luni

Buna idee ... sa vezi atunci blocaje cand se inghesuie toti sa intre in putinele parcari din jurul scolilor .... Incercati sa mai si ganditi inainte de a da "solutii" din carti; cea mai buna solutie(in afara de cea de a face autobuze scolare - care e de domeniul SF-ului in Ro) e cum au facut la Goga cu banda de stop&go, in care sa opresti cu bun simt cat sa se dea jos/urce copilul din masina (nu sa stai sa dormi acolo).
Raspunde

Somnul ratiunii naste monstri (in administratie)

Acum 5 luni

Imbecilitatea acestui traseu concureaza cu imbecilitatea proiectului de a ajunge la Paltinis prin Sadu- Rozdesti-muncel

Raspunde

Bebe

Acum 5 luni

Centura este mult prea indepartata de oras pentru putea prelua din trafic ,de ce nu se face traversarea padurii dumbrava in locul foste fabrici[cu tunel o portiune]si si sa se supratuna cu drumul cisnadioarei apoi de la versailles sa faca stinga in zona drumului agricol spre ferma sevis ,ar fi mai ieftin si mai util si mai practic ???????
Raspunde

Ycs

Acum 5 luni

De ce la cluj padurea faget poate fi traversata de tunel si la sibiu nu ?????
Raspunde

Deci NU!

Acum 5 luni

Cifra 24000 maie de actualitate!???? Era nr de tranzit pe DN1. Dar , acum e preluat traficul de Autostrada! Deci de unde calculul? Hai cu doc! Poate oprim risipa
Raspunde

Ovi

Acum 4 luni

Nu sunt de acord cu construirea Centurii ocolitoare Sud. Titlul principal al articolului este eronat. ”Centura ocolitoare sud va atrage peste 24.000 de mașini pe zi”, asta era înainte să se construiască centura existentă. Calculul simplist 1000 de mașini pe oră x 24 de ore = 24.000 de mașini, este doar o părere, nu un studiu de trafic. Centura este prea indepartata de oras pentru putea prelua din trafic. Traficul este format din cei care se întorc de la serviciu din oras spre casă sau la intrările spre oras. Deja există o centură care preia traficul ce ocolește Sibiul. De aceea nu se justifică distrugerea unei zone atât de pitorești cum e rezervația Dumbrava. Va fi un strat de beton și asfalt într-o zonă de păduri și livezi, nu mă refer la faptul că deranjăm natura, dar chiar oamenii care apreciază natura vor fi deranjați. Multe orașe se străduiesc să dezvolte zonele naturale, să le transforme în zone de agrement, nicidecum să le reducă.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus