Sibienii sunt invitați în perioada 24 aprilie – 19 mai să își spună punctul de vedere cu privire la noua Centură ocolitoare sud, al cărei traseu a fost stabilit și pentru construcția căreia încep etapele administrative premergătoare.
Serviciul Urbanism și Amenajarea Teritoriului din cadrul Primăriei Sibiu a postat pe site-ul municipalității un anunț privind intenția de a elabora Planul Urbanistic Zonal cu tema Construire Variantă Ocolitoare Sud ”VOSS”.
Conform legislației în domeniu, pentru elaborarea și aprobarea PUZ-ului este nevoie de consultarea publicului.
”PUBLICUL ESTE INVITAT SĂ TRANSMITĂ OBSERVAŢII ȘI PROPUNERI privind intenţia de elaborare PLAN URBANISTIC ZONAL - CONSRUIRE VARIANTĂ OCOLITOARE SIBIU SUD ”VOSS” ÎN MUN. SIBIU, JUD. SIBIU, în perioada 24.04.2023 - 19.05.2023
- pe adresa Primăriei Municipiului Sibiu, str. S. Brukenthal nr. 2
- email: pms@sibiu.ro, tel. 0269-208800 int. 551
- persoana responsabilă cu informarea și consultarea publicului: consilier CARMEN BUDU”, se arată în anunțul municipalității.
”Cea mai populată perioadă din istorie”
Memoriul de prezentare care însoțește anunțul prezentat mai sus justifică nevoia centurii ocolitoare sud, printre altele, prin creșterea fără precedent a populației municipiului Sibiu. Unele date prezentate par a fi totuși învechite.
”Cea mai recentă statistică referitoare la populaţia judeţului Sibiu, publicată pe site-ul l.N.D. – Direcţia Judeţeană de Statistică Sibiu, evidenţiază o populaţie stabilă în judeţ de 467.568 persoane la data de 01.01.2019 şi o rată a şomajului de 1,7%.
Faţă de recensământul din 2011, cele mai mari creşteri ale locuitorilor s-au înregistrat în Sibiu, Mediaş, Şelimbăr şi Cisnădie. Aceste comunităţi au cunoscut o explozie demografică de la ultimul recensământ, potrivit datelor statistice ale Consiliul Judeţean. Potrivit acestor date municipiul Sibiu are aproape 170.000 de locuitori, intrând astfel în cea mai populată perioadă a sa de la înfiinţare şi până în prezent.
Cea mai mare creştere o are Comuna Şelimbăr unde populaţia a crescut cu 47%, de la aproximativ 7.000 la 10.344 de locuitori şi există posibilitatea că până în 2022 să ajungă la 18.000 de locuitori. A doua creştere procentuală s-a înregistrat în oraşul Cisnădie unde scăderea populaţiei pare să se fi oprit la recensământul din 2011, după care numărul locuitorilor a crescut de la 14.282 la peste 20.104. Cisnădie se apropie de vârful înregistrat înainte de 1989, când oraşul număra peste 22.000 de locuitori, dar care a scăzut drastic, la aproape 15.000, după plecarea în masă a saşilor”, scrie în memoriul de prezentare postat pe site-ul primăriei.
Traseul: Din Zona Industrială Vest până în Șelimbăr
Documentul citat mai precizează că în ultimii ani au fost propuse și discutate public mai multe variante de traseu pentru centura ocolitoare sud, în cele din urmă stabilindu-se ca opțiune principală varianta nr. 1. O dezbatere intensă a generat necesitatea de nu afecta Rezervația Naturală Dumbrava.
”Traseul porneşte din apropierea nodului rutier la autostradă (Şura Mică) pe DN 7H, străbate o zonă cu terenuri agricole suprapus peste un drum de exploatare existent, intersectează E 81 (între localitatea Cristian şi Municipiul Sibiu), străbate o zonă cu terenuri agricole, peste Râul Cibin şi Calea Ferată prin intermediul unui pasaj nou, intersectează DJ 106R Sibiu - Poplaca, ocoleşte Rezervaţia Naturală Dumbrava și subtraversează Rezervaţia Naturală Dumbrava în zona comunei Răşinari , intersectează DJ 106A Sibiu-Răşinari, intersectează DJ 106D Sibiu Cisnădioara, intersectează DJ 106C Sibiu-Cisnădie, străbate o zonă cu terenuri agricole paralel cu Râul Seviş, traversează Râul Seviş spre lacurile Şopa de pe teritoriul comunei Şelimbăr, continuă înainte de lacurile Şopa spre E 68 pe care-l intersectează în apropierea nodului rutier de autostradă din Şelimbăr”, scrie în memoriul de prezentare.
În concluzie, în varianta propusă viitoarea șosea va avea 21,3 de kilometri lungime, câte două benzi pe sens, fiecare bandă de 3,5 metri lățime și separator de fluxuri de circulație.
Beneficii preconizate: Scoate traficul din Sibiu
Investiția ar urma să fie realizată în parteneriat cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere și Ministerul Transporturilor, în acest sens fiind deja semnat un parteneriat de implementare în 2020 între Consiliul Județean Sibiu și ministerul de resort.
Memoriul de prezentare mai specifică și o serie de beneficii pe care urmează să le aducă acest drum, în principal acela că traficul în interiorul orașului ar urma să scadă pentru că tranzitul din localitățile adiacente spre Zona Industrială va fi preluat de noua centură ocolitoare.
”Conectarea cartierelor nou construite la limita de sud a Municipiului Sibiu şi crearea de infrastructuri rutiere alternative pentru transportul auto dinspre sudul Municipiului către zona industrială vest, asigură scoaterea traficului auto de interes local din interiorul municipiului”, scrie în documentul citat.
Mai mult decât atât, centura sud va ajuta și turismul local pentru că ”va prelua şi o parte din traficul către obiective turistice cum ar fi: Staţiunea Montană Păltiniş, Mărginimea Sibiului şi Staţiunea Balneoclimaterică Ocna Sibiului”.
Concluzii: Peste 24.000 de mașini pe zi
Una dintre concluzii la care au ajuns cei care au elaborat studiul ce stă la baza dezbaterii publice este că viitoarea centură ocolitoare sud va avea, la câțiva ani după inaugurare, un trafic mediu zilnic de peste 24.000 de mașini, pe ambele căi de rulare.
”Noul sector de drum va atrage pe cele doua sectoare (intre intersecțiile de capete) 24.534-28. 728 vehicule etalon autoturisme la 24 ore (medii zilnice anuale), la nivelul anului de prognoza 2033 si va deservi fluxurile de trafic care în prezent utilizează Autostrada Sibiu A 1, contribuind în perioada de perspectivă la o mai buna distribuție a traficului pe rețeaua radiala a Municipiului Sibiu și la reducerea congestiei circulației”, se menționează în memoriul de prezentare.
Documentul complet poate fi consultat aici.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 9880
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Raluca Budusan
Acum 2 ore
Iepurasul
Acum 2 ore
R.
Acum 2 ore
Marko
Acum 3 ore
Lucian