Duminică,
14.07.2024
Cer Senin
Acum
18°C

Expoziție de stilouri la muzeul Brukenthal. Printre exponate, stilouri realizate în Sibiu, la fabrica Flaro

Expoziție de stilouri la muzeul Brukenthal. Printre exponate, stilouri realizate în Sibiu, la fabrica Flaro

Muzeul de Istorie „Casa Altemberger” din cadrul Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, găzduiește joi, 4 mai, vernisajul expoziției „Istoria stilourilor românești. Colecția Petre Crăciun”.

Expoziția reprezintă o premieră națională și oferă publicului un număr de 415 piese, reprezentând o colecție unică de stilouri și alte instrumente de scris, precum și numeroase documente datând din perioada interbelică și până în anul 1990.

”Vor putea fi văzute 200 de stilouri produse de „Flamura Roșie” (Flaro) și Întreprinderea de Industrie Județeană „Archimet” din Sibiu, dar și de alți doi producători: Întreprinderea „Chimica” Cluj și Întreprinderea „Drum Nou” București. O parte importantă a acestor modele poate fi admirată numai în această colecție”, anunță reprezentanții muzeului.

Unele dintre piese amintesc de celebra fabrică sibiană „Gratioza”, care a devenit, prin naționalizare, „Flamura Roșie”. Un exponat de mare importanță este un plic de corespondență  produs de „Gratioza” pentru Casa Regală a României, al cărei  furnizor era. În 2022 s-au împlinit 100 de ani de la înființarea acestei fabrici.

Tot la Sibiu a funcționat și fabrica „Artalith”, care producea inclusiv „tocuri rezervoare” (stilouri) sub licență „Hardmuth Koh-I-Noor”. În expoziție vor putea fi văzute, pentru prima dată, două exemplare ale modelului „Hardmuth Școlar” care,  cu siguranță, a fost produs aici.

Expoziția include peste 30 de documente diferite (fotografii, legitimații, publicații, afișe, tipărituri, etc.) și tot atâtea modele de ambalaje pentru stilourile produse în anii ʼ50-ʼ80 ai secolului trecut, unele dintre ele unicat.

Cei care vor vizita expoziția vor avea ocazia să vadă mai multe exemplare ale vestitului model „Flaro Dacia”, stiloul guvernamental, inclusiv cel cu semnătura lui Nicolae Ceaușescu, imprimată termic.

Alte vitrine sunt destinate stilourilor școlare, celor de birou sau stilourilor realizate de artizanii de altădată, precum Ferdinand Tvers, ultimul mare reparator de stilouri din România.

”Scriitorii români au folosit și ei stilouri produse în România. Iată de ce, o vitrină prezintă publicului stilouri folosite de Nicolae Manolescu, Ana Blandiana, Alex. Ștefănescu, Spiridon Vangheli și Petre Crăciun”, mai anunță organizatorii expoziției.

Un punct de atracție îl reprezintă stilourile dedicate de unele mari firme internaționale de stilouri unor personalități sau României: Ilie Năstase (Montegrappa), Regele Mihai I (Pelikan), „România – U.E. 2007” (Montegrappa), „România – Președinția Consiliului European 2019” (Poenari).

În volumul său „Istoria și catalogul stilourilor românești”, Petre Crăciun a  prezentat pe larg toate modelele de stilouri românești incluse în expoziție. Volumul poate fi cumpărat de la muzeu, în perioada 4 mai – 30 iunie.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1486

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus